AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Muhakeme Kanunu Nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
140.190
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Muhakeme Kanunu Nedir?​

Ceza Muhakemesi Kanunu, Türkiye’de ceza muhakemesinin nasıl yapılacağını, bu yargı sürecine katılanların (hakim, savcı, avukat (müdafi), müdahil, şüpheli, sanık, hükümlü, hükümözlü, mağdur, suçtan zarar gören, tanık (bilgi sahibi) ve bilirkişiler ile kolluk kuvvetleri) hak ve yetkileri ile yükümlülüklerini, korumaya …

CMK 150 ne demek?​

CMK 150 ne demek?
(1) Şüpheli veya sanıktan kendisine bir müdafi seçmesi istenir. Şüpheli veya sanık, müdafi seçebilecek durumda olmadığını beyan ederse, istemi halinde bir müdafi görevlendirilir.

18 yaşından küçüklerin ifadesi nasıl alınır?​

- Çocuğun gözaltına alındığı ana-baba veya vasisine bildirilir.
- Kendi talebi olmasa bile müdafiden yararlandırılır, ana-baba veya vasisi müdafi seçebilir.
- Müdafi hazır bulundurulmak şartı ile şüpheli çocuğun ifadesi alınır.

18 yaşından küçüklerin tanık ifadesi nasıl alınır?​

18 yaşından küçüklerin tanık ifadesi nasıl alınır?
Yargıtay uygulamasına göre 12-15 yaş gurubundaki çocuklar ifade verecek olgunluğa sahipse; olayın hukuki anlam ve sonuçlarını da kavrayabilecek durumda ise, avukat huzurunda kolluk tarafından ifadesi alınabilecektir.
5271 sayılı CMK Kanunu Nedir?​
Madde 1 – 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu uyarınca baro tarafından müdafi, vekil ve uzlaştırıcı olarak tayin edilen avukatların yapacakları hukuki yardımlar için ekli ücret Tarifesi uygulanır. Madde 2 – Soruşturma ve kovuşturma sırasında yapılacak hukuki yardım için Tarifede gösterilen ücret ödenir.

CMK görevi ne zaman biter?​

CMK görevi ne zaman biter?
Kovuşturma safhasında mahkemenin talebi üzerine Baro tarafından görevlendirilen avukatın görevi karar kesinleştiğinde sona erer. Soruşturma safhasında görev yapan müdafi veya vekil, engel bulunmadığı takdirde kovuşturma safhasında öncelikle görevlendirilir.

Kimlere CMK avukatı atanır?​

a) Şüpheli Veya Sanığın Talep Etmesi Üzerine Zorunlu Müdafilik: Ceza Muhakemesi Kanunu’n 150. Maddesi gereğince: Şüpheli veya sanığa isnat edilen suç niteliğine ve suçun cezası (yaptırımı) na bakılmaksızın, şüpheli ve sanığın talebi üzerine kendisine müdafi görevlendirilir.

Ssç ifadesi karakolda alınır mı?​

Ssç ifadesi karakolda alınır mı?
Suça sürüklenen çocuklarla ilgili soruşturmalarda dikkat edilmesi gerekenler: – Soruşturma işlemleri çocuk büroda görevli çocuk savcıları tarafından bizzat yapılmalıdır. Kolluk tarafından ifade alma vb. soruşturma işlemleri yapılamaz.

Tanık ifadesi kaç yaşında alınır?​

Dinlenilebilir bir tanık olmak için, olay ve olguları algılama hatırlama ve nakletme yeteneklerinin mevcut olması yeterlidir. Böylece medeni yargılama hukukumuzda 7-8 yaşındaki bir çocuk dahi bir tanık olarak dinlenebilir.
 
Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK), Türkiye'de ceza muhakemesinin nasıl yürütüleceğini düzenleyen kanundur. Bu kanun, yargı sürecine dahil olan tüm tarafların (hakim, savcı, avukat (müdafi), müdahil, şüpheli, sanık, hükümlü, hükümözlü, mağdur, suçtan zarar gören, tanık (bilgi sahibi) ve bilirkişiler ile kolluk kuvvetleri) hak ve yetkilerini, yükümlülüklerini ve korunmalarını belirler.

CMK 150. madde, şüpheli veya sanıktan kendisine bir müdafi seçmesini isteyen bir hükümdür. Şüpheli veya sanık, müdafi seçecek durumda değilse, isteği üzerine bir müdafi görevlendirilir.

18 yaşından küçük bir şahsın ifadesi alınırken birtakım kurallara dikkat edilir. Çocuğun gözaltına alındığı durumda, durum ana-baba veya vasisine bildirilir. Kendi rızası olmasa bile çocuğa müdafilik hakkı tanınır ve müdafii seçme hakkı ana-baba veya vasise verilir. Müdafi hazır bulundurularak şüpheli çocuğun ifadesi alınır.

18 yaşından küçük bir tanıkın ifadesi alınırken ise Yargıtay uygulamasına göre 12-15 yaş aralığındaki çocukların, olayın hukuki anlam ve sonuçlarını kavrayabilecek yetkinlikte olmaları durumunda, avukat huzurunda kolluk tarafından ifadeleri alınabilmektedir.

5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu, baro tarafından müdafi, vekil ve uzlaştırıcı olarak atanmış avukatların yapacakları hukuki yardımlar için belirli bir ücret tarifesi uygulanmasını düzenler.

CMK görevi, mahkemenin talebi üzerine baro tarafından görevlendirilen avukat için kararın kesinleştiği zaman sona erer. Soruşturma aşamasında görev alan müdafi veya vekil, engel olmadığı sürece kovuşturma aşamasında da görevlendirilir.

Şüpheli veya sanığın talebi üzerine zorunlu müdafilik durumunda, CMK gereğince şüpheli veya sanığın isabet eden suçun niteliğine ve cezanın yaptırımına bakılmaksızın, talepleri doğrultusunda kendilerine bir müdafinin görevlendirilmesi sağlanır.

Suça sürüklenen çocuklarla ilgili soruşturmalarda, soruşturma işlemlerinin çocuk bürosu görevlisi çocuk savcılar tarafından yapılmadığı takdirde, kolluk tarafından ifade alma gibi işlemler gerçekleştirilemez.

Tanık ifadesi alınabilmesi için, olayları algılama, hatırlama ve aktarma yeteneğine sahip olmak yeterlidir. Bu nedenle, medeni yargılama hukukuna göre 7-8 yaşındaki bir çocuk dahi tanık olarak dinlenebilir.
 
Geri
Üst