AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Mucbir sebebin tanimi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mücbir sebebin tanımı nedir?​

Mücbir sebep ifadesi, sözlük anlamı olarak istem dışı gelişen olaylar neticesinde ortaya çıkan beklenmedik ani durumları ifade eder. Hukuki olarak sık kullanılan bu terim, sözleşme ve taahhüde dayalı sorumlulukların elde olmayan sebeplerden ötürü yerine getirilememesi anlamını da taşır.

Mücbir sebep nedir örnek?​

Mücbir sebep nedir örnek?
Mücbir sebep, hukukta görevin, taahhüdün ve sorumluluğun yerine getirilmesine engel teşkil edebilecek nitelikte bulunan ölüm, iflas, hastalık, tutukluluk, afet ve buna benzer hallerdir.

Maliye Bakanlığı mücbir sebep nedir?​

Mücbir sebep (force majeure); tarafların belirli bir süreye bağlı olarak yerine getirmesi gereken ödev, yükümlülük veya borçlarını yerine getirme sırasında iradesini geçici olarak ortadan kaldıran ve dıştan gelen fiili bir durumdur.

Yapım işlerinde mücbir sebepler nelerdir?​

Yapım işlerinde mücbir sebepler nelerdir?
Kanun, kamu ihale sözleşmesine konu borcun ifasını engelleyen bazı olayları açıkça mücbir sebep olarak saymıştır. Bu olaylar, doğal afetler, kanunî grev, genel salgın hastalık ve kısmî veya genel seferber- lik ilânıdır.
Mücbir TDK ne demek?​
Mücbir, TDK’ya göre zorlayıcı anlamıyla biliniyor. Bireyler zorlayıcı anlamında tercih ederek kullanabiliyor.

Sözleşmede mücbir sebep nedir?​

Sözleşmede mücbir sebep nedir?
Sözleşmede mücbir sebep maddesine hiç yer verilmediği hallerde, COVID-19 salgını veya bu salgın kapsamında alınan tedbirlerin sözleşmenin ifasını imkansız hale getirdiğinin ispatlanması halinde mücbir sebebin gerçekleştiği kabul edilebilir.

TDK sebep ne demek?​

a. Bir şeyin olmasına veya belli bir hâlde bulunmasına yol açan şey: “Her medeniyet çöküş sebeplerini kendi içinde taşır.” -C.

Mücbir sebebi kim belirler?​

Mücbir sebebi kim belirler?
Kamu İhale Kurumu tarafından 4735 sayılı Kanun’un 10’uncu maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi çerçevesinde mücbir sebep olarak kabul edilebilecek benzeri diğer hâllere ilişkin genel bir belirleme yapılabilecektir.

Mücbir sebep ve zor durum nedir?​

Mücbir sebep halleri, vergisel ödevlere ilişkin süreleri durdurup cezai yaptırımlardan kurtulabilme imkanı tanımaktadır. Zor durum halinde ise mükelleflere zamanında yerine getiremedikleri ödevler için ek süre verilmektedir.

Kanunda sayılan mücbir sebep halleri nelerdir?​

Kanunda sayılan mücbir sebep halleri nelerdir?
A- KİSK 10/I’de Açıkça Mücbir Sebep Sayılan Haller Kanun, kamu ihale sözleşmesine konu borcun ifasını engelleyen bazı olayları açıkça mücbir sebep olarak saymıştır. Bu olaylar, doğal afetler, kanunî grev, genel salgın hastalık ve kısmî veya genel seferber- lik ilânıdır.
 
Mücbir sebep, genel olarak hukuki ve sözleşmeli ilişkilerde karşılaşılabilecek beklenmedik ve kaçınılamaz durumları ifade eder. Bu durumlar, tarafların kontrolü dışında gerçekleşen ve yükümlülüklerin yerine getirilmesini ya da belirlenen süreler içerisinde hareket etmeyi imkansız kılan durumları içerebilir.

Örnek olarak, işlerin normal şekilde yürütülmesine engel teşkil edebilecek durumlar mücbir sebep olarak kabul edilebilir. Bu durumlar arasında ölüm, iflas, hastalık, tutukluluk gibi durumlar ile doğal afetler, olağanüstü haller, savaş gibi dışsal faktörler örnek olarak verilebilir.

Yapım işlerindeki mücbir sebepler de genellikle yasal düzenlemeler tarafından belirlenir. Örneğin, kanunlar genellikle doğal afetler, kanunî grevler, genel salgın hastalıklar gibi durumları yapım işlerinde mücbir sebep olarak kabul edebilir.

Maliye Bakanlığı açısından mücbir sebep kavramı, tarafların belirli bir süreye bağlı olarak yerine getirmesi gereken ödevlerde, yükümlülüklerde veya borçlarda iradelerinin geçici olarak ortadan kalkmasına neden olan ve dışsal faktörlerden kaynaklanan durumları ifade eder.

Diğer yandan, sözleşmelerde mücbir sebep maddesinin olmaması durumunda ise COVID-19 salgını gibi öngörülemeyen ve kontrol dışı durumların, sözleşmenin ifasını imkansız hale getirmesi halinde, mücbir sebep olarak kabul edilebileceği örnekler arasındadır.

Mücbir sebep kavramı vergisel ödevlerde de önemli bir yere sahiptir. Bu durum, vergisel ödevlere ilişkin sürelerin durdurulması ve mükelleflerin zor durumda olduklarında ek süre talep edebilmelerine imkan tanıması açısından önemlidir.

Son olarak, kanunda sayılan mücbir sebep halleri genellikle belirli durumları kapsamaktadır. Örneğin, kanunlar doğal afetler, kanunî grevler, genel salgın hastalıklar ve benzeri durumları açıkça mücbir sebep olarak tanımlayabilir. Bu durumlar, yasal düzenlemelerde belirtilen özel haller olarak karşımıza çıkabilir.
 
Geri
Üst