Modern nüfus sayımı nedir?
Nüfus sayımı; ev, meslek, eğitim düzeyi, çocuk sayısı gibi alanları kapsayan özellikleriyle ülke nüfusunun nicel ve nitel durumunu belirlemek amacıyla belirli aralıklarla yapılan sayım.Ilk modern nufus Sayimini kim yapti?
Ilk modern nufus Sayimini kim yapti?1866 yılında Midhat Paşa Silistre, Vidin ve Niş sancaklarının birleştirilmesiyle oluşturulan Tuna Vilayetinde bir sayım yaptırmıştır. Bu sayım Osmanlı Devleti’nde modern anlamdaki ilk sayım olarak kabul edilir.
Medine’de ilk nüfus sayımı ne zaman yapılmıştır?
Hz. Peygamber Medine’de, kendisinden önceki bazı peygamberlerin yaptıkları gibi, “İnsanlardan, Müslümanlığını sözü ile açıklayan kimseleri bana yazınız.” diyerek Müslüman olup bunu açıklayanların sayılmasını istemiş ve farklı rivayetlere göre 500-1500 arasında rakamlara ulaşılmıştır.Modern nüfus sayımının temel amacı nedir?
Modern nüfus sayımının temel amacı nedir?Nüfus sayımları erkek-kadın nüfusu belirlemek, kırsal-kentsel nüfusu belirlemek, nüfus yerleşim yerlerine göre dağılımını belirlemek, okuma-yazma oranını belirlemek, eğitim durumunu belirlemek, nüfusu belirlemek, nüfusun yaşlara göre dağılımını belirlemek ve daha birçok amaçtan dolayı yapılır.
Ilk modern nüfus sayımı ne zaman yapıldı?
Çağdaş anlamda ilk sistemli nüfus sayımı ise, 1749 tarihinde İsveç’te yapıldı. İsveç’i 1760 tarihinde Norveç izledi. 1769 tarihinde ise Danimarka’da yapıldı. ABD’de ilk nüfus sayımının tarihi 1790, Fransa ve İngiltere’de ise ilk nüfus sayımları 1801 tarihinde . Türkiye’de ilk nüfus sayımı 1927 yılında yapıldı.Ilk kez Yeniçeri sayımı yapan padişah kimdir?
Ilk kez Yeniçeri sayımı yapan padişah kimdir?Sultan I. Abdülhamid, siyasi ve askerî ıslahatlara girişti. Bugün İstanbul Teknik Üniversitesi olarak bilinen okulu kurup Yeniçeri Ocağı’na ve donanmaya yeni bir çehre kazandırmaya çalıştı. Yeniçerilerin sayımını yaptırdı ve gereksiz yere fazla para alanları tespit ettirdi.