Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Mucavir alan ne demek TDK?

Editör

Yeni Üye

Mücavir alan ne demek TDK?​

Mücavir alan sınırları içinde ne demek? Mücavir alan sınırı ise belediye sınırlarının dışında, imar mevzuatı bakımından belediyelerin kontrol ve mesuliyeti adına verilmiş olan sınırdır. Belediye ya da il, ilçe ve köy sınırları birer idari sınırdırlar.

Sit alanı sözlük anlamı nedir?​

Sit ya da sit alanı, kısaca doğal, ekolojik veya kültürel değerlerinden dolayı koruma altına alınan imara (yapılaşmaya) kapalı yerlerdir. Her ülkenin kanunlarına veya ilgili uluslararası kuruluşların yönetmeliklerine bağlı olarak korunma düzeyine göre değişen çeşitli sit alanları vardır.

Mücavir alan neresidir?​

Mücavir alan neresidir?
Mücavir alan; bir belediyenin sınırları dışında yer alan ancak imar mevzuatı gereğince bu belediyenin sorumluluğunda bulunan toprakları ifade eder. Mücavir alanların getirdiği sorumluluklar sebebiyle belediyeler, çevrelerindeki ve asıl yetki sahibi oldukları alanın dışındaki alanlarda da imar denetimi yapabilir.

Özel eğitim alanı nedir?​

Özel eğitim alanı nedir?
Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak yetiştirilmiş personel, geliştirilmiş eğitim programları ve yöntemleri ile onların özür ve özelliklerine uygun ortamlarda sürdürülen eğitime “özel eğitim” denir.

Eğitim arazisi nedir?​

Eğitim tesisleri alanı, okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ile yükseköğretime hizmet vermek üzere kamuya, gerçek veya tüzel kişilere ait alanlardır. 3 Temmuz 2018 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan ‘Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde bu alanların nasıl olması gerektiğine ilişkin düzenleme yapılmış bulunuyor.

Sit alanına ev yapılır mı?​

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nca yapılan sit alanları ile ilgili düzenlemeler kapsamında sit alanları derecelendirilmiştir. Geçmişten günümüze kadar gelmiş tarihi nitelikli alanları kapsayan sit alanına ev yapmak mümkün kılınabilir.

1 ve 3 sit alanı ne demek?​

1 ve 3 sit alanı ne demek?
Tarih öncesi ya da tarihi devirlere ait olan, ender bulunan özellikleri nedeniyle korunmaya değer olduğu düşünülen alanlara doğal sit alanı denmektedir. Kendi arasında 3’e ayrılan bu alanlar 1.derece doğal sit alanı, 2.derece doğal sit alanı ve 3.derece doğal sit alanı olarak sınıflandırılır.

Mücavir alan kavramı, belediye sınırlarının dışında kalan ancak imar mevzuatı gereğince belediyelerin kontrol ve sorumluluğunda olan sınırları ifade eder. Belediyelerin yetki ve denetimleri burada da geçerlidir. Mücavir alanlar genellikle kırsal bölgelerde bulunmakta olup, genişleyen şehirlerdeki planlama ve imar faaliyetlerinde önemli bir rol oynamaktadır.

Sit alanı ise doğal, ekolojik veya kültürel değerleri nedeniyle koruma altına alınan bölgelerdir. Bu alanlar genellikle yapılaşmaya kapalıdır ve her ülkenin yasalarına veya uluslararası kuruluşların yönergelerine bağlı olarak farklı koruma seviyelerine sahip olabilirler. Sit alanları, tarihî mirasın, doğal güzelliklerin ve çevrenin korunmasına yönelik olarak belirlenir ve korunurlar.

Özel eğitim alanı ise özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak üzere özel olarak tasarlanmış alanlardır. Bu alanlar, özel eğitim kurumları tarafından kullanılarak bireylerin özür ve özelliklerine uygun eğitim programları sunulmaktadır.

Eğitim arazisi ise okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarına hizmet verecek şekilde tasarlanmış ve kamuya, gerçek veya tüzel kişilere ait olan alanlardır. Bu alanlar, öğrencilere eğitim imkanı sunmak amacıyla özel olarak planlanmış ve düzenlenmiştir.

1. ve 3. derece doğal sit alanları ise tarih öncesine veya tarihi devirlere ait olan, ender bulunan özellikleri nedeniyle korunmaya değer görülen doğal sit alanlarıdır. Bu alanlar tarihî miras ve doğal unsurların korunması amacıyla belirlenir ve farklı derecelerde sınıflandırılır. 1. derece doğal sit alanı en yüksek koruma seviyesine sahipken, 3. derece doğal sit alanı daha az sıkı koruma altındadır.

Geri