AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mudahalenin meni kim acabilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Müdahalenin meni kim açabilir?​

El atmanın önlenmesi durumu aslında kişinin malına haksız olarak müdahale edilmesi durumunun engellenmesi olup bu haksız müdahale dava yolu ile sona erdirilebilir. Müdahalenin Men-i davasını kimler açabilir? Taşınmazın maliki ya da asli zilyet sahibi tarafından açılabilir.

Müdahalenin Meni ihtar şartı var mı?​

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere müdahalenin meni yani el atmanın önlenmesi davası çeşitli nedenlerle açılabilir. Bunların bir kısmında dava öncesi bir takım ihtarnamelerin gönderilmesi gerekebilir. Ancak kural olarak müdahalenin men’i davası açılmadan önce ihtarname gönderme şartı diye bir koşul söz konusu değildir.
Elatman ne demek?
Arsa, arazi, bina, konut veya işyeri gibi bir gayrimenkulün, yetkisi olmayan kişiler tarafından kullanılması / işgal edilmesi sıklıkla karşılaşılan bir husustur. Bu durum kimi zaman bir tarlanın izinsiz şekilde ekilmesiyle karşımıza çıkarken kimi zaman bir arsanın otopark olarak kullanılmasıyla da görülebilmektedir.
Taşınmaz mal zilyetliği nedir?
Madde 10 – Zilyetlik, taşınmaz mallardan bir yarar sağlamak üzere olanları fiilen hakimiyet altında bulundurmadır. Zilyet, taşınmaz maldan bir yarar sağlamak üzere o taşınmaz malı fiilen hakimiyeti altında bulunduran gerçek ve tüzel kişilerdir.

Müdahalenin meni ve ecrimisil birlikte açılır mı?​

4 – KİMLER MÜDAHALENİN MENİ VE ECRİMİSİL DAVASI AÇABİLİR? El atmanın önlenmesi ve ecrimisil davaları malik ya da onun mirasçıları tarafından açılabilir. Davalı ise; dava konusu taşınmaza haksız el atmış olan kişidir.

Kiracı meni müdahale davası açabilir mi?​

Kiracının, kira sözleşmesine dayanarak taşınmazı teslim almış bulunması halinde, tecavüz eden üçüncü şahıslar aleyhine, el atmanın önlenmesi davası açması mümkündür. Buna göre, davanın malik tarafından açılması gerektiğinden bahisle, husumet yönünden reddine karar verilmesi doğru değildir.
El Atmanın Önlenmesi ihtarname şart mı?
El atmanın önlenmesi davasının şartları: Haksız bir müdahale, müdahalenin devam etmesi, davacının mülkiyet hakkına sahip olduğunu ispatlamasıdır. Ancak kural olarak el atmanın önlenmesi davası açabilmek için önceden böyle bir ihtarname gönderme zorunluluğu yoktur.
Taşınmazın Kal i ne demek?
Kal kelime anlamı olarak, “koparma; sökme; çıkarma; çıkarılma; temelinden çekip alma” anlamlarını ifade ediyor. Buna göre kal davası ise, bir taşınmazın temelinden kaldırılması, sökülmesi için açılan davalar olarak karşımıza çıkıyor.
Zilyetlik, medeni hukukun eşya hukuku dalında incelenen bir hukuki kurumudur. En basit olarak bir kimsenin taşınır (menkul) veya taşınmaz (gayrimenkul) bir mal üzerindeki fiili hakimiyeti olarak tanımlanabilir. Zilyetliğe sahip olan kişiye zilyet denir. Mülkiyet bir kimsenin eşya üzerindeki hakkını ifade eder.
Satıcının zilyedi olduğu taşınmazın büyüklüğünü, arazinin cinsini ve kaç yıldan beri zilyetliğini devretmek isteyen kişinin zilyetliğinde bulunduğunu, komşu taşınmazları, sahiplerini ve sınırlarını da gösteren, taşınmazın bulunduğu köy veya mahalle muhtarı tarafından imzalanmış ve mühürlenmiş bir krokiyi de içeren ( …
Meni müdahale davası kesinleşmeden icraya konulabilir mi?
Müdahalenin men’i davalarında kesinleşme şartının aranıp aranmaması tamamen dava konusu uyuşmazlıkla ilgilidir. Dava sonucunda gayrimenkul üzerindeki ayni hakka ilişkin bir karar verilmişse tartışmaya gerek yok kararın icraya konu edilebilmesi için kesinleşmiş olması şartı aranır.
Kimlik tespitinden sonra ifadesi alınması gerekir?
Bu nedenle ifade alınması işlemi şu şekilde yapılmaktadır: 1 Öncelikle şüphelinin kimlik tespiti yapılır; şüphelinin kim olduğu ve sosyal-ekonomik durumu ifade tutanağının en üst… 2 Kimlik tespitinden sonra ifadesi alınan şüpheli kişiye hakları (susma, avukatın hukuki yardımından yararlanma, lehine… 3 Hakları da hatırlatıldıktan sonra şüphelinin suçlamaya dair ifadesi… More

Hangi kurumlar tarafından ifade verilmelidir?​

İfade verme işlemi nerede yapılmış olursa olsun (emniyet-polis, jandarma veya savcılık) ifade işlemi tutanağa bağlanmalıdır. Tutanak ifadeyi alan, ifadeyi yazan ve ifadesi alınan tarafından imzalanmalıdır.

Soruşturma aşamasında yapılan ifade alma işlemi?​

Soruşturma aşamasında yapılan ifade alma işlemi kanunda belirtilen bu görevlilerden başka kişiler tarafından yerine getirilemez. Örneğin, adli bir soruşturmaya dair ifade alma işlemi Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) görevlileri tarafından yerine getirilemez.
 
Geri
Üst