AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mudahalenin etkisi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Müdahalenin etkisi nedir?​

Müdahalenin etkisi, ilk davada verilen hüküm ne olursa olsun müdahilin hem lehine hem de aleyhine uygulanır. Müdahalenin etkisi, önceki davada verilen hükmün sadece hüküm fıkrasıyla değil, hükmün dayandığı maddî ve hukukî unsurlarla da geçerli olacaktır. Bu açıdan müdahalenin etkisi, kesin hükme nazaran daha geniştir.

Müdahil taraf mıdır?​

Müdahil, hukuki yararını ve kimin yanında davaya katılacağını dilekçesinde belirtir. Yani fer’i müdahil, davalı yanında olabileceği gibi davacı yanında da olabilir. Dava, müdahilin yanında yer aldığı taraf lehine sonuçlanırsa müdahilin giderleri haksız çıkan tarafa yükletilir.

Davanın geri alınması ne zamana kadar?​

Davanın geri alınması ne zamana kadar?
Davanın geri alınabilmesinin koşulları 6100 sayılı HMK’nın 123. maddesinde belirtilmiştir. Anılan madde uyarınca, “Davacı, hüküm kesinleşinceye kadar, ancak davalının açık rızası ile davasını geri alabilir”.

Mahkemede davalı ne tarafta durur?​

Mahkemede davalı ne tarafta durur?
Davacı ve vekili, hakimin sağ tarafında davalı ve vekili ise hakimin sol tarafında bulunur. Söz konusu bir ceza davası ise sanık hakimin karşısında yer alırken, müşteki/mağdur hakimin sağ tarafında, sanık vekili ise hakimin solunda bulunur.

Asli müdahil kimdir?​

Asli müdahale, bir şey veya hak üzerinde taraflar arasında çıkan uyuşmazlıkta dava davam ederken üçüncü bir kimsenin mevcut davada bağımsız bir hak iddiasında bulunması demektir.

Müdahil dilekçesi nedir?​

(1) Müdahale talebinde bulunan üçüncü kişi, yanında katılmak istediği tarafı, müdahale sebebini ve bunun dayanaklarını belirten bir dilekçeyle mahkemeye başvurur. (2) Müdahale dilekçesi, davanın taraflarına tebliğ edilir.

Asli müdahil davalı mıdır?​

Asli müdahil davalı mıdır?
Aslî müdahale davasında davacı, görülmekte olan ilk davanın konusu üzerinde kısmen veya tamamen hak iddiasında bulunan kişi; davalı ise ilk davanın davacısı ve davalısı olup bunlar arasında şeklî mecburi dava arkadaşlığı söz konusudur[3].

Asli müdahale talebi nedir?​

Asli müdahale talebi nedir?
İki kişi arasında görülmekte olan bir dava devam ederken üçüncü bir kişinin dava konusu üzerinde hak sahibi olduğu iddiası ile davalıları derdest davanın davacı ve davalısı olmak üzere aynı mahkemede yeni bir dava açmasına asli müdahale denilmektedir[1].

Mahkemede kim nerede oturur?​

Hâkimin sağ tarafında Cumhuriyet savcısı durur. Hâkime göre sağ taraf davacının (iddia eden-şikâyetçi) sol taraf ise davalının (savunma yapan- sanık) yeridir. Diğer bir ifade ile yüzünüz hâkime dönükken sol tarafınız davacının, sağ tarafınız ise davalının yeridir. Hâkimin önünde “mahkeme kâtibi” yer alır.
 
Müdahalenin etkisi, bir davada karar verildiğinde, müdahil olan tarafın lehine ya da aleyhine sonuçlar doğuracak şekilde uygulanır. Yani müdahilin davaya müdahil olması durumunda, verilen karar hem onun lehine hem de aleyhine sonuçlar doğurabilir. Bu etki, sadece verilen hüküm fıkrasıyla sınırlı kalmaz, aynı zamanda hükme dayanak teşkil eden maddî ve hukukî unsurları da kapsar. Dolayısıyla müdahalenin etkisi, kesin hükme göre daha geniş bir kapsama sahiptir.

Müdahalede, müdahil olan taraf kendisine nezdinde hukuki yarar sağlayacak önemli sebepleri belirtmelidir. Fer’i müdahil, davalı yanında olabileceği gibi davacı yanında da yer alabilir. Eğer davada müdahil tarafın lehine karar verilirse, müdahilin masrafları haksız çıkan tarafa yüklenebilir.

Davanın geri alınması konusunda da belirli koşullar bulunmaktadır. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 123. maddesine göre, davacı hüküm kesinleşinceye kadar, ancak davalının açık rızası ile davasını geri alabilir.

Asli müdahale, taraflar arasında çıkan bir uyuşmazlıkta dava sırasında üçüncü bir kişinin bağımsız bir hak iddiasında bulunması durumunu ifade eder. Asli müdahalede davacı ve davalı arasında şeklî mecburi dava arkadaşlığı bulunmaktadır.

Müdahil dilekçesi, müdahale talebinde bulunan üçüncü kişinin mahkemeye başvurarak yanında katılmak istediği tarafı, müdahale sebebini ve dayanaklarını belirttiği bir dilekçedir. Dilekçe davanın taraflarına tebliğ edilir.

Mahkemede duruşma sırasında hakim, Cumhuriyet savcısı, davacı ve davacının vekili hakimin sağında, davalı ve davalının vekili ise hakimin solunda yer alır. Ceza davalarında ise sanık hakimin karşısında, müşteki/mağdur hakimin sağında, sanık vekili ise hakimin solunda bulunur. Ayrıca, hâkimin önünde mahkeme kâtibi yer almaktadır.
 
Geri
Üst