AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Modern anlamda yargi bagimsizligi ilk kez hangi anayasada?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Modern anlamda yargı bağımsızlığı ilk kez hangi anayasada?​

Yargının bağımsızlığı 1982 Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda esas olarak 138. maddede güvence altına alınmıştır. Söz konusu maddenin konumuzla ilgili ilk iki fıkrası şöyledir: Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler.

Avrupa insan Hakları Mahkemesi yargıçları bağımsız mıdır?​

Avrupa insan Hakları Mahkemesi yargıçları bağımsız mıdır?
Kişisel ve Siyasal Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşmede, “Herkesin yasayla kurulmuş, yetkili, bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından adil ve açık olarak yargılanmaya hakkı vardır” (m.14/1).

Yargı bağımsızlığı neden önemlidir?​

Anayasa ve kanunlarla kendisine verilen görevleri yerine getirebilmesi için yargı organının bağımsız olması gerekir. Anayasa Mahkemelerinin günümüz demokrasilerinde önde gelen görevleri arasında demokratik istikrarın, hukukun üstünlüğünün, birey ve yurttaş haklarının güvence altına alınması gelmektedir.

Yargı Bagımsızlığı nedir?​

Yargı Bagımsızlığı nedir?
yargılama makamını işgal eden hakimlerin bağımsız olması, görev yaparken hiçbir etki ile baskı altında kalmaması ve hiçbir kişi veya merciden emir almaması, kısaca özgür olması demektir. bağımsızlık, hakimin keyfi hareket edebilmesi değil, tam tersine, hukuka bağlı olması anlamını taşır.
Avrupa insan Hakları Mahkemesi yargıçları nasıl seçilir?​
AİHM’de Sözleşmeye taraf ülke sayısı kadar hâkim görev yapar ve halen Mahkemede 47 hâkim vardır. Hâkimler, taraf devletler tarafından sunulan üç kişilik liste üzerinden Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından seçilir. 9 yıllık bir süre için seçilen hâkimler yalnızca bir dönem görev yapabilirler.

Avrupa insan hakları mahkemesinde büyük daire kaç yargıç vardır?​

Avrupa insan hakları mahkemesinde büyük daire kaç yargıç vardır?
Bir dava için kurulan Dairenin asıl üyesi olmayan Bölüm üyesi yargıçlar, o dava için yedek üye olarak görev yaparlar. 5. Mahkeme’nin Büyük Dairesi on yedi yargıçtan oluşur; Mahkeme Başkanı, Başkan Yardımcıları ve Bölüm Başkanları Büyük Dairede re’sen yer alırlar.

Yargı neden önemlidir?​

Yargı ayrıca uyuşmazlıkların çözümü için bir işleyiş de sağlar. Pek çok yargıda yargı erkinin yargısal denetim yoluyla yasaları değiştirme gücü vardır. Yargısal denetim gücü olan mahkemeler devletin yasalarını ve kurallarını bir anayasanın hükümleriyle çelişkili bulursa bozabilir.

Yargının hür ve bağımsız olmasına ne denir?​

Yargının hür ve bağımsız olmasına ne denir?
Yargının yasama ve yürütmeden ayrı ve bağımsız olmasına “dış bağımsızlık”, hâkimin yargılama yetkisini kullanırken kendisini özgür ve bağımsız hissetmesine ise, “iç bağımsızlık” denilmektedir.
 
Yargı bağımsızlığı konusunda paylaşılan bilgilere yanıt vermek isterim:

1. **Modern anlamda yargı bağımsızlığı ilk kez hangi anayasada güvence altına alınmıştır?**
Yargının bağımsızlığı 1982 Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda, özellikle 138. maddede güvence altına alınmıştır.

2. **Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yargıçları bağımsız mıdır?**
Evet, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yargıçları bağımsızdır. Kişisel ve Siyasal Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme, herkesin yasayla kurulmuş, yetkili, bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından adil ve açık olarak yargılanmaya hakkı olduğunu belirtmektedir.

3. **Yargı bağımsızlığı neden önemlidir?**
Yargı bağımsızlığı, demokratik istikrarın, hukukun üstünlüğünün, birey ve yurttaş haklarının güvence altına alınması gibi temel unsurların sağlanması açısından büyük önem taşır. Anayasa ve kanunlarla verilen görevleri yerine getirebilmek için yargı organının bağımsız olması gerekmektedir.

4. **Yargı Bağımsızlığı nedir?**
Yargı bağımsızlığı, yargılama makamını işgal eden hakimlerin hiçbir etki veya baskı altında kalmadan, herhangi bir kişi veya merciden emir almadan görevlerini yerine getirmesi ve hukuka bağlı olması durumudur.

5. **Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yargıçları nasıl seçilir?**
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde, hâkimler taraf devletler tarafından sunulan üç kişilik listeler üzerinden Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından seçilirler. Hâkimler 9 yıllık bir süre için seçilir ve yalnızca bir dönem görev yapabilirler.

6. **Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde büyük daire kaç yargıç vardır?**
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde Büyük Daire 17 yargıçtan oluşur. Bu yargıçlar arasında Mahkeme Başkanı, Başkan Yardımcıları ve Bölüm Başkanları da bulunmaktadır.

7. **Yargı neden önemlidir?**
Yargı, uyuşmazlıkların çözümü için bir işleyiş sağlamanın yanı sıra yasaları denetleme ve değiştirme gücüne de sahiptir. Yargı, devletin yasalarını anayasanın hükümleriyle uyumsuz bulduğunda bu yasaları bozma yetkisine sahiptir.

8. **Yargının hür ve bağımsız olmasına ne denir?**
Yargının hür ve bağımsız olması, hâkimin dış etkilere karşı bağımsızlığını korumasını sağlayan "dış bağımsızlık" kavramını ifade eder. Aynı zamanda hâkimin yargılama yetkisini kullanırken özgür ve bağımsız hissetmesini ifade eden "iç bağımsızlık" da önemlidir.
 
Geri
Üst