MR hangi durumlarda cekilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.105
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

MR hangi durumlarda çekilir?​

Yırtık kıkırdak veya ligamentler gibi travmatik veya tekrarlayan yaralanmaların neden olduğu eklem anormallikleri. Omurgada bel ve boyun fıtığı gibi disk anormallikleri. Kemik enfeksiyonları Kemik ve yumuşak doku tümörleri.
Emara girerken uyutulur mu?
MR çektirmeye başvuranların %10 civarında klostrofobi saptanmıştır. Bu kişilere ya anestezi altında uyutularak çekim yapılır, ya açık MR’a girerler ya da klostorfobi için tedavi görüp ilaç alarak girebilirler.
Anestezili MR riskli mi?
Bazı durumlarda çocuklara damardan kontrast madde verilmesi gerekebilir. Bu durumda da genellikle çocuğa anestezi uzmanı tarafından anestezi verilerek çekim işlemi gerçekleştirilir. Görüntülemenin hiçbir riski ve tehlikesi yoktur. Çünkü x-ışını ve radyasyon içermez.

Karaciğer emarı neden istenir?​

Üst abdomen MR genellikle aşağıdaki sıralanan nedenlerle gerçekleştirilir: Özellikle karaciğer içerisindeki kitleler olmak üzere karnın üst bölümündeki organlarda kitle saptanması ya da kitle şüphesi durumunda ileri değerlendirme. Karaciğer sirozu gibi kronik hastalıklar. Karaciğer nakli öncesi ileri değerlendirme.
MR çekilirken uyutulur mu?
Nikel veya nikel gibi manyetik maddelerden elde edilen mıknatıslar?
manyetik maddeler (Demir, Nikel, Kobalt ve ya bunların oluşturduğu alaşımlar) farklı şekillerde geçici ve ya sürekli mıknatıslık özelliği kazanabilir. Demir, nikel, kobalt gibi manyetik maddelerden elde edilen bu türdeki mıknatıslara yepey mıknatıs denir. Bu mıknatıslık özelliğinin bir süre sonra özelliğinin kaybolmasına geçici mıknatıslanma denir.

Yani madde içinde manyetik alan şiddeti değişir?​

Yani madde içinde manyetik alan şiddeti değişir. Manyetik alan içine konulan maddenin içinde manyetik alan şiddetinin artırması ya da azaltması, o maddenin manyetik geçirgenliği olarak ifade edilir. Her maddenin manyetik geçirgenliği farklı değer aldığından, her maddeler için ayrıt edici bir özelliktir, sembolü ” μ ” ile gösterilir.
Manyetik alan şiddeti (B) nedir?
Manyetik alan şiddeti (B), ortamın cinsine bağlı manyetik geçirgenlik katsayısı ( μ) ile manyetik maddenin mıknatıslayıcı alan (H) büyüklüğüne bağlıdır. Buna göre manyetik alan şiddeti; B=μ.H bağıntısı ile ifade edilir. Boşluğun manyetik alan şiddeti ise; B 0 =μ 0 .H şeklinde ifade edilir.
Manyetik alan çizgilerinin manyetik alan etkisi nelerdir?
Manyetik alan çizgileri, kutup şiddetinin büyük olduğu yerde sık, manyetik alanının zayıf olduğu yerde ise seyrektir. Mıknarısın manyetik alan etkisi bulunduğu ortama göre değişiklik gösterir. Mıknatısın oluşturduğu manyetik alanı içine konulan bazı maddeler, manyetik alan çizgilerini ya sıklaştırır ya ada seyrekleştirir.
 
Geri
Üst