AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

MTT analizi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

MTT analizi nedir?​

MTT (3- (4,5-dimetiltiyazol-2-il) -2-5-difeniltetrazolyum bromür) testi, sitotoksisiteyi veya hücre canlılığını değerlendirmek için en sık kullanılan kolorimetrik testlerden biridir. Bu tahlil, temel olarak süksinat dehidrojenaz gibi mitokondriyal enzimlerin aktivitesini ölçer.

Sitotoksisite testi nedir?​

İn vitro Sitotoksisite testleri, incelenen maddenin dozuna ve maruziyet süresine bağlı olarak maddenin özütleriyle doğrudan veya difüzyon yoluyla memeli hücreleri üzerindeki toksisitelerinin belirlenmesi amacıyla kullanılan bir testtir.
İn vitro sitotoksisite testleri, ilaç niteliği taşıyan veya toksik profili araştırılan maddelerin değerlendirilmesi amacıyla hücre kültüründe gerçekleştirilen ölçüm metodlarıdır.
Hücre toksisitesi nedir?
Moleküler ve hücresel toksikoloji, kimyasal ajanların hücre ve organel düzeyinde etki şekli (mode of action; MOA) ve toksisite yolaklarına (pathway of toxicity; POT) odaklanmış olan çalışma alanıdır.
Sitotoksik etki ne demek?
Sitotoksik maddeler, hücreye toksik şekilde etki edip hücreyi öldüren ya da fonksiyonunu durduran maddelerdir. Kemoterapi başarılı olduğunda etkisi en çabuk, önceden hızla bölünen hücrelerin bulunduğu kanserlerde ortaya çıkar.

Mikroçekirdek testi nedir?​

Mikronukleus (mikroçekirdek) testi, genotoksik kimyasallara maruz kalmış hücrelerdeki kromozomal hasarın tespiti için sıklıkla kullanılan genotoksisite testlerinden biridir. Mikronükleus, hücrenin mitoz bölünmesi esnasında ortaya çıkan, esas çekirdeğe dahil olmayan tam kromozom veya asentrik kromozom parçasıdır.

Genotoksik madde nedir?​

Genotoksik ve genotoksik-olmayan karsinojenler. Karsinojenler, DNA ile etkileşime girerek kanser oluşumunu başlatır ve destekler. Kanserleşme için DNA hasarları / genetik değişimler / mutasyonlar oluşması ve bunların birikmesi gerekir. Kimyasal karsinojenlerin DNA hasarı oluşturanlarına genotoksik madde denir.
fiziksel veya kimyasal etmenlerin(ör: ilaç) dna veya rna gibi hücresel bilgi ve yönetim zincirlerinin moleküler yapısını değiştirerek söz konusu organizmanın doğal olarak beklenen seviyenin çok üzerinde mutasyona uğratması.
Sitostatik ajan nedir?
hücre gelişimini büyüme safhasında durdurmaya çalışan kimyasal madde. kanser tedavisinde kullanılırlar. örneğin cytarabine (akut lösemilerde kullanılan bir ilaç) sitostatikdir ve hücreleri g1 ve s fazında tutar, bir diğer sitostaik vincristine ise sadece s fazında tutar.
Sitostatik tedavi ne demek?
Hücre büyümesini önleyici ilaçlar; sitostatik ilaçlar, çok çeşitli türdeki hücrelerin metabolizmasına etki ederek bu hücrelerin ya ortadan kaybolmasına ya da çoğalmasına neden olurlar. Özellikle hızlı çoğalan hücreler sitostatik ilaçlardan daha çok etkilenirler.
 
Geri
Üst