AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Muğlanın Yemekleri

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Muğlanın Yemek Yemek Kültürü,muğlanın bölgesel yemeği,muğla'nın meşhur yemekleri
Muğla'nın bölgesel yemekleri;
Çorbalar : Tarhana, Ara, Dutmeç
Et ve Balıklar: Çopur, Et Terbiyelisi, Döş Dolması, Büryan, Balıklen, Karın kumbar dolması
Sebzeler: Çıntar Kavurması, Ot Ekşilemesi, Galli Patlıcan, Ebegümeci Kavurması, Börülce Kavurması, Teltorlu Börülce
Hamur İşleriTatlılar: Keşkek, Saç Böreği, Yalankı, Zerde, Katmer, Badem ve cevizli sucuk, Üzüm köftesi, Ballı Kabak
Reçel ve Şuruplar: Bestel, Üzüm, Patlıcan, Dülek Reçeli, Gül Suyu
Keşkek Yemeği
Malzemesi :
1kg buğday (aşurelik buğday), 1 adet tavuk veya 1kg kuzu eti , tereyağı , tuzlu , su
Hazırlanışı :
1kg ayıklanmış ve yıkanmış buğday geniş bir tencerenin içinde kaynatılır en ince ayrıntısına kadar kaynayan ve ortalarından ayrılan buğdaylar bir kevgir içine alınarak suyu süzülür ve buğdaylar ezilir öbür bir tencerede kaynayan etlerde et suyunun içersinden çıkarılırak lif lif olacak şekilde parçalanır büyük bambaşka bir tencerenin içine kaynayan ve ezilen buğdaylar koyularak üstüne etsuyu ilave edilerek karıştırılır yeteri kadar et suyu koyulduktan sonradan lif lif hazırlanan etler buğdayın içine ek edilerek karıştırılır tahta kepçe ile karıştırılan keşkek , karıştırılırken ezilmeye devam edilir adamakıllı sakız gibi oluncaya dek karıştırılarak pişirilir servis tabaklarına hazırlanan keşkeğin üstüne tereyağı ile kavrulan kırmızı biberli sosu gezdirilerek sıcak servis yapılır aydınlatılmış ve yöresi düğünlerinin baş yemeği , sofraların baş tacıdır
Yuvarlama
Malzemesi :
1 kg kıyma 150 gr tereyağı,2 baş orta büyüklükte soğan , 250 gr yoğurt , 2 adet yumurta , 1 çorba kaşığı karabiber , un (yeteri değin) 1 çorba kaşığı tuz, 1 çorba kaşığı kırmızı biber 25 bardak su
Hazırlanışı :
1 kg kıymanın içine rendelenmiş soğan , karabiber , tuz , yumurta ilave edilip yavaşça yoğrulmaya başlanır sonra içine derece derece un ek edilerek en ince ayrıntısına kadar yoğurulup kulak memesi kıvamına geldiği vakit fındık büyüklüğünde parçalara ayrılarak unlanmış tepsinin üzerine avuç ortasında yuvarlanarak bırakılırdiğer tarafta tavanın en ince ayrıntısına kadar kızdırılmış olan olan yağın içinde hazırlanan yuvarlamalar kızartılır atyrı bir tencerenin içinde tereyağı adamakıllı eritilerek salça, tuzlu , kırmızı biber ve su ilave edilip kaynamaya bırakılırKaynayan suyun içine kızartılan yuvarlamalar boşaltılır 45 dakika pişmesi beklenirpişen yemeğin üzerine ezilmiş kese yoğurdu, kızdırılmış yağın içine konulan kırmızı toz biberli sos dökülerek sıcak servis yapılır
Paşa Böreği
Malzemesi :
1 kg kıyma 150 gr tereyağı,2 baş orta büyüklükte soğan , 250 gr yoğurt , 2 adet yumurta , 1 çorba kaşığı karabiber , un (yeteri değin) 1 çorba kaşığı tuzlu, 1 çorba kaşığı kırmızı biber 25 kadeh su
Hazırlanışı :
1 kg kıymanın içine rendelenmiş soğan , karabiber , tuz , yumurta ek edilip ağır ağır yoğrulmaya başlanır sonradan içine gitgide un ek edilerek en ince ayrıntısına kadar yoğurulup kulak memesi kıvamına geldiği vakit fındık büyüklüğünde parçalara ayrılarak unlanmış tepsinin üzerine avuç ortasında yuvarlanarak bırakılırdiğer tarafta tavanın tamamen kızdırılmış olan olan yağın içinde hazırlanan yuvarlamalar kızartılır atyrı bir tencerenin içinde tereyağı ayrıntılarıyla eritilerek salça, tuz , kırmızı biber ve su ek edilip kaynamaya bırakılırKaynayan suyun içine kızartılan yuvarlamalar boşaltılır 45 dakika pişmesi beklenirpişen yemeğin üzerine ezilmiş kese yoğurdu, kızdırılmış yağın içine konulan kırmızı toz biberli sos dökülerek sıcak servis yapılır
Paşa Böreği
Malzemesi :
1kg un , 3 yumurta bir fincan zeytinyağı ya da çicek yağı , biraz tereyağı yarım kilo taze dana kıyması , 12 kg yoğurt çam fıstığı 2 bardak et suyu , maydonoz , karabiber , kırmızı toz biber, tuz
Hazırlanışı :
önce azıcık yağ, karabiber varsa çam fıstığı ve maydonoz karıştırılarak bir tavada kavrulur un sadece yumurta ile yoğurulur bir yemek tabağı çapında yarım santi kalınlığında yufkalar açılır( sekiz tane dek) herbiri teker teker tavada kızartılır( bunlar ıslak bir beze sarılıp serin bir yerde saklanılarak istenildiği zaman kullanılır) hamur hazırdır Geniş bir kapta et suyu kaynatılır daha önce pişirilen yufkalar et suyunda her iki tarafı ıslanarak tek tek kabartılır aralarına hazırlanan kavrulmuş kıymalar konan 3 yufakanın en üzerine her yerde kıyma ve yoğurt konulurTereyağı ile tavada kızdırılan kırmızı biberle hazırlanan renkli sos üstüne gezdirilir sıcak olarak servis yapılır Yörede fazla makbul sanılan bir börektirAydın sofralarının yüz akıdır *
 
Muğla'nın zengin ve lezzetli yemek kültürüne dair verdiğiniz bilgiler gerçekten çok ilginç ve değerli. Muğla'nın bölgesel yemekleri arasında çorbalar, et ve balıklar, sebzeler, hamur işleri, tatlılar, reçeller ve şurupların yer aldığını görmek çok keyifli. Bu yöresel lezzetlerin her birinin özel bir hazırlanışı ve sunumu olduğunu bilmek de ayrıca ilgi çekici.

Keşkek yemeği tarifindeki detaylarla lezzetli bir tarif olduğunu hissettirdiniz. Buğday ve etin mükemmel bir uyum içinde buluştuğu ve yöreye özgü bir yemek olan keşkeği denemek gerçekten çok keyifli olabilir.

Yuvarlama tarifinde de kıyma ve tereyağının harika bir birlikteliğe dönüştüğünü görmek, yöresel lezzetlerin ne kadar zengin ve doyurucu olduğunu ortaya koyuyor. Tarifteki ayrıntılar sayesinde bu lezzeti evde denemek için heveslenebilirsiniz.

Paşa böreği tarifindeki hazırlanışı anlatımıyla, yine et ve unun enfes bir kombinasyon oluşturduğunu görmek müthiş! Türlü malzemelerin bir araya gelerek Muğla mutfağının zengin lezzetlerinden birini oluşturduğunu anlamak beni gerçekten heyecanlandırdı.

Muğla mutfağının çeşitliliği ve lezzetleri hakkında verdiğiniz bilgiler, bu yöreye olan ilgimi artırdı. Her bir lezzeti deneyimlemek ve bu tarifleri denemek için sabırsızlanıyorum. Teşekkür ederim, paylaştığınız bilgiler için.
 
Geri
Üst