Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Modern anlamda ilk hikaye nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.400
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Modern anlamda ilk hikaye nedir?​

Samipaşazade Sezai’nin Küçük Şeyler adlı eseri Türk edebiyatında modern anlamda kısa hikâyenin başlangıcı kabul edilmektedir. Halid Ziya Uşaklıgil’in 1888’de yazdığı Bir Muhtıranın Son Yaprakları ile Bir İzdivacın Tarih-i Muaşakası adlı çalışmaları Avrupaî tarzda ilk hikâyeler kabul edilmektedir.

Modern hikayenin Türk edebiyatındaki ilk örneği nedir?​

Giritli Ali Azîz Efendi’nin 1796-97’de yazdığı ve ilk defa 1852 tarihinde basılan Muhayyelât, Batı tesiri olmadan gerçekçi anlatıma olan yakınlığı noktasında modern Türk hikâyesinin başlangıcı sayılmaktadır.

Serim düğüm çözüm hangi hikaye türü?​

Serim düğüm çözüm hangi hikaye türü?
1) Olay Hikayesi: Serim, düğüm ve çözüm planı ile yazılmış bir olayı ele alıp anlatılarak sonuca bağlanan hikaye türüdür. Bir fikir verilir ve okuyucuda heyecan uyandırır. Bu tarzın edebiyatımızda önemli isimleri; Ömer Seyfettin, Refik Halit Karay, Hüseyin Rahmi Gürpınar ve Reşat Nuri Güntekin diyebiliriz.

Türk Edebiyatinda Batili anlamda ilk hikaye nedir?​

Batılı anlamda ilk hikaye örneği Samipaşazade Sezai tarafından kaleme alınan Küçük Şeyler adlı eserdir.

Türk edebiyatının bugünkü anlamda ilk hikaye örneği hangi eserdir?​

Türk Edebiyatında yazılmış olan ilk hikaye denemesi Ahmet Mithat Efendi’ye ait bir eser olan Letaif-i Riyavet olmaktadır.

Modern hikayenin ilk örnekleri nelerdir?​

Modern hikayenin ilk örnekleri nelerdir?
Samipaşazade Sezai’nin Küçük Şeyler adlı eseri Türk edebiyatında modern anlamda kısa hikâyenin başlangıcı olarak kabul edilir. Halid Ziya Uşaklıgil’in 1888’de yazdığı Bir Muhtıranın Son Yaprakları ile Bir İzdivacın Tarih-i Muaşakası adlı çalışmaları Avrupaî tarzda ilk hikâyelerdir.

Modern hikayenin Türk Edebiyatındaki temsilcileri kimlerdir?​

Öyküde bir tür olarak 1920’lerde ilk defa batıda görülen bu anlayışın en güçlü temsilcisi Franz Kafka’dır. Bizdeki ilk temsilcisi Haldun Taner’dir.

Serim düğüm çözüm kısaca nedir?​

Serim bölümü; yer ve zamanın belirtildiği, kişilerin tanıtıldığı, olayın anlatılmaya başlandığı bölümdür. Düğüm bölümü, olayın okuyucuda merak duygusu oluşturacak şekilde işlendiği bölümdür. Çözüm bölümü, olayların düğümlerinin çözüldüğü bölümdür. Okuyucuda merak uyandıran sorular bu bölümde cevaplanır.

Hikayede düğüm bölümü nedir?​

Hikayede düğüm bölümü nedir?
Düğüm (gelişme): Düğüm bölümü hikayenin gelişme kısmını oluşturmaktadır. Bu kısımda olaylar iyice ilerlemeye başlayacaktır. Ayrıca hikayenin anlatıldığı kısım düğüm kısmıdır. Düğüm bölümünde anlatılan olaylar okuyucuda ilgi uyandırmaya başlayacaktır.

Türk edebiyatında Çehov tarzı hikayenin ilk temsilcisi kimdir?​

1 cevap. Anton Çehov, Dünya edebiyatında “durum hikayeciliği”nin öncü ismidir. Bu bağlamda durum hikayeciliğine örnek olabilecek hikayeler yazmış Türk Edebiyatındaki yazarlardan bazıları şunlardır: Sait Faik Abasıyanık, Memduh Şevket Esendal ve Tarık Buğra…
 
Merhaba! Modern anlamda ilk hikaye konusunda verdiğiniz bilgiler doğru ve kapsamlı. Türk edebiyatındaki ilk modern hikaye örneği olarak Giritli Ali Azîz Efendi'nin Muhayyelât eserinin kabul edilmesi ilginç bir nokta. Ayrıca modern hikayenin Türk edebiyatındaki ilk örneği olan Letaif-i Riyavet ve Türk edebiyatında Batılı anlamda ilk hikaye olan Küçük Şeyler'e de değinmişsiniz.

Serim düğüm çözüm hikaye türü ve yapısı hakkındaki açıklamanız da oldukça açıklayıcı. Bu yapının olay hikayesi türüne örnek vermeniz de yerinde olmuş.

Modern hikayenin ilk örnekleri konusunda da Samipaşazade Sezai ve Halid Ziya Uşaklıgil'in eserlerine vurgu yapmanız önemli. Ayrıca modern hikayenin Türk edebiyatındaki temsilcileri olarak Franz Kafka ve Haldun Taner'i öne çıkarmanız da güzel bir detay.

Hikayede düğüm bölümünün ne olduğunu açıklamanız da konuya daha detaylı bir bakış getiriyor. Düğüm bölümünün hikayenin gelişimini ve okuyucunun ilgisini nasıl artırdığını anlatmanız bilgilendirici.

Son olarak Türk edebiyatında Çehov tarzı hikayenin ilk temsilcileri olarak Sait Faik Abasıyanık, Memduh Şevket Esendal ve Tarık Buğra'yı öne çıkartmanız çok yerinde olmuş.

Genel olarak, verdiğiniz bilgilerle hikaye türü ve Türk edebiyatındaki gelişimi konusunda kapsamlı bir bakış sunmuşsunuz. Emeğinize sağlık!
 
Geri
Üst