AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mondros Ateskes Antlasmasi sonucunda yurdumuza ne oldu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.222
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mondros Ateşkes Antlaşması sonucunda yurdumuza ne oldu?​

Mondros Ateşkes Antlaşması Önemi Osmanlı boğazlar üzerinde olan hakimiyetini tamamen kaybetmiştir. Osmanlı Devleti fiili olarak sona ermiştir. Anadolu’nun tüm toprakları işgale açık hale gelmiştir. Osmanlı ordusu terhis edilmiş, tüm iletişim araçlarına el konulmuştur.

Mondros Ateşkes Antlaşması 7 maddesi nedir?​

Mondros Ateşkes Antlaşması 7 maddesi nedir?
7. Madde: İtilaf devletleri güvenliklerini tehlikede gördükleri stratejik yerleri işgal edecekler. 24. Madde: Vilayet-i Sitte’de (Altı Doğu Anadolu İli – Van- Bitlis-Elazığ-Erzurum-Sivas-Diyarbakır) bir karışıklık çıkarsa, buralar işgal güçlerince mazeret göstermeksizin işgal edilebilecektir.

Mondros Ateşkes Antlaşmasının sonuçları nelerdir?​

Mondros Ateşkes Antlaşmasının sonuçları nelerdir?
MONDROS ANTLAŞMASININ SONUÇLARI Osmanlı Devleti fiilen sona ermiştir. İttihat ve Terakki Partisi, adını Teceddüt Partisi olarak değiştirmiş ve kendini feshetmiştir. Ermeniler korumaya alınmış ve doğuda bir Ermeni Devleti kurma zemini hazırlanmıştır (24.madde).

Mondros Ateşkes Antlaşması hangi cephede imzalandı?​

Mondros Ateşkes Antlaşması’nın Tarihi Mondros Ateşkes Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu adına Bahriye Nazırı Rauf Bey ve İtilaf Devletleri ile yapılmıştır. Antlaşma Limni adasının Mondros Limanı’nda demirli olan Agamemnon zırhlısında 30 Ekim 1918 akşamı imzalanmış ve kayıtlara geçmiştir.

Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonra hangi savaş başladı?​

Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonra hangi savaş başladı?
Kurtuluş Savaşı; Osmanlı Devleti’ni yok eden, Türklere yaşam hakkı tanımayan 30 Ekim 1918 tarihli Mondros Ateşkes Antlaşması sonucu Türk milletinin bir ölüm-kalım mücadelesi olarak başlamıştır.

Mondros Ateşkes Antlaşması 7 maddesi neden tehlikeli?​

Mondros Ateşkes Antlaşması 7 maddesi neden tehlikeli?
İtilaf Devletleri tarafından İstanbul Hükumetine imza ettirilen antlaşmanın özellikle 7. ve 24. Maddeleri Osmanlı Devleti’nin siyasi egemenliğine gölge düşürür durumdaydı. Antlaşmanın 7. Maddesine göre, İtilaf Devletleri kendi güvenliklerini tehlikede gördükleri herhangi bir noktayı işgal edebilecekti.
7 ve 24 madde hangi antlaşma?​
Mondros Ateşkes Antlaşmasının 7 ve 24 Maddelerinin Önemi Böylece bu antlaşmayı imzalayan Osmanlı Devleti, fiilen sona ermiş sayılmaktadır.

Aşağıdakilerden hangisi Mondros Ateşkes Antlaşmasının sonuçlarından biri değildir?​

Aşağıdakilerden hangisi Mondros Ateşkes Antlaşmasının sonuçlarından biri değildir?
33-Aşağıdakilerden hangisi, Osmanlı Devleti’nin Mondros Ateşkes Antlaşması’nı imzalamasının sonuçlarından biri değildir? Soruya En az 3 kişi cevap verince çözümünü hemen vereceğim. Çözüm: Balkanların Osmanlı ülkesinden kopması, Mondros’un sonucu değildir.

Mondros Ateşkes Antlaşması nerede imzalandı?​

Mondros Ateşkes Antlaşması nerede imzalandı?
Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasından Limni Adası’nın Mondros Limanında imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması, iki taraf arasındaki savaşı sona erdirdi. Mondros Ateşkes Antlaşması; içerdiği hükümler itibariyle bir ateşkesten daha fazlasıydı.

Mondros Ateşkes Antlaşması hangi savaş sonunda imzalandı?​

Mondros Mütarekesi ya da Mondros Ateşkes Antlaşması, I. Dünya Savaşı sonunda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan mütarekename (mütareke belgesi).

Trablus savaşından sonra hangi savaş oldu?​

Trablus savaşından sonra hangi savaş oldu?
Zaten Balkan Savaşları başlamış ve Osmanlı Devleti her ikisiyle mücadele edemeyeceği için anlaşma imzalayarak Trablusgarp’taki tüm subaylarını geri çağırmıştır. Trablusgarp Savaşı’nı sona erdiren Uşi Antlaşması 18 Ekim 1912’de imzalanmıştır.

Mondros Ateşkes Antlaşmasının en tehlikeli maddesi nedir?​

Mondros Ateşkes Antlaşmasının en tehlikeli maddesi nedir?
osmanlı devletinin 1. dünya savaşı sonunda imzaladığı mondros antlaşmasının en tehlikeli maddesidir, kısaca şunu demektedir “itilaf devletleri güvenliklerini tehlikeye düşürecek bir durum gördüklerinde herhangi bir osmanlı toprağını işgal edebilirler”.

Mondros Mütarekesi nin 7 maddesi hangi sebeple en önemli madde olarak kabul edilir?​

Madde: İtilaf devletleri güvenliklerini tehlikede gördükleri stratejik yerleri işgal edecekler. – 24. Madde: Vilayet-i Sitte’de (Altı Doğu Anadolu İli – Van- Bitlis-Elazığ-Erzurum-Sivas-Diyarbakır) bir karışıklık çıkarsa, buralar işgal güçlerince mazeret göstermeksizin işgal edilebilecektir.
 
Mondros Ateşkes Antlaşması sonrasında Osmanlı Devleti önemli değişikliklere maruz kalmıştır. Antlaşma sonucunda Osmanlı İmparatorluğu fiilen sona ermiş, boğazlar üzerindeki hakimiyet kaybedilmiş ve Anadolu'nun tüm toprakları işgale açık hale gelmiştir. Osmanlı ordusu terhis edilmiş ve iletişim araçlarına el konulmuştur.

Mondros Ateşkes Antlaşması'nın 7 maddesi şunlardır:
- Itilaf devletleri güvenliklerini tehlikede gördükleri stratejik yerleri işgal edecekler.
- Vilayet-i Sitte’de (Altı Doğu Anadolu İli – Van, Bitlis, Elazığ, Erzurum, Sivas, Diyarbakır) bir karışıklık çıkarsa, buralar işgal güçlerince mazeret göstermeksizin işgal edilebilecektir.

Antlaşmanın sonuçları arasında Osmanlı Devleti'nin fiilen sona ermesi, Ittihat ve Terakki Partisi'nin feshedilmesi, Ermenilerin korunması ve doğuda bir Ermeni Devleti'nin kurulma zemininin hazırlanması yer almaktadır.

Mondros Ateşkes Antlaşması'nın en tehlikeli maddesi olarak genellikle 7. madde gösterilmektedir. Bu maddeye göre, Itilaf Devletleri kendi güvenliklerini tehlikede gördükleri herhangi bir noktayı işgal edebilme yetkisine sahiptirler.

Mondros Ateşkes Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu ile Itilaf Devletleri arasında Limni adasının Mondros Limanı'nda imzalanmıştır. Antlaşma sonucunda başlayan Kurtuluş Savaşı, Osmanlı Devleti'nin imzaladığı antlaşmanın sonuçlarına karşı verilen bir direniş olarak ortaya çıkmıştır.
 
Geri
Üst