SoruCevap
Yeni Üye
- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 350.999
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 17
- Puan
- 308
- Yaş
- 36
- Konu Yazar
- #1
Anne sütü bebeğe sırf annesinin verebileceği gereksinimi olan en büyük mucizedir. Bebeğine hayatındaki en âlâ başlangıcı anne sütü sağlayacaktır.
Anne sütü gebeliğin altıncı ve yedinci aylarında yapılmaya başlar. Anne sütünün en kıymetli özelliklerinden birisi bebeğin fizyolojik durumuna nazaran içeriğinin değişebilmesidir. Yani her annenin sütü kendi bebeğinin gereksinimine nazaran şekillenmektedir. Erken doğum yapan bir annenin sütünün içeriği ile vaktinde doğum yapmış anne sütünün içeriği farklıdır, gece salgılanan süt ile gündüz salgılanan süt birbirinden farklıdır.
Birinci 4-5 gün içerisinde salgılanan koyu kıvamlı ve sarımsı renkteki süte halk ortasında ağız sütü(kolostrum) denir. Ağız sütü bebeği enfeksiyonlardan koruyacak antikorlar istikametinden zengindir. Ayrıyeten ağız sütü yağ istikametinden yoksul, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, vitaminler, tarafından de zengindir ve bu özelliklerinden ötürü da bebeğe muhakkak verilmelidir. Bebeğin birinci aşısı üzere görülmektedir.
Anne sütünün % 87’si sudur ve çok sıcak havalarda bile bebek, su ve sulu içeceklere gerek duymamaktadır.
Anne sütünde hazır bebek mamalarında bulunması mümkün olmayan içeriğe sahiptir. Anne sütü taze, pak ve bebeğe verilmeye hazır bir besindir. Anne sütü ile beslenme ucuz ve kolay bir metottur.
Bebeğe birinci altı ay sırf anne sütü verilmelidir. Bebek altı aylık oluncaya kadar anne sütü tek başına kafidir. Bebeklere erken devirde ek besin verilmeye başlanılması, ishal ve ishale bağlı vefat riskini artırmaktadır. Bebeğe iki yıl mühletince anne sütü verilmelisi tavsiye edilir.
ANNE SÜTÜNÜ ARTIRMANIN 6 YOLU
Anne sütü bebek için en uygun besindir. Sağlıklı bir anne günde yaklaşık 700 – 800ml süt salgılar. Birçok anne, bilhassa bebeklerinin birinci doğduğu aylarda sütlerinin az gelmesinden şikayetçidirler. Kaygıya kapılmadan beslenirken yaptığınız yanılgılar yerine hakikat beslenerek sütünüzü artırmanız mümkün.
1-Günde 3 Litre Sıvı
Su tüketimi süt besleyiciliği ve ölçüsünü artıran en kıymetli etkendir. Anne sütünün %80’den fazlası sudan oluşur süt ölçüsünün kâfi olabilmesi için annenin günde en az 3 litre sıvı alması gerekmektedir. Emzirme sonrası kaybettiğiniz sıvıyı da destek edin. Bu ihtiyacın 2- 2,5 litresi sudan, kalan kısmı ise bitki çayları, ayran, şekersiz komposto üzere içeceklerden karşılamakta mümkün.
2-Rezene
Anne sütü için gerekli olan östrojen ve prolaktin üretimini teşvik eder, sütün yağ içeriğini artırır. Ayrıyeten rezene anne sütü yolu ile bebeğe geçerek sindirim ve hazımsızlık sorunları yaşamasını önler. Günde 2-3 fincan rezene çayını şekersiz tüketerek süt ölçüsünü artırabilirsiniz.
3-Havuç
Havucun içeriğinde göğüs dokusunun sağlıklı gelişimini ve süt oluşumunu destekleyerek östrojen gibisi misyon yapan, bitkisel bir kimyasal olan fitoöstrojen bulunmaktadır. Fitoöstrojen süt üretimini artırır. Östrojen hormonu göğüs dokusu içerisindeki süt kanallarını geliştirir. Havuçta çok yüksek oranda beta karoten bulunmaktadır. Havuçtaki beta karoten bedende A vitaminine dönüşüyor. A vitamini de bebeklerin gelişiminde değerli bir yere sahiptir. Salatalara kesinlikle günde 1 adet havuç ekleyin.
4-Süt Eserleri
Süt annelerin beslenmesinde epey önemli yer meblağ. Süt içmek anne sütü oranını artırır.
Sütteki kalsiyum emzirme yolu ile bebekten anneye geçer ve böylelikle bebeğin kemik gelişimine tesir eder. Günde en az iki bardak süt, yoğurt, peynir üzere süt eserlerini tüketin.
5-Protein
Emziren annelerin beslenmesinde proteinin kıymeti büyüktür. Hayvansal protein kaynakları et, balık, yumurta iken bitkisel protein kaynakları fasulye, nohut, barbunya üzere besinlerdir. Her gün 1 adet yumurta ve 1 porsiyon etli zerzevat yemeği yahut kurubaklagil yenilmelidir. Alınan proteinin bedende kullanımını artırmak içinde yanında c vitamini tarafından varlıklı olan salata ile birlikte tüketilmelidir.
6-Yulaf
Yulaf bol ölçüde lif içermektedir ve yalnızca bir fincan yulaf bile bedenin ihtiyaç duyduğu lif gereksiniminin büyük bir kısmını karşılayabilmektedir. Yulaf yeterli bir demir kaynağı, ayrıyeten rahatlatıcı tesiriyle sütün göğüs kanallarında ilerlemesini sağlayan oksitosin hormonunun salınımını uyarıyor. Bu nedenle de sütün kanallardan ilerlemesi hızlanıyor. Sabah kahvaltılarınızı yulafla zenginleştirebilir, yulafı pişirerek yahut süt ile tüketebilirsiniz.
Anne sütü gebeliğin altıncı ve yedinci aylarında yapılmaya başlar. Anne sütünün en kıymetli özelliklerinden birisi bebeğin fizyolojik durumuna nazaran içeriğinin değişebilmesidir. Yani her annenin sütü kendi bebeğinin gereksinimine nazaran şekillenmektedir. Erken doğum yapan bir annenin sütünün içeriği ile vaktinde doğum yapmış anne sütünün içeriği farklıdır, gece salgılanan süt ile gündüz salgılanan süt birbirinden farklıdır.
Birinci 4-5 gün içerisinde salgılanan koyu kıvamlı ve sarımsı renkteki süte halk ortasında ağız sütü(kolostrum) denir. Ağız sütü bebeği enfeksiyonlardan koruyacak antikorlar istikametinden zengindir. Ayrıyeten ağız sütü yağ istikametinden yoksul, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, vitaminler, tarafından de zengindir ve bu özelliklerinden ötürü da bebeğe muhakkak verilmelidir. Bebeğin birinci aşısı üzere görülmektedir.
Anne sütünün % 87’si sudur ve çok sıcak havalarda bile bebek, su ve sulu içeceklere gerek duymamaktadır.
Anne sütünde hazır bebek mamalarında bulunması mümkün olmayan içeriğe sahiptir. Anne sütü taze, pak ve bebeğe verilmeye hazır bir besindir. Anne sütü ile beslenme ucuz ve kolay bir metottur.
Bebeğe birinci altı ay sırf anne sütü verilmelidir. Bebek altı aylık oluncaya kadar anne sütü tek başına kafidir. Bebeklere erken devirde ek besin verilmeye başlanılması, ishal ve ishale bağlı vefat riskini artırmaktadır. Bebeğe iki yıl mühletince anne sütü verilmelisi tavsiye edilir.
ANNE SÜTÜNÜ ARTIRMANIN 6 YOLU
Anne sütü bebek için en uygun besindir. Sağlıklı bir anne günde yaklaşık 700 – 800ml süt salgılar. Birçok anne, bilhassa bebeklerinin birinci doğduğu aylarda sütlerinin az gelmesinden şikayetçidirler. Kaygıya kapılmadan beslenirken yaptığınız yanılgılar yerine hakikat beslenerek sütünüzü artırmanız mümkün.
1-Günde 3 Litre Sıvı
Su tüketimi süt besleyiciliği ve ölçüsünü artıran en kıymetli etkendir. Anne sütünün %80’den fazlası sudan oluşur süt ölçüsünün kâfi olabilmesi için annenin günde en az 3 litre sıvı alması gerekmektedir. Emzirme sonrası kaybettiğiniz sıvıyı da destek edin. Bu ihtiyacın 2- 2,5 litresi sudan, kalan kısmı ise bitki çayları, ayran, şekersiz komposto üzere içeceklerden karşılamakta mümkün.
2-Rezene
Anne sütü için gerekli olan östrojen ve prolaktin üretimini teşvik eder, sütün yağ içeriğini artırır. Ayrıyeten rezene anne sütü yolu ile bebeğe geçerek sindirim ve hazımsızlık sorunları yaşamasını önler. Günde 2-3 fincan rezene çayını şekersiz tüketerek süt ölçüsünü artırabilirsiniz.
3-Havuç
Havucun içeriğinde göğüs dokusunun sağlıklı gelişimini ve süt oluşumunu destekleyerek östrojen gibisi misyon yapan, bitkisel bir kimyasal olan fitoöstrojen bulunmaktadır. Fitoöstrojen süt üretimini artırır. Östrojen hormonu göğüs dokusu içerisindeki süt kanallarını geliştirir. Havuçta çok yüksek oranda beta karoten bulunmaktadır. Havuçtaki beta karoten bedende A vitaminine dönüşüyor. A vitamini de bebeklerin gelişiminde değerli bir yere sahiptir. Salatalara kesinlikle günde 1 adet havuç ekleyin.
4-Süt Eserleri
Süt annelerin beslenmesinde epey önemli yer meblağ. Süt içmek anne sütü oranını artırır.
Sütteki kalsiyum emzirme yolu ile bebekten anneye geçer ve böylelikle bebeğin kemik gelişimine tesir eder. Günde en az iki bardak süt, yoğurt, peynir üzere süt eserlerini tüketin.
5-Protein
Emziren annelerin beslenmesinde proteinin kıymeti büyüktür. Hayvansal protein kaynakları et, balık, yumurta iken bitkisel protein kaynakları fasulye, nohut, barbunya üzere besinlerdir. Her gün 1 adet yumurta ve 1 porsiyon etli zerzevat yemeği yahut kurubaklagil yenilmelidir. Alınan proteinin bedende kullanımını artırmak içinde yanında c vitamini tarafından varlıklı olan salata ile birlikte tüketilmelidir.
6-Yulaf
Yulaf bol ölçüde lif içermektedir ve yalnızca bir fincan yulaf bile bedenin ihtiyaç duyduğu lif gereksiniminin büyük bir kısmını karşılayabilmektedir. Yulaf yeterli bir demir kaynağı, ayrıyeten rahatlatıcı tesiriyle sütün göğüs kanallarında ilerlemesini sağlayan oksitosin hormonunun salınımını uyarıyor. Bu nedenle de sütün kanallardan ilerlemesi hızlanıyor. Sabah kahvaltılarınızı yulafla zenginleştirebilir, yulafı pişirerek yahut süt ile tüketebilirsiniz.