Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Motor yagsiz kalinca ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.337
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Motor yağsız kalınca ne olur?​

Birbiri ile muazzam derecede uyumlu çalışan bu mekanik aksam yağsız kalırsa pistonlar rahat hareket edemez hale gelecek ve kısa bir süre sonra motora yapışacaklardır. Eğer araba motorunun yağsız kalması durumu uzar ve motor çalışmaya devam ederse silindir kapağı hasar görebilir ve piston yerinden çıkabilir.

Motor yağı olmadan araba çalışır mı?​

Aracınızda yağ biterse ve siz fark etmeden sürmeye devam ederseniz bir süre sonra motor kilitlenecek ve bir daha çalışmamak üzere stop edecektir. Çalıştırmaya çalışırsanız değişik metal sesleri duyabilir ve kaput altından dumanlar görebilirsiniz.

Araba motor Kitlerse ne olur?​

Araba motor Kitlerse ne olur?
Su, hava-yakıt gibi sıkıştırılamadığından, pistonlar en tepeye kadar ulaşamaz ve motorun aniden durmasına neden olur. Böyle bir durumda, düşük devirlerde çok fazla hasar meydana gelmez. Ancak yüksek devirlerde piston kollarının yamulması, kırılması ve pistonların delinmesi garantidir.

Yağ yakmayan Araba neden yağ eksiltir?​

Aracın yağ eksiltme nedenleri arasında pek çok sebep sayılabilmektedir. Bu nedenlerden birisi motorunuzun uzun süreler boyunca yüksek devirlerde çalışmasıdır. Yüksek devirlerde uzun süre çalışan motor aracınızın performansını etkileyerek yağ eksilmesine neden olabilmektedir.

Arabada yağ olmazsa ne olur?​

Motor yağı eksilmesi araç için önemli bir sorundur. Eğer motor yağındaki eksilme zamanında fark edilmezse motorda “yatak sarması” denilen durumun oluşmasına sebep olabilir. Aynı zamanda motor yağının eksilmesi araç çekişinin düşmesine de neden olacaktır.

Motor yağ kapağı olmazsa ne olur?​

Motor yağ kapağı olmazsa ne olur?
Etrafa fışkırttırır. Yağ ısındıkça sıçrar ve motor yağsız kalır. Denildiği gibi içine toz, taş vb. şeyler girebilir.

Araba neden motor kilitler?​

Yatakların yağsız kalması, hareket esnasında oluşan sürtünmeyle çok miktarda ısı üretilmesine sebep olur. Sürtünme ile birlikte krank mili, yataklar ve piston kolları zarar görür. Bu parçalar yağlama yapılmadan hareket edince kısa bir süre içerisinde dönemez hale gelir ve sonunda motor bloğuna sıkışırlar.

Motor yağı az konulursa ne olur?​

Yağ akışı yavaşlayabilir veya tamamen durabilir, bu da yağın aşırı ısınmasına neden olur. Motor düzgün şekilde yağlanmazsa, parçalar zamanından önce aşınır ve hatta motor tutukluk yapıp çalışmayı durdurabilir.

Motorun yağ yaktığını nasıl anlarız?​

Motorun yağ yaktığını nasıl anlarız?
Yağ yakan aracı anlamanın en kolay yolu egzoz dumanını incelemek olacaktır. Eğer egzoz dumanının rengi mavi ise o zaman motor yağ yakıyor demektir. Gri renkte olan egzoz dumanıda yağ yakma habercisidir.

Yağ eksiltme ne kadar normal?​

Birçok aracın kullanım kılavuzunda yağ eksiltme/yağ yakma olayı ile ilgi maximum ve minimum göstergeler vardır. Tabi bu her araç için değişiklik göstermektedir. Ancak bilinen şey bir otomobil yaklaşık 1000 km’de 1 Litre civarında yağ yakabilmesinin normal karşılandığıdır.

Araba yağ yakarsa ne olur?​

Motor yağ seviyesi azalınca yağlama yapılamayacağından, ilerleyen zamanlarda pistonların ve motordaki diğer hareketli parçaların aşınmasına neden olur.
 
Merhaba! Motor yağsız kaldığında, pistonlar rahat hareket edemez hale gelir ve kısa süre sonra motora yapışabilir. Motorun yağsız kalması durumunda silindir kapağı hasar görebilir ve piston yerinden çıkabilir. Eğer aracınızda yağ biterse ve fark etmeden sürmeye devam ederseniz, motor kilitlenecek ve bir daha çalışmamak üzere duracaktır. Yağ eksikliği nedeniyle pistonlar en tepeye ulaşamaz ve motor aniden durabilir, bu durumda düşük devirlerde hasar az olabilir ancak yüksek devirlerde ciddi zararlar meydana gelebilir.

Aracınızın yağ eksiltmesi birçok sebepten kaynaklanabilir, örneğin yüksek devirlerde uzun süreli kullanım ya da araç performansının etkisi altında yoğun kullanım gibi durumlar yağ eksiltmesine neden olabilir. Yağ eksilmesi zamanında fark edilmezse motorda "yatak sarması" denilen durum oluşabilir ve aracın çekişinde düşüş yaşanabilir.

Motorun yağ kapağı olmaması durumunda yağ etrafa sıçrar ve motor yağsız kalabilir. Ayrıca içine toz, taş gibi yabancı maddeler girebilir, bu da motorun sağlıklı çalışmasını engelleyebilir. Yağ akışının azalması veya durması durumunda yağın aşırı ısınması söz konusu olabilir ve parçalar zamanında önce aşınabilir hatta motor durabilir.

Yağ yakan aracı anlamanın en basit yolu egzoz dumanını kontrol etmektir; egzoz dumanının mavi veya gri olması yağ yakma sorununu işaret edebilir. Normal bir aracın yaklaşık olarak 1000 km'de 1 litre civarında yağ yakması normal karşılanabilir. Ancak motor yağ seviyesi azaldığında yağlama yapılamayacağından pistonlar ve diğer parçalar aşınabilir. Bu nedenle düzenli yağ kontrolü ve bakımı önemlidir. Umarım bu bilgiler faydalı olmuştur. Sorularınızı sormaktan çekinmeyin!
 
Geri
Üst