AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Motorin fiyati nasil hesaplanir?

Editör

Yeni Üye

Motorin fiyatı nasıl hesaplanır?​

Benzin ve motorin ürün fiyatı ile dolar kurunun çarpılması sonucu elde edilen fiyatı litreye dönüştürülüp ÖTV ve gelir payı ilave edildikten sonra KDV de eklenerek vergili rafineri çıkış fiyatı bulunuyor.

Mazot neden pahalandı?​

Motorinde Arz Açığı Var Buna ek olarak Türkiye’nin de içinde bulunduğu Akdeniz havzasında benzin üretim kapasitesi yüksek rafineriler var. Motorin üretimi talebin karşısında yetersiz kalıyor. Ve sonuçta Türkiye ve bölgesinde motorinde arz açığı var. Bu da fiyatların artmasına neden oluyor.

Yaza araba fiyatları düşer mi?​

Yaza araba fiyatları düşer mi?
FİYATLAR YAZ AYLARINDA YÜZDE 40 ARTABİLİR Araç bir ihtiyaçtır, petrol fiyatı gerilerse araç fiyatları da buna bağlı olarak düşecektir” dedi.

Dizel ne kadar hatay?​

Dizel ne kadar hatay?
Son Güncelleme: 19 Mayıs 2022
İLÇE | KURŞUNSUZ BENZİN (TL/LT) | TP MOTORİN (TL/LT)
HATAY | 24,09 | 22,29
ALTINOZU | 24,10 | 22,30
ANTAKYA | 24,09 | 22,29
ARSUZ | 24,09 | 22,29

Dizel neden benzinden pahalı oldu?​

Bunun 2 sebebi var. Birincisi uluslararası piyasadaki motorin fiyatları. Diğeri ise Türkiye’deki üretim tesisleri ile ilgili sıkıntı. Son altı ayda benzine yüzde 162, motorine ise yüzde 212 zam geldi.

Motorin fiyatı neden artıyor?​

Nedeni ise aralık ayında getirilen özel tüketim vergisi (ÖTV) düzenlemesi. 22 Aralık’ta yürürlüğe giren düzenlemeye göre akaryakıt ürünlerinde ÖTV, ürünlerin döviz cinsinden fiyatlarının azalış tutarı kadar artırılıyor. Kurdaki iniş, vatandaşa vergi olarak geri dönüyor. “Üretim ve nakliyede akaryakıt kullanılıyor.

2022 sıfır araç fiyatları düşer mi?​

2022 sıfır araç fiyatları düşer mi?
2022 Yılında Sıfır Araçlar Ucuzlar mı? 2022 yılının da zor bir yıl olacağı belli oldu yalnız dolar kurunun bu şekilde düşmeye devam ettiği sürece de araç fiyatlarında gerileme yaşanması doğru orantılı olarak ilerleyecektir.

Hatay’da 1 litre mazot kaç TL?​

Hatay’da 1 litre mazot kaç TL?
Hatay Akaryakıt Fiyatları
İlçe | V/Max Kurşunsuz 95 | V/Pro Diesel
ERZIN | 21.38 TL/LT | 22.25 TL/LT
HASSA | 21.39 TL/LT | 22.26 TL/LT
ISKENDERUN | 21.37 TL/LT | 22.25 TL/LT
KIRIKHAN | 21.37 TL/LT | 22.25 TL/LT

Hatay’da 1 litre mazot ne kadar?​

Güncel Akaryakıt pompa fiyat bilgilerini öğrenmek istediğiniz lokasyonu seçiniz….Güncel Fiyatlar.
İlçe | İlçeANTAKYA
Kurşunsuz Benzin 95 (Ultra Force 95) | Kurşunsuz Benzin 9520.57 TL/LT
Motorin (Ultra Force) | Motorin UltraForce22.31 TL/LT
Motorin (Eco Force) | Motorin EcoForce22.26 TL/LT
Gazyağı | Gazyağı23.87 TL/LT

Motorin fiyatının hesaplanması oldukça karmaşık bir süreçtir. İlk olarak, benzin ve motorin ürün fiyatları ile dolar kurunun çarpılması sonucu bir fiyat elde edilir. Daha sonra bu fiyat litre cinsine dönüştürülür ve üzerine ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ve gelir payı eklenir. Son olarak da KDV (Katma Değer Vergisi) eklenerek vergili rafineri çıkış fiyatı bulunur.

Mazotun neden pahalandığı konusunda ise birkaç sebep öne çıkıyor. Bunlardan ilki, Arz Açığıdır. Türkiye ve Akdeniz havzasında benzin üretim kapasitesi yüksek rafineriler olmasına rağmen motorin üretimi talebi karşılayamamaktadır. Bu durumda Türkiye ve bölgesinde motorinde arz açığı oluşmakta ve fiyatların artmasına neden olmaktadır.

Yaza araba fiyatlarının düşüp düşmeyeceği konusunda ise belirsizlik hakimdir. Genel olarak araç fiyatlarında bir düşüş olması beklenmez, hatta belirli dönemlerde fiyatlar yükselme eğiliminde olabilir. Petrol fiyatları düşse dahi araç fiyatları buna bağlı olarak düşmeyebilir.

Dizel fiyatlarının neden benzinden pahalı olduğu ise uluslararası piyasalardaki motorin fiyatları ve Türkiye'deki üretim tesislerindeki sıkıntılardan kaynaklanmaktadır. Son altı ayda benzine yüzde 162, motorine ise yüzde 212 oranında zam gelmiştir.

Motorin fiyatlarının artma sebeplerinden biri ise aralık ayında getirilen özel tüketim vergisi (ÖTV) düzenlemesidir. Bu düzenleme ile akaryakıt ürünlerinde ÖTV, ürünlerin döviz cinsinden fiyatlarının azalış tutarı kadar artırılmaktadır. Bu durum da kur dalgalanmalarının vatandaşa yansıtılması anlamına gelmektedir.

2022 yılında sıfır araç fiyatlarında bir düşüş olup olmayacağı ise dolar kuru ile doğrudan ilişkilidir. Dolar kurunun düşmeye devam etmesi halinde araç fiyatlarında gerileme yaşanabilir.

Hatay'da 1 litre mazot fiyatlarına baktığımızda, ilçelere göre değişiklik göstermektedir. Örneğin, Erzin, Hassa, İskenderun ve Kırıkhan ilçelerinde mazot fiyatları farklılık göstermektedir. Bu fiyatlar belirli dönemlerde güncellenebilir, bu nedenle en güncel fiyat bilgilerini yerel akaryakıt istasyonlarından öğrenmek önemlidir.

Geri