Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Motorun devir yonu nasil degisir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Motorun devir yönü nasıl değişir?​

Motorun dönüş yönü, (I) kontaklarının açılması ve (G) kontaklarının kapanmasıyla değiştirilir. (G) kontakları kapanınca, akım endüviden aşağıdan yukarıya doğru geçer. Motor geri yönde döner. Endüvi uçları veya endüviden geçen akımın yönü değişince, motorun dönüş yönü değiştirilmiş olur.

Motor bir yönde çalışırken diğer yön butonuna basıldığında ne olur?​

Geri yön kontaktörü çalışırken normalde kapalı kontağı açılacak ve ileri yönde döndürme işlemi yapan devrenin çalışması engellenecektir. Bu işleme elektriksel kilitleme işlemi denir. NOT: Butonsal kilitlemeden farklı olarak; Motor bir yönde dönerken diğer yöndeki butona basıldığında motor diğer yönde çalışmaz.
Bir fazlı kondansatörlü motorların devir yönü değiştirilmesi nasıl yapılır?
Motorun dönüş yönünü değiştirmek için ana veya yardımcı sargıdan herhangi birinin uçları yer değiştirilir. Bu sargıların herhangi birinin uçlarının yer değiştirmesiyle stator alanının dönüş yönü ters çevrilir. Sonuç olarak da rotorun dönüş yönü değiştirilir.

Da seri motorun devir yönünü değiştirmek için hangi uçları yer değiştirilir?​

Seri Motorların Devir Yönü Değişimi Seri motorların devir yönleri rotordan veya statordan geçen akımın yön değişmesi ile yapılır. Genellikle rotordan geçen akımın yönü değiştirilir.

3 fazlı asenkron motorların devir yönü nasıl değişir?​

Üç fazlı asenkron motorların dönüş yönünü değiştirmeN için, fazlardan herhangi iki fazın yerini değiştirmeN yeterlidir. Fazların yer değiştirme işlemi kontaktör veya paket şalterle yapılır.
Dinamik Frenleme nasıl yapılır?
Dinamik frenleme: AA (AC motor) motorlarını durdurmak için şebeke enerjisi kesilir. Sonra statör sargılarına doğru gerilim uygulanır. Bu yapılan frenleme sistemine dinamik frenleme denir. Frenleme tekniklerinden biri olan bu frenlemeye aynı zamanda elektriksel frenleme de denir.

Kumanda ve güç devresinin farkı nedir?​

Otomatik kumanda devrelerinde motorun çektiği akımın geçtiği devreye güç devresi denir. Otomatik kumanda devrelerinde motorun çektiği akımın geçtiği devreye güç devresi denir. Yani şebeke ile motor arasında motorun çektiği akım yolu şemasıdır. Enerji akışını gösteren ana hatlarla ana devre elemanlarını gösterir.

Tek fazlı asenkron motorda döner alan nasıl oluşur?​

Yardımcıya sargıya bir kondansatör eklediğimiz zaman ana ve yardımcı sargılardan akım geçirildiğinde iki sargının oluşturduğu manyetik alan vektörü arasında yine bir elektriksel açı meydana gelecektir. Böylece döner alan oluşur ve rotor döner.
Qst Reostasının görevi nedir?
Qst reostasının üç ucu vardır (Resim 1.13). Gerilimi değiştirilerek devir sayısı ayarı en çok kullanılan tekniklerden biridir. Endüvi devresine seri şekilde qst reostası bağlanır. Direncin artırılıp azaltılması endüviden geçen akımın değişmesini sağlar.

Asenkron motorlarda devir yönü neden değiştirilir?​

Motor klemensine bağlanan şebeke uçlarının (RST) üç tanesinden herhangi ikisi yer değiştirilir. Örneğin, UVW uçlarına bağlanan RST faz uçları, RTS, SRT veya TSR sırasıyla uygulandığında motor döner alanının yönü, dolayısıyla motor devir yönü değişir.
 
Geri
Üst