Molekuler gastronomi gidalarin pisirilmesi esnasinda ortaya cikan hangi surecleri inceler?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
213.672
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Moleküler gastronomi gıdaların pişirilmesi esnasında ortaya çıkan hangi süreçleri inceler?​

Moleküler Gastronomi ise gıdaların üretimi, hazırlanması veya depolanması sırasında tat, koku, lezzet ve aromasını ve daha geniş manası ile kimyasal ve biyokimyasal yapılarında oluşabilecek olan değişmeleri inceler.

Moleküler gastronomi nasıl yapılır?​

Moleküler gastronomi nasıl yapılır?
Kısaca moleküler gastronomi bir bilim dalı, moleküler mutfak ise uygulama alanıdır. Moleküler gastronomi kapsamında uygulunan teknikler; kapsülleştirme, tozlaştırma, jelleştirme, tat-koku aktarımı, sous-vide pişirme, soğuk pişirme(sıvı azot), tütsüleme ve köpükleştirmedir.

Moleküler gastronomi yöresel yemeklerde kullanılabilir mi?​

Araştırmadan elde edilen bulgular neticesinde moleküler gastronominin, yöresel yemeklerde doğru lokasyon ve doğru teknikler uygulanarak, lezzetinin ve besin değerinin değiştirilmeden kullanılması halinde misafirlerin ilgisini çekeceği düşünülmektedir. One of these innovations is molecular gastronomy.

Moleküler mutfak şefleri kimlerdir?​

Moleküler mutfak şefleri kimlerdir?
Moleküler gastronomiye kendisini adamış olan şefler arasında; Michel Guerad, Ferran Adria, Alex Atala, Andoni Aduriz, Grant Achatz, Michael Carlson, Wylie Dufresne, Heston Blumenthal, Will Goldfarb, Adam Melonas, Dennis Maroudas gibi isimleri sayabiliriz.
Moleküler gastronominin ortaya çıkmasına ve gelişmesine en çok katkı sağlayan kişi kimdir?​
Yaklaşık 20 yıldır var olan moleküler gastronominin gelişimine birçok insan katkıda bulunmuştur. Bu bilim adamları, araştırmacılar ve yazarlardan en önemlileri: Herve This, Nicholas Kurti, Harold McGee ve Peter Barham’dır. Herve This moleküler gastronominin yaratıcısıdır.

Nicholas Kurti hangi dersi?​

Nicholas Kurti hangi dersi?
Oxford Üniversitesi’nde fizik profesörü olan Macar kökenli Nicholas Kurti (1908-1998) moleküler gastronomi konusundaki ilk çalışmalarına, 1969 yılında Royal Enstitü’de yemek pişirmenin fizikokimyasını irdelediği ‘Mutfaktaki Fizik’ dersini vererek başlamıştır.

Moleküler gastronomi akımı nedir?​

Moleküler gastronomi, yemeklerin hazırlanırken yaşadığı fiziksel ve kimyasal süreci takip eden bir yemek bilimi dalı diyebiliriz. Yalnızca bununla kalmaz, alternatif malzemelerle yepyeni bir dünya oluşturmayı da hedefler. Edebiyatın “İkinci Yeni” akımı gibi moleküler gastronomi de yemek biliminin en modern halidir.

Moleküler Gastronomide kullanılan araç gereçler nelerdir?​

Moleküler Gastronomide kullanılan araç gereçler nelerdir?
Yemekler dondurucu, mikrodalga, ultrasonik ses dalgaları, vakumlu evaporatörler kullanılarak hazırlanır. Moleküler mutfakta tencere-tavanın pabucu dama atılır, deney tüpleri, petri kapları, cam huniler ve borular, pipetler ve birbirinden farklı laboratuvar malzemeleri mutfak raflarında yerlerini alır.

Jelleme tekniği nedir?​

Jelleme: Moleküler gastronomide en çok karşılaşılan tekniklerden biri olan jelleme, sıvı haldeki herhangi bir malzemeyi durağan ve elastik bir yapıya dönüştürmek için kullanılmaktadır.

Gastronomi aşçı mı?​

Gastronomi aşçı mı?
Bu bölüm genellikle aşçılıkla karıştırılmaktadır ancak gastronomi 4 yıllık bir lisans bölümü iken aşçılık önlisans bölümüdür.
Moleküler gastronomi terimi ilk kez kimler tarafından kullanılmıştır?​
Mutfağa ait olan Moleküler Gastronomi terimi ilk olarak 1980 yılında bir Fransız bilim insanı tarafından ortaya atıldı.

Moleküler mutfak akımı nedir?​

Moleküler mutfak akımı nedir?
 
Moleküler mutfak akımı, geleneksel pişirme yöntemlerinin dışında farklı teknikler ve malzemeler kullanarak yemek hazırlama anlayışını ifade eder. Bu akım, moleküler gastronomi prensiplerinden ilham alarak yenilikçi ve sıra dışı yemekler ortaya koymayı amaçlar. Moleküler mutfakta odak noktası, gıdaların fiziksel ve kimyasal yapıları, lezzetleri ve sunumları üzerinde deneysel çalışmalar yapmaktır. Bu sayede yiyeceklerin tadı, dokusu, şekli ve sunumu üzerinde farklılaştırıcı öğeler eklenerek yaratıcı ve estetik deneyimler sunulur. Moleküler mutfakta geleneksel tariflerin dışına çıkılarak, yeni lezzet kombinasyonları ve sunum alternatifleri denenebilir. Bu akım, yaratıcılığı teşvik ederken aynı zamanda geleneksel pişirme tekniklerine alternatif ve ilginç bir bakış açısı getirir.
 
Geri
Üst