Montessori Materyalleri nde yer alan hata kontrolü ile ulaşılmak istenen Öncelikle amaç nedir?
Montessori materyalleri çocuğa dünyayı keşfetmek için fırsatlar sunar. Materyaller çocuğun kullanabileceği boyutlarda ve güvenlikte dizayn edilmiş, gerçekçi özelliklere sahip ve yaratıcılığı da desteklemekte etkilidir. Bu materyaller hatanın kontrolünü içerir ve bu oto kontrol eğitime yol açar (Erişen ve Güleş, 2007).Montessori Eğitimi Neden Önemlidir?
Montessori eğitiminde çocuk kendi hızıyla gelişmektedir, bu da çocuğun öğrenme ve çalışma isteğini artırır. Öğrenme sürecini planlama ve sorumluluk çocuğa verildiği için çocuğun kendine güveni ve sorumluluk duygusunu geliştirir. Disiplini içselleştirerek öğretir. Yaratıcı ve üretken bir birey olmasını sağlar.Montessori yaklaşımda çocuğun içsel disiplini öğrenmesi için nasıl bir yol izlenmelidir?
Çocuğun kendi ilgilendiği aktiviteyi seçmekte özgür olması çocukta iç disiplini ve öz kontrolü oluşturur. Bu sayede çocuğun içsel motivasyonu sağlanır (Gutek, 2004). Ayrıca, çocuklara seçim özgürlüğü verilmesi onları öğrenme sürecinde sorumlu kılar.
Montessori çocuğun hangi gelişim alanlarına katkı sağlar?
Montessori’nin geliştirdiği çocuk eğitimi yaklaşımı, çocuğu ruhsal ve fiziksel açıdan olumlu yönde etkileyen; çocuğun duyu, hareket ve dil eğitimine önem veren; sosyal, duygusal, bedensel yönden gelişimine önemli katkıları ve yararları olan bir yaklaşımdır.
Neden Montessori yaklaşımı?
Montessori, çocukların kişisel yetenekleri ve ilgilerine uygun olacak biçimde, her çocukta öğrenme hızının farklı olduğunu kabul eden bir yaklaşım sunmaktadır. Böylece her çocuğun kendini ait hissetmediği bir biçime sokmaya çalışılmamaktadır. Bu yönü ile Özgür bir eğitim bilimi olarak hizmet verilmektedir.Montessori eğitim modeli nedir?
Montessori; çocukların kendi yönettikleri etkinlikleri, yaşayarak öğrenmeyi ve işbirliğine dayalı oyunu temel alan bir eğitim sistemidir. Çocuklar, Montessori eğitiminde, kendi öğrenimleri için yaratıcı seçimler yaparken, sınıf ve öğretmen ise yaşlarına uygun faaliyetler sunarak süreci yönlendirir.Montessoriye göre çocuğun yaratıcılığının geliştirilmesine önem verilmesi nedir?
Aslında, Montessori felsefesindeki sanatın rolü, pratik uygulama ve gerçek bilgisiyle yaratıcılık geliştirmektir. Özetle, Montessori yöntemi, çocuklara dünyanın gerçekte nasıl çalıştığıyla ilgili bir duyumsal eğitim sağlayarak yaratıcılığı geliştirir.
Montessori yaklaşımı da hazırlanmış çevrenin çocuklara kazandırdıkları nelerdir?
Bu yaklaşımda çocuğa mümkün olduğunca seçme şansı ve sorumluluk vermek hedeflenmektedir. Düzen ve öz disiplin sağlayarak, çocuğun araştırması, denemesi teşvik edilmekte, hata yapabileceği ve bu hatalarını fark edebileceği özgür bir ortamda kendi potansiyelini gerçekleştirebilmesi sağlanmaktadır.
High Scope eğitimi nedir?
High/Scope, yirmiden fazla ülkede erken çocukluk dönemine hizmet veren bakım yuvalarında kullanılan, uzun süredir tanınmış eğitimsel bir yaklaşımdır. High/Scope yaklaşımı, özel teçhizat, materyaller ya da çevre istemeyen eğitimsel bir süreç ve felsefedir ve 40 yıllık araştırmalar ve uygulamalar üzerine kurulmuştur.Montessori yaklaşımı nasıl ortaya çıktı?
Montessori yaklaşımının temelleri fizikçi ve eğitimci olan Dr. Maria Montessori tarafından atılmıştır. Günümüzde Montessori yaklaşımı birçok ülkede okul öncesinde ve ilköğretimde bir eğitim modeli olarak uygulanmaktadır. Montesorri yaklaşımının temeli bireysel eğitime dayanır.Okul öncesinde Montessori eğitimi nedir?
Montessori yaklaşımının temel ilkeleri nelerdir?
Montessori Felsefesinin Temel İlkeleri