AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mucbir sebep halinde hangi sureler uzar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.633
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mücbir sebep halinde hangi süreler uzar?​

Vergi Usul Kanunu’nun 15’inci maddesinde yer alan, “13 üncü maddede yazılı mücbir sebeplerden her hangi birinin bulunması halinde bu sebep ortadan kalkıncaya kadar süreler işlemez. Bu takdirde tarh zamanaşımı işlemeyen süreler kadar uzar”.

Mücbir sebep haline kim karar verir?​

Maliye Bakanlığı, mücbir sebep sayılan haller nedeniyle; bölge, il, ilçe, mahal veya afete maruz kalanlar itibarıyla mücbir sebep hali ilan etmeye ve bu sürede vergi ödevlerinden yerine getirilemeyecek olanları tespit etmeye yetkilidir.

Yeminli mali müşavirlerin tasdikten doğan sorumluluğu nedir?​

Yeminli mali müşavirlerin tasdikten doğan sorumluluğu nedir?
Yeminli mali müşavirler yaptıkları tasdikin doğruluğundan sorumludurlar. Yaptıkları tasdikin doğru olmaması halinde, tasdikin kapsamı ile sınırlı olmak üzere, ziyaa uğratılan vergilerden ve kesilecek cezalardan mükellefle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu olurlar.

Vergide mücbir sebep ne demek?​

Vergide mücbir sebep ne demek?
Özet: Mücbir sebepler 213 sayılı VUK’nun 13. maddesinde düzenlenen ve mükelleflere belli özel durumların varlığı halinde sürelerin işlemesini durduran nedenlerdir. Anahtar Kelimeler: Mücbir sebep, vergi ödevi, ağır kaza, ağır hastalık, mecburi gaybubet, doğal afetler.

Mücbir sebebin unsurları nelerdir?​

Vergi Usul Kanunu 13. maddede; vergi ödevlerinin yerine getirilmesine engel olacak derecede ağır kaza, hastalık ve tutukluluk, yangın, yer sarsıntısı ve su basması gibi afetler, mecburi gaybubetler, defter ve vesikalarının elinden çıkmış bulunması gibi haller mücbir sebep olarak sayılmıştır.

Mücbir sebep Süresi Uzatıldı mı?​

SGK – Mücbir Sebep Yapılandırma Müracaat ve Ödeme Sürelerin Uzatılması ve Taksit Ödeme Sürelerinin Ertelenmesine Dair Duyuru. – 1/11/2021 (31/10/2021 tarihi Pazar günü olduğu için) olan peşin ve ilk taksit ödeme süresi 30/11/2021 tarihine uzatılmıştır.

Mücbir sebep hali ne demek?​

Mücbir sebep hali ne demek?
Mücbir sebep (force majeure); tarafların belirli bir süreye bağlı olarak yerine getirmesi gereken ödev, yükümlülük veya borçlarını yerine getirme sırasında iradesini geçici olarak ortadan kaldıran ve dıştan gelen fiili bir durumdur. Mücbir sebep olarak kabul edilebilecek haller aşağıda belirtilmiştir: a) Doğal afetler.

SMMM Odası Özel kurum mu?​

SMMM Odası Özel kurum mu?
Serbest muhasebeci malî müşavirler ve yeminli malî müşavirler odaları, bu Kanunda yazılı esaslar uyarınca meslek mensuplarının ihtiyaçlarını karşılamak, meslekî faaliyetlerini kolaylaştırmak, bu mesleklerin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleriyle ve iş sahipleri ile olan …

Mücbir sebep halleri nedir?​

Mücbir sebep nedir örnek?​

Grev, lokavt, sel baskını, deprem, terör hareketleri ve doğal afetler hukuken mücbir sebep olarak görülür. Hukukun temel kavramları arasında yer alan mücbir sebepler arasında; ölüm, iflas, hastalık ve tutukluluk gibi şahsi durumlar da yer alır.

Kanunda sayılan mücbir sebep halleri nelerdir?​

Kanunda sayılan mücbir sebep halleri nelerdir?
4735 sayılı Kanun’un 10’uncu maddesinde doğal afetler, kanuni grev, genel salgın hastalık, kısmi veya genel seferberlik ilanı ve gerektiğinde Kamu İhale Kurumu tarafından belirlenecek benzeri hâller mücbir sebepler olarak sayılmıştır.
 
Mücbir sebep halleri, Vergi Usul Kanunu'nun 13. maddesinde belirtilmiştir. Bu haller vergi ödevlerinin yerine getirilmesine engel olacak derecede ağır kaza, hastalık ve tutukluluk, yangın, yer sarsıntısı, su basması gibi afetler, mecburi gaybubetler, defter ve vesikaların elinden çıkmış olması gibi durumları kapsamaktadır. Bu durumlarda, mücbir sebep halinin varlığına karar verebilmek için Maliye Bakanlığı yetkilidir ve bu durumda vergi ödevlerinin yerine getirilmesi ertelenebilir.

Mücbir sebep hali, tarafların belirli bir süreye bağlı olarak yerine getirmesi gereken ödev, yükümlülük veya borçlarını yerine getirme sırasında iradesini geçici olarak ortadan kaldıran ve dıştan gelen fiili bir durumdur. Bu durumda tarafların sorumlulukları geçici olarak askıya alınabilir ve kapsamı belirli bir süre için uzatılabilir.

SMMM Odası ise Kamu Görevi Yapan Meslek Kuruluşu olarak tanımlanmaktadır. Serbest muhasebeci ve mali müşavirlerin mesleki ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak ve genel menfaatlere uygun şekilde mesleğin gelişimini sağlamak amacıyla kurulmuş bir odadır. Bu odalar meslek mensupları arasındaki dayanışmayı ve etkileşimi sağlamak için faaliyet gösterirler.
 
Geri
Üst