AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mondros Ateskes Antlasmasinin en onemli maddesi hangisidir neden?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mondros Ateşkes Antlaşmasının en önemli maddesi hangisidir neden?​

Mondros Ateşkes Antlaşması’nın Önemli Maddeleri: 1. Osmanlı Devleti’nin egemenlik haklarını kısıtlayan hükümler; – Çanakkale ve İstanbul Boğazları İtilaf Devletleri’ne açılacak; Karadeniz’e geçiş serbest olacak; Çanakkale ve Karadeniz istihkâmları İtilaf Devletleri tarafından işgal edilecektir.

Mondros Ateşkes Antlaşmasının en tehlikeli maddesi nedir?​

Mondros Ateşkes Antlaşmasının en tehlikeli maddesi nedir?
osmanlı devletinin 1. dünya savaşı sonunda imzaladığı mondros antlaşmasının en tehlikeli maddesidir, kısaca şunu demektedir “itilaf devletleri güvenliklerini tehlikeye düşürecek bir durum gördüklerinde herhangi bir osmanlı toprağını işgal edebilirler”.

Mondros Ateşkes Antlaşmasını kimler imzaladı?​

Mondros Ateşkes Antlaşmasını kimler imzaladı?
Dünya Savaşı sonunda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan mütarekename (mütareke belgesi). Osmanlı İmparatorluğu adına Bahriye Nazırı Rauf Bey tarafından, Limni adasının Mondros Limanı’nda demirli Agamemnon zırhlısında 30 Ekim 1918 akşamı imzalanmıştır.

Mondros Ateşkes Antlaşması’nın en önemli iki maddesi nedir?​

Mondros Ateşkes Antlaşması Maddeleri (Şartları) İstanbul ve Çanakkale Boğazları açılacak, Karadeniz işgal edilecektir. İtilaf Devletleri esirleri ile Ermeni esirler İstanbul’da şartsız şekilde İtilaflara iade edilecektir. Osmanlı ordusu hudutların korunması ve asayişin temini dışında terhis edilecek.

Mondros Ateşkes Antlaşması 7 maddesi neden tehlikeli?​

Mondros Ateşkes Antlaşması 7 maddesi neden tehlikeli?
İtilaf Devletleri tarafından İstanbul Hükumetine imza ettirilen antlaşmanın özellikle 7. ve 24. Maddeleri Osmanlı Devleti’nin siyasi egemenliğine gölge düşürür durumdaydı. Antlaşmanın 7. Maddesine göre, İtilaf Devletleri kendi güvenliklerini tehlikede gördükleri herhangi bir noktayı işgal edebilecekti.

Mondros Ateşkes Antlaşması’nda aşağıdaki devletlerden hangisi taraflar arasında bulunmuyordu?​

Mondros Ateşkes Antlaşması’nda aşağıdaki devletlerden hangisi taraflar arasında bulunmuyordu?
Mondros Ateşkes Antlaşması
Çeşit | Ateşkes Antlaşması
İmzalanma Tarihi | 30 Ekim 1918
Yer | Mondros
İmzacı devletler | Birleşik Krallık Fransa Osmanlı İmparatorluğu İtalya Krallığı Karadağ Krallığı Sırbistan Krallığı Yunanistan Krallığı
İmzalayanlar | Amiral Calthorpe Rauf Bey
Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devletinin Mondros ateşkes anlaşmasını imzalamasının sonuçlarından biri değildir?​
33-Aşağıdakilerden hangisi, Osmanlı Devleti’nin Mondros Ateşkes Antlaşması’nı imzalamasının sonuçlarından biri değildir? Soruya En az 3 kişi cevap verince çözümünü hemen vereceğim. Çözüm: Balkanların Osmanlı ülkesinden kopması, Mondros’un sonucu değildir.

Ermeniler neden ayaklandı?​

Ermeniler neden ayaklandı?
Ermeni Ulusal Hareketi, Ermeni devrimci hareketi veya Ermeni ulusal kurtuluş hareketi olarak bilinen Ermeni milliyetçiliğini savunan Ermenilerin tarihte kurulmuş olan Ermeni devletlerinin kapsadığı bölgelerde, bunlar Doğu Anadolu ve Kafkasya’da, yeniden bir Ermeni devleti kurma amacıdır.

Doğu Anadolu’da Ermeni devleti kurmak için hangi cemiyet kurulmuştur?​

Doğu Anadolu’da Ermeni devleti kurmak için hangi cemiyet kurulmuştur?
Böylelikle 1887’de Cenevre’de Hınçak, 1890’da da Tiflis’te Taşnak cemiyeti kuruldu. Her ikisinin de amacı Doğu Anadolu ve Osmanlı Ermenilerini Osmanlı hâkimiyetinden ‘kurtarmak’ ve bağımsız bir Ermenistan kurmaktı.

Mondros Ateşkes Antlaşması’nın 7 maddesi ile itilaf devletleri neyi amaçlamıştır?​

7. Madde: İtilaf devletleri güvenliklerini tehlikede gördükleri stratejik yerleri işgal edecekler. 24. Madde: Vilayet-i Sitte’de (Altı Doğu Anadolu İli – Van- Bitlis-Elazığ-Erzurum-Sivas-Diyarbakır) bir karışıklık çıkarsa, buralar işgal güçlerince mazeret göstermeksizin işgal edilebilecektir.
 
Mondros Ateşkes Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu'nun Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra imzaladığı önemli bir antlaşmadır. Antlaşmanın en önemli maddelerinden biri, İstanbul ve Çanakkale Boğazları'nın İtilaf Devletleri'ne açılması ve Karadeniz'in işgal edilmesi hükmüdür. Bu madde, Osmanlı İmparatorluğu'nun stratejik konumunu zayıflatmış ve egemenlik haklarını kısıtlamıştır.

Mondros Ateşkes Antlaşması'nın en tehlikeli maddesi ise, İtilaf Devletleri'nin güvenliklerini tehlikede gördükleri durumlarda herhangi bir Osmanlı toprağını işgal etme hakkını içeren 7. madde olarak bilinir. Bu madde, Osmanlı topraklarının daha fazla parçalanmasına ve işgal edilmesine yol açabilecek potansiyele sahiptir.

Antlaşmanın imzacıları arasında Bahriye Nazırı Rauf Bey'in Osmanlı İmparatorluğu adına imza attığı bilinmektedir. Karşı tarafı ise İtilaf Devletleri temsilcisi Amiral Calthorpe olmuştur.

Özetle, Mondros Ateşkes Antlaşması'nın en önemli ve tehlikeli maddesi, Osmanlı Devleti'nin egemenlik haklarına zarar veren ve işgal riski taşıyan 7. madde olarak öne çıkmaktadır. Bu madde, Osmanlı Devleti'nin toprak bütünlüğü ve egemenliğine ciddi bir tehdit oluşturmuştur.
 
Geri
Üst