AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Muderrislerin ozluk islerini kim duzenler?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Müderrislerin özlük işlerini kim düzenler?​

II. Bayezid devrinden itibaren kazaskerlerin en önemli ve zor görevi, adalet ve eğitim teşkilâtının mensupları olan kadıların ve müderrislerin işlerini yürütmek olmuştur.

Reisülküttap neden önemlidir?​

Reis-ül Küttab Reis-ül Küttablar o dönemde Nişancıların emrinde çalışırlar, yurt dışıyla yapılan yazışmaları kaleme alırlardı. 1650 yılından sonra Reis-ül Küttablar protokolde Nişancıdan sonra gelmekle beraber, dış siyasete ait işlerden tek başına sorumlu hale geldiler.

Osmanlı’da müderrisler hangi kuruma bağlıydı?​

Osmanlı’da müderrisler hangi kuruma bağlıydı?
Osmanlı’da ilmiye teşkilâtında kadılık ya da müftülük ile birlikte oluşmakta olan üç temel görevden birisi olan müderrislik görevi, medreselerde çok çeşitli dersler vermiş hocaları nitelemek üzere kullanılmıştır.

Zaptiye Müşiri ne demek?​

Osmanlı Dönemi 16 Şubat 1846 tarihinde Zaptiye Müşirliği (Askeri Kolluk Gücü) kurulmuş, Eyalet ve Sancaklardaki umumi zaptiye hizmetleri doğrudan doğruya bu makama bağlanmıştır. 14 Haziran 1869 tarihinde teşkilatın ilk nizamnamesi olan Asakir-i Zaptiye Nizamnamesi yürürlüğe konulmuştur.

Ruznamçe nedir kim tutar?​

kazaskerlerin tuttuğu deftere “ruznamçe” denir .. kadıların tuttuğu defter ise “şeriye sicili” ‘dir…

Reisülküttap ne zaman önem kazandı?​

Reisülküttap ne zaman önem kazandı?
Reisülküttabın kendine bağlı amedi, ruûs, tahvil ve beylik kalemleriyle yürüttüğü görevlerden başka kalem dışında bürokrasinin genel anlamda idaresi başlıca görevleri arasında bulunmakta idi. Reisülküttaplığın önemi 18.yüzyılda arttı.
Müderrisler nerede yetişir?​
Bu eğitimini tamamlayıp diploma aldıktan sonra müderrisler cami ve medreselerde din ile birlikte fen ilimleri derslerini vermektedir. Müderris dönemin yani o devrin medrese ve mekteplerinde yetişmektedir.
Müderrislerin görev süresi ne kadar?​
Müderrislerin bu derecede hizmet süreleri 4 ile 60 ay arasında değişmekte olup aritmetik ortalaması 52,51 ay olarak bulunmuştur. 48 aya kadar olan görev süresinde sahip olanlar 20 kişi iken, 49-60 ay arası hizmet eden müderrislerin sayısı 65’tir.

Zaptiye ne anlama gelir?​

Zaptiye ne anlama gelir?
Osmanlı TürkçesiDüzenle [1] (eskimiş, askeriye) Eskiden polis ve jandarmanın vazifesini gören teşkilat. Bu teşkilatta olan er.

Kadının tuttuğu deftere ne denir?​

Yazıldıkları mekân esas alınarak “mahkeme defterleri”, mahkemelerin çeşidi esas alınarak “şer’iyye defterleri” veya “şer’î mahkeme defterleri” ya da yazdıranlar esas alınarak “kadı defterleri” isimleri verilmektedir.

Divan toplantıları nerede yapılırdı?​

Divan-ı Hümayun. Osmanlı İmparatorluğu’nda, padişah sarayında toplanan ve şimdiki Bakanlar kurulu gibi memleketin önemli işlerini gören, bu arada müracaat dilekçelerini de kabul ederek bir çeşit yüksek mahkeme vazifesi de gören kurumdur. Dîvân-ı Hümâyûn, Topkapı Sarayındaki Kubbealtı dairesinde toplanırdı.

Tarihte mukataa ne demek?​

Tarihte mukataa ne demek?
Devlete ait bir arazi veya vâridâtın (gelirin) bir bedel karşılığında kiraya verilmesi veya geçici olarak devredilmesidir. Devlete gelir getiren kaynakları kiralayanlara ise ‘mültezim’ ismi veriliyordu.
 
Osmanlı İmparatorluğu'nda müderrislerin özlük işlerini düzenleyen kurum kadıların ve kazaskerlerin yönettiği ilmiye teşkilâtıydı. Müderrisler medreselerde dini ve fen ilimlerini öğreten hocalardı ve ilmiye teşkilâtı içinde önemli bir yerleri vardı.

Reisülküttap ise Osmanlı Devleti'nde önemli bir görevi olan ve dış siyasi ilişkilerde önemli rol oynayan bir bürokratik makamdı. Reisülküttaplar Nişancıların emrinde çalışır, yurt dışıyla yazışmaları kaleme alır ve dış siyasetle ilgili konularda sorumluluk taşırlardı. 18. yüzyılda Reisülküttaplık önem kazanmıştır.

Müderrisler, eğitimlerini tamamladıktan sonra cami ve medreselerde dini ve fen ilimleri derslerini verirler. Görev süreleri ise genellikle 4 ile 60 ay arasında değişmekte olup, ortalama olarak 52,51 aydır.

Zaptiye, Osmanlı Türkçesi'nde polis ve jandarmanın vazifesini gören teşkilatı ifade ederken, kadınların tuttuğu defter genellikle "mahkeme defterleri" veya "kadı defterleri" olarak adlandırılmıştır. Divan toplantıları ise Osmanlı İmparatorluğu'nda padişahın sarayında toplandığı, önemli devlet işlerini gördüğü ve yüksek mahkeme gibi işlev gördüğü toplantılardı.

Son olarak, tarihte "mukataa" terimi, devlete ait arazi veya gelirin belirli bir bedel karşılığında kiraya verilmesini ya da geçici olarak devredilmesini ifade ederken, buna bağlı olarak gelir getiren kaynakları kiralayanlara da "mültezim" denirdi.
 
Geri
Üst