AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mona Rozam ne demek?

Editör

Yeni Üye

Mona Rozam ne demek?​

Mona Roza Tek Gül anlamına gelir. Şiirin her kıtasının başındaki harfleri yan yana getirdiğinizde ‘Muazzez Akkayam’ çıkar. Karakoç, 1950’de Mülkiye’de öğrenciyken bu şiiri yazmıştır ancak 2002 yılına kadar hiç yayınlamamıştır.

Sezai Karakoçun Mona Rozası kim?​

Türk edebiyatını acı kaybının ardından Sezai Karakoç’un Mona Roza şiirinde adına akrostiş yaptığı platonik aşkı Muazzez Akkaya konuştu. Muazzez Akkaya çok üzgün olduğunu belirtti. Akkaya “Hay Allah üzüldüm. Evlenmemiş olmasına üzüldüm açıkçası keşke o kadar bağlı olmasaydı.

Muazzez Akkaya evli mi?​

Muazzez Akkaya evli mi?
Ocak 1960’da Maliye Bakanlığı hazine avukat stajyerliğine, sonra hazine avukatlığına getirildi. 7 Kasım 1958 tarihinde SBO 1944 yılı (2602 sıra numaralı) mezunlarından Orhan Giray ile evlendi.

Sezai Karakoç Mona Roza şiirini kime yazmıştır?​

Monna Rosa (Mona Roza) şiirinin hikayesi, şair Sezai Karakoç’un vefatının ardından bir kez daha gündeme geldi. Monna Rosa şiiri ve şiire ilham olan Muazzez Akkaya’nın hikayesi Türk edebiyatında önemli bir yer tutuyor. Muazzez Akkaya da Sezai Karakoç’un en çok bilinen şiiri Mona Rosa’nın yazılmasına vesile oldu.

Muazzez Akkayam kim?​

Muazzez Akkaya kimdir? Orta okul mezunu memurlardan Hamid Akkaya ile Fitnat Hanım’ın kızıdır. 1930’da Geyve’de doğdu. Muazzez (Akkaya) Giray, Mülkiye’yi bitirdikten sonra Hazine avukatlığı yapmış, Maliye Bakanlığı’na çalışırken aynı kurumdan Orhan Giray’la aşk evliliği yaparak evlenmiş ve 3 çocuğu olmuştu.

Sezai Karakoç Ey Sevgili şiiri kime yazılmış?​

Sezai Karakoç Ey Sevgili şiiri kime yazılmış?
Fatih Andı, çok sevdiği İstanbul’dan Ankara’ya giden, ardından da hüküm giyen Karakoç’un, bu iki şiiri 1971 ve 1972 yıllarında ardı ardına bu hislerle kaleme aldığını söyler.

Uzatma dünya sürgünümü benim şiiri kimin?​

Senin kalbinden sürgün oldum ilkin Bütün sürgünlüklerim bir bakıma bu sürgünün bir süreği (…) Sana geldim ayaklarına kapanmaya geldim Af dilemeye geldim affa lâyık olmasam da Uzatma dünya sürgünümü benim (…) Uzatma dünya sürgünümü benim.

Mona Rozam, aslen "Mona Roza" yani "Tek Gül" olarak bilinen bir ifadeyi ifade eder. Sezai Karakoç'un bu şiirini yazdığı Muazzez Akkayam'ın adıyla ilgili ilginç bir detay ise, şiirin her kıtasının başındaki harfleri yan yana getirerek "Muazzez Akkayam" ismini oluşturmasıdır. Karakoç'un 1950'de yazdığı bu şiir, ancak 2002 yılına kadar yayınlanmamıştır.

Sezai Karakoç'un "Mona Roza" şiirinde adına akrostiş yaptığı ve platonik aşkını ifade ettiği Muazzez Akkaya, Türk edebiyatında önemli bir yer tutmaktadır. Sezai Karakoç'un vefatının ardından bu konu gündeme geldiğinde, Akkaya duygularını üzüntüyle ifade etmiş ve Sezai Karakoç'un bu denli bağlı olmasından dolayı üzüldüğünü dile getirmiştir.

Muazzez Akkaya, Maliye Bakanlığı'nda avukat stajyerliği ve avukatlık görevlerinde bulunmuş ve SBO 1944 mezunlarından Orhan Giray ile evlenmiştir.

Sezai Karakoç, dramatic poem şeklinde yazdığı "Mona Roza" şiirini Muazzez Akkaya'ya ithaf etmiştir. Şiir ve bu şiire ilham olan Muazzez Akkaya'nın hikayesi, Türk edebiyatında önemli bir yere sahiptir.

Muazzez Akkaya, aslen Geyve'de doğan ve memur bir ailenin kızıdır. Mülkiye'yi bitirdikten sonra Hazine avukatlığı yapmış ve Maliye Bakanlığı'nda çalışırken Orhan Giray ile evlenmiştir. Muazzez (Akkaya) Giray, evliliği boyunca 3 çocuğu olmuştur.

Sezai Karakoç, "Ey Sevgili" şiirini çok sevdiği İstanbul'dan ayrılarak Ankara'ya yerleşen ve sonrasında hüküm giyen Fatih Andı'ya ithaf etmiştir.

"Uzatma dünya sürgünümü benim" şiirinin sahibi ise belirtilmemiştir. Eğer bu şiirin hangi şair veya yazar tarafından yazıldığı hakkında bir bilgiye sahipseniz, size daha fazla bilgi verebilirim.

Geri