AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Momentum hareket halindeki hangi niceligin olcumu?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Momentum hareket halindeki hangi niceliğin ölçümü?​

Klasik mekanikte momentum ya da devinirlik (çoğul momenta; SI birimi kg·m/s ya da eşdeğer olarak, N·s), bir nesnenin kütlesi ve hızının çarpımıdır; (p = mv). Hız gibi, momentum da vektörel bir niceliktir, yani büyüklüğünün yanı sıra bir yöne de sahiptir.

Esnek olmayan çarpışmalarda momentum korunur mu?​

Elastik olmayan bir çarpışma, kinetik enerji kaybının olduğu bir çarpışmadır. Elastik olmayan bir çarpışmada sistemin momentumu korunur, ancak kinetik enerji korunmaz. Bu tip çarpışmalar basitçe elastik olmayan veya inelastik çarpışma olarak adlandırılır.
Esnek olmayan çarpışmada ne korunur?
Elastik olmayan bir çarpışma, kinetik enerji kaybının olduğu bir çarpışmadır. Elastik olmayan bir çarpışmada sistemin momentumu korunur, ancak kinetik enerji korunmaz. Bunun nedeni, kinetik enerjinin bir kısmının başka bir şeye transfer edilmiş olmasıdır.

Elastik çarpışmalar nelerdir?​

Elastik çarpışma nedir? Bir elastik çarpışma, çarpışmanın sonucunda sistemdeki kinetik enerjide net kayıp olmayan bir çarpışmadır. Eleastik çarpışmalarda hem momentum hem kinetik enerji korunur. Birbirine eş iki yük arabasının, birbirine doğru aynı süratle yol aldığını varsayalım.

Peki, tam elastik çarpışmalar nelerdir?​

Gerçekte, tam elastik çarpışmaları günlük yaşamda deneyimlemeyiz. Gazlardaki atomlar arasındaki bazı çarpışmalar tam elastik çarpışmalara örnektir. Bununla birlikte, mekanikte enerji kaybının ihmal edilebilir düzeyde olduğu bazı çarpışma örnekleri vardır. Tam elastik olmasalar da, bu çarpışmalar elastik olarak kabul edilebilir.
Esnek ve esnek olmayan çarpışmalar nelerdir?
Esnek ve esnek olmayan çarpışmalar nelerdir? Çarpışmalar elastik veya inelastik olabilir. Elastik ve inelastik çarpışmalarda neyin korunduğunu ve neyin korunmadığını öğrenin. Elastik çarpışma nedir?

Geri