- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 256.279
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Monitör cihazı ne işe yarar?
Hasta başı monitörü, kalbin deri yüzeyinde oluşturduğu voltaj değerlerini ölçüp hastanın solunum ve dolaşım sistemindeki girilen parametrelere göre her türlü değişikliği sayısal ve grafiksel olarak gösterir. Elektrotlar hastanın göğsünde bulunan belirli noktalara takılır ve hastanın EKG verisi monitörde gösterilir.Monitör cihazında görülen fizyolojik parametreler nelerdir?
Hasta başı monitörlerde (HBM) şu parametreleri görüntülemek mümkündür: EKG/Solunum, ısı, NIBP (Non İnvasive Blood Pressure), oksijen saturasyonu(SpO2), iki kanal IBP (İnvasive Blood Pressure). Kan basıncı, dolaşım sistemi atardamarları içindeki kanın basıncıdır. İki şekilde ölçümü yapılır.Monitör nerelerde kullanılır?
Monitör sistemleri, toplu medikal işlemlerinde, toplu cerrahi işlemlerinde, operasyon odalarında, yoğun bakımlarda, pediatrik toplum işlemlerinde, solunum toplu işlemlerinde, özel işlem odalarında, kalp toplu işlemlerinde, rehabilitasyon merkezlerinde, doğum merkezlerinde, atletik yükleme testlerinde kullanılmaktadır.
Hastabaşı monitörü ne amaçla kullanılır?
Hasta başı monitörü hastanın çeşitli parametrelerini görüntülemeye yarayan tıbbi cihazdır. Bu parametreler hastanın kalp ritmi, ısı, oksijen satürasyonu, kandaki oksijen seviyesi, nabız olarak sıralanabilir.SpO2 & EtCO2 monitörler ne işe yarar?
Solunum izleme, Sp02 olarak adlandırılan, kızılötesi parmak manşetiyle ölçülen nabız oksimetresi EtCO2 veya solunum karbondioksit konsantrasyonu olarak adlandırılan CO2 ölçümlerini içeren kapnografidir.Hastalara rutin Monitörizasyonda neler yapılıyor?
Anestezi alan tüm hastalarda, EKG’nin görsel olarak sürekli izlenmesi standart bir monitörizasyondur. Böylece kardiyak disritmiler, miyokard iskemisi (ST segment depresyonu) ve elektrolit değişiklikleri (özellikle potasyum) hakkında bilgi edinilebilir. Genellikle, kalp atım hızı EKG trasesinden hesaplanmaktadır.
1.1.4. Monitörizasyonda İzlenen Parametreler
13. Monitör Solunum sayısı (Resp) ölçümü aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır. a) Monitör solunum sayısını empedans yöntemi ile; yetişkin ve pediatrik hastalarda en az 4 – 120 soluk/dk ve neonatal hastalarda ise en az 4 – 150 soluk/dk aralığında ölçebilmelidir.