AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Modern atom teorisinde elektronlarin davranisi ne modeli?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Modern atom teorisinde elektronların davranışı ne modeli?​

Modern Atom Modelinin bir diğer ismi Kuantum Atom Teorisi’dir. Bu atom modeli Nötron, yörünge ve elektronların hareket ve konum durumlarının belirlenmesi ile oluşturulmuştur. Bu teoriye göre elektronların hızının ve konumunun aynı anda bulunamayacağı belirtilmiştir.

Elektron bulutu hangi bilim adamı bulmuştur?​

1913 senesinde Danimarkalı bir bilim adamı olan Niels Hendrik Bohr aracılığıyla ortaya atılmış bir modeldir.

Atomun çapını kim buldu?​

Atomun çapını kim buldu?
Rutherford atom modeli, Ernest Rutherford tarafından 1911 yılında ortaya konan fiziksel model. ) göndererek ışınların levhaya çarptıktan sonra izledikleri yolları çizilmiştir. Rutherford yapmış olduğu deneyle atomun çapını çok küçük bir sapmayla hesaplamıştır.(22 bin alfa taneciğinden bir tanesi sapmıştır.)

Modern atom modeli hangisi?​

Modern Atom Modelinin bir diğer ismi Kuantum Atom Teorisi’dir. Nötronların, yörüngelerin, elektronların hareket ve konum durumlarının belirlenmesinden sonra Modern Atom Modeli oluşturulmuştur.

Elektron bulutu kavramı ilk kez hangi atom teorisinde ortaya çıkmıştır?​

Elektronlar, Bohr atom modeline göre çekirdeklerinin etrafında yaklaşık saniyede 2000 km hızla dönerler, atomun yoğunluğuna bağlı olarak çekirdekdeki nötron sayısınca atomda bulunan elektronlar birbirlerine çarpmadan çeşitli yörüngelerde dönerek atom çekirdeğinin etrafında bir elektron bulutu oluştururlar.

John Dalton ne buldu?​

John Dalton ne buldu?
Dalton atom modeli, John Dalton’un 1805 yılında bugünkü atom modelinin ilk temellerini attığı modelidir. Katlı oranlar yasasını bulmuştur. Dalton’un atom kuramına göre elementler, kimyasal bakımdan birbirinin aynı olan atomlar içerirler. Farklı elementlerin atomları birbirinden farklıdır.

Atomun çapı neye bağlıdır?​

Elementlerin atom yarıçapı taşıdığı enerji katmanı (enerji seviyesi) sayısı arttıkça büyür, çekirdek yükü arttığında ise küçülür. O hâlde periyodik tabloda: Bir grupta yukarıdan aşağıya inildiğinde; yörünge (periyot sayısı) artar. Yörünge sayısının artması atom çapının artması anlamına gelir.

Bir periyotta atom yarıçapı nasıl değişir?​

Periyotta sağdan sola doğru gidildikçe genellikle atomların yarıçapları büyür. Aynı grupta yukarıdan aşağı doğru inildikçe atomların yarıçapları büyür. Bir atom ya da iyon elektron verdikçe elektron başına düşen çekirdek çekim kuvveti arttığından çapı küçülür.
 
Modern atom teorisinde elektronların davranışı Kuantum Atom Teorisi'ne göre incelenir. Bu teori, elektronların hızının ve konumunun aynı anda belirlenemeyeceğini ifade eder. Atomun yapısı üzerine Nötron, yörünge ve elektronların hareket ve konum durumlarının belirlenmesi ile oluşturulmuş bir teoridir.

Elektron bulutu kavramını Niels Hendrik Bohr aracılığıyla ortaya atılmış bir model olarak bilinir. 1913 yılında Bohr, atomun yapısını açıklarken bu kavramı da kullanmıştır.

Atomun çapını bulan bilim adamı ise Ernest Rutherford'dur. 1911 yılında ortaya attığı Rutherford atom modeli ile atomun çapını, yapmış olduğu deneylerle oldukça küçük bir sapma ile hesaplamıştır.

Modern atom modeli veya Kuantum Atom Teorisi, Nötronların, yörüngelerin, elektronların hareket ve konum durumlarının belirlenmesi sonucu oluşturulmuştur. Elektron bulutu kavramı da bu modern atom modeli içinde ele alınmıştır.

John Dalton ise katlı oranlar yasasını bulmuş ve 1805 yılında günümüz atom modelinin temellerini atmıştır. Dalton atom modeline göre elementler, kimyasal bakımdan birbirinin aynı olan atomlardan oluşur.

Atomun çapı ise elementlerin atom yarıçapı taşıdığı enerji katmanı sayısı ve çekirdek yükü ile değişir. Periyodik tabloda bir grupta yukarıdan aşağıya inildikçe yörünge sayısı arttıkça atom çapı artar. Periyotta sağdan sola gidildikçe genellikle atom yarıçapları büyürken, aynı grupta yukarıdan aşağıya inildikçe yine atom çapları genellikle büyür. Bir atom veya iyon elektron verdiğinde çekirdek çekim kuvveti arttığından çapı küçülebilir.
 
Geri
Üst