AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mucevher vergisi ne kadar?

Editör

Yeni Üye

Mücevher vergisi ne kadar?​

Kuyumcudan alınan mücevherde geçen sene işçilik KDV’ye tabiydi, üretim için alınan elmastan da ÖTV alınıyordu. Bu sene ÖTV kaldırıldı, bunların tümünden birden yüzde 18 KDV alınıyor.

Bir kitaptan ne kadar vergi alınıyor?​

Bu hüküm uyarınca söz konusu kitap ve benzeri yayımlar %8 oranında KDV’ye tabidir.

Elmas vergisi var mı?​

Elmas vergisi var mı?
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yürürlüğe giren düzenlemeye göre, 43.01 emtia kodlu ham kürklere ilişkin Özel Tüketim Vergisi yüzde 0’a düşürüldü. 43.02 emtia kodlu dabaklanmış veya aprelenmiş kürklerde de ÖTV yüzde 0 olarak belirlendi. Elmas, pırlanta, yat ve teknede de ÖTV uygulanmıyor.

Altın da vergi nasıl alınır?​

Döviz ve altın alımlarında 1 EKİM 2020 tarihinden itibaren vergilerin düşürülmesi ile binde 2 üzerinden vergi alınacaktır. Yani 100 TL tutarında altın alırsanız 1 TL BSMV oranı banka tarafından hesaplanacak ve beyan edip ödenecek. Yeni karar kapsamında binde 2 üzerinden hesaplanacak 0,2 TL alınacak.

Test kitaplarında vergi var mı?​

Program şeklindeki mevzuat bilgi bankası, soru bankası, online test ve benzerleri ile CD veya flash bellek gibi veri taşıyıcılarla satılan görüntülü eğitim setleri basılı kitap kapsamında değerlendirilemeyeceğinden, bunların satışı istisna kapsamında değerlendirilmez.

Kitaptan KDV kalktı mı?​

Kitaptan KDV kalktı mı?
7161 sayılı Kanun ile 1 Şubat 2019 tarihinde yürürlüğe girmek üzere Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu’nda da çok önemli değişiklik yapıldı. Bu değişiklikle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “yayıncılık sertifikası” verilmiş yayıncıların kitap ve süreli yayın teslimleri KDV’den istisna edilmiştir.
Kuyumcu KDV oranı kaç?​
Memiş, “Altın ve pırlanta da genelde işçilik üzerinden, işçiliğin üzerinden verilir. Pırlanta, yakut, zümrüt gibi taşların satışı genelde döviz üzerinden, dolar bazından satılır. Sonuca baktığımız zaman KDV oranı yüzde 18’dir.
Elmas KDV var mı?​
Pırlanta ve elmas, 1 Ağustos 2004’den bu yana KDV’ye tabi değil. Ekmek, peynir, zeytin, su, ilaç, yumurta, meyve, sebze, defter, kitap, kefen bezi dahil her şey KDV’ye tabi, pırlantada KDV yok!..

Elmastan neden vergi alınmıyor?​

Elmastan neden vergi alınmıyor?
Çünkü kıymetli taşlardan KDV alınmıyor. Kıymetli taşlar için KDV kaldırılırken aynı gruptaki diğer lüks mallarda KDV sürdürülüyor. Diğer mallarda KDV oranı yüzde 18 olarak devam ederken, kıymetli taşlar 1 Ağustos 2004’te KDV’den istisna edilerek diğer mallara nazaran yüzde 18’lik KDV kadar net bir avantaj sağlanıyor.

Yat ÖTV ne kadar?​

Yatlardan Alınan KDV ve ÖTV Vergileri Yatlarda KDV ve ÖTV oranları son düzenlemeler kapsamında bir hayli düşmüştür. Buna göre daha önce %8 oranında yatlarda alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranı yüzde sıfıra indirilmiştir. Öte yandan Katma Değer Vergisi (KDV) ise %18’den %1’e düşürülmüştür.

Mücevher vergisi konusunda belirli değişiklikler olduğunu belirtmek isterim. Önceden işçilik KDV'ye tabiyken, üretim için alınan elmaslardan ÖTV alınıyordu. Ancak bu sene ÖTV kaldırıldı ve bu ürünlerden tümüne birden %18 KDV uygulanmaya başlandı.

Kitaplar ve benzeri yayımlar için ise %8 oranında KDV uygulanmaktadır. Ancak belirli koşullar sağlandığında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından "yayıncılık sertifikası" verilen yayıncıların kitap ve süreli yayın teslimleri KDV'den istisna edilmektedir.

Elmas vergisi konusunda belirli bir vergi alınmamaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yürürlüğe giren düzenlemeye göre, elmas gibi kıymetli taşlardan vergi alınmamaktadır. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kapsamında kürklere ilişkin düzenlemeler yapılmış olsa da elmaslar için benzer bir vergilendirme bulunmamaktadır.

Altın alımlarında ise 1 Ekim 2020 tarihinden itibaren binde 2 oranında vergi alınmaktadır. Yani 100 TL tutarında altın alımı yaparsanız, banka tarafından 1 TL BSMV oranı hesaplanacak ve ödenmesi gerekecek.

Yatlardan alınan vergilerde de ciddi düzenlemeler yapılmıştır. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranı yüzde sıfıra indirilmiş, Katma Değer Vergisi (KDV) ise %18'den %1'e düşürülmüştür.

Sonuç olarak, vergi oranları ve muafiyetleri belirli yasal düzenlemelere bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle güncel vergi politikalarını takip etmek önemlidir.

Geri