AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Muğla Dalaman Havaalanı

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Muğla Dalaman Havaalanı

Dalaman Havaalanı





Dalaman Havaalanı (IATA: DLM - ICAO: LTBS) Muğla ili, Dalaman ilçesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Yapımına 1976 yılında başlanmış ve 1981 yılında hizmete girmiştir. Türkiye'deki havaalanları içerisinde ilçe merkezi sınırları içinde yer alan tek havaalanıdır.

Dalaman Havalimanı, yerleşim merkezine 6 km mesafede, güney istikametinde kurulmuş olup, limana ulaşım taksi ve otobüs işletmeleri tarafından sağlanmaktadır.

Günün 24 saati sivil hava ulaşımına açık tutulan Dalaman Havalimanı CAT I (Kategori I) niteliklerine sahiptir.

Toplam 9.343.000 m² kurulu alanı bulunan Liman, 2594 m² iç ve 21588 m² dış hat terminal binasına, 3000x45 m boyutlarında beton kaplamalı piste, 3000x30 m boyutlarında taksiruta ve 932x205 m boyutlarında 21 uçak kapasiteli bir aprona sahiptir.


02 Aralık 2003 tarihinde ihale edilen ve Ağustos 2004 tarihinde yapımına başlanılan Dalaman Havalimanı Yeni Dış Hatlar Terminal Binasının yapımını, normal süresinden 8 ay önce, 24 ay içerisinde tamamlanmış ve 1 Temmuz 2006 itibari ile hizmete girmiştir. ATM Havalimanı Yapım ve İşl. A.Ş. tarafından Yap-İşlet-Devret modeli ile işletilmekte olan Dalaman Havalimanı Yeni Dış Hatlar Terminali 95.000 m2'lik kapalı alanı ile eski dış hatlar terminalin 4 katı büyüklüğündedir. Dış Hatlar Terminali'ne ek olarak 210.000 m2'lik ek bir apron, 45.000 m2'lik ve toplam 950 araç kapasiteli bir otoparkı ile CIP ve VIP binaları bulunmaktadır.

* 10 milyon yolcu/yıl kapasiteli,
* 8 yolcu köprüsü,
* CUTE terminalleri ile donatılmış 60 check-in kontuarı,
* 44 pasaport kontuarı,
* Bagaj Handling Sistemi ile entegre 5 seviyeli otomatik patlayıcı algılama sistemi

ve diğer kolaylıklara sahip olacak şekilde inşa edilmiştir. Yeni dış hatlar terminalinin devreye girmesiyle daha önce dış hatlar terminali olarak hizmet vermekte olan terminal, yenilenerek iç hat terminali olarak hizmet vermeye başlamıştır.



1999 yılında Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin açmış olduğu proje tasarımı yarışmasında, uluslararası üne sahip Emre Arolat ve Bünyamin Derman tarafından hazırlanan ATM Dış Hatlar Terminali projesi, modern mimari yapı ve çevre uyumluluğunun mükemmel kombinasyonunu yaratabilmiş olmasından dolayı birincilik ödülü almıştır. Terminal, bunun yanı sıra, yapısında göstermiş olduğu çevreye duyarlı yaklaşım ve getirdiği klişelerden uzak çözümlerle 2006 yılı “AR Awards for Emerging Architecture” mimarlık ödülüne layık bulundu. Terminal binasının en önemli özellikleri, özel olarak tasarlanmış pencerelerin ve geniş alanların yaygın kullanımı ve bu yolla Terminal içerisinde bulunan ziyaretçiler için son derece rahat ve ferah bir ortam sağlaması; Yaz mevsiminde güneşin zorlayıcı etkilerinin üstesinden gelmek amacıyla, modern ve geleneksel klima sistemlerinin bir kombinasyonu olarak, aerofoil güneş kontrol sistemi tasarlanması ve bu amaçla, Terminal binası üzerine yerleştirilmiş güneş panelleri ile güneşin terminale olan ısı radyasyonu etkisini hafifletmesi ve bunun yanı sıra paneller ve Terminal arasında hava akışı sağlayarak bina sıcaklığının ideal derecesinde kalmasını da sağlamaktadır. Bu ve diğer özellikle ile, Dalaman Havalimanı ATM Dış Hatlar Terminali çevreye duyarlılık anlamında, Türkiye ve Dünya'da bir ilki de başlatmıştır.

ATM Dalaman Dış Hatlar Terminali, ISO 9001 Kalite Belgesi, ISO 14001 Çevre Belgesi, TS 13001 HACCP Gıda Güvenliği Belgesi, OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Belgesi almaya hak kazanmıştır.
 
Geri
Üst