Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Mobbinge ugrayan kisi ne yapmali?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.228
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mobbinge uğrayan kişi ne yapmalı?​

Mobbing’e maruz kalanlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına, Anayasa Mahkemesi, CİMER, Alo 170, Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Kamu Denetçiliği Kurumu, Türkiye İnsan Hakları Kurumu ve İl, İlçe İnsan Hakları Kurulları’na başvuru yapabilirler.
Işyerinde mobbinge karşı ne yapılabilir?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkez “ALO 170” hattı 7 gün 24 saat hizmete açık ve şikâyet kayda alınarak mümkün olan en kısa süre içinde ilgili kurumlar tarafından mağdura geri bildirim yapılmaktadır.
Mobbinge yol açan nedenler nelerdir?
Mobbing ile ilgili yapılan çeşitli araştırmalarda, mobbing’in iş yerlerinde ortaya çıkmasının nedenleri arasında yönetim kaynaklı olarak hatalı personel alımı, dönemsel işçi alımı ya da iş yerindeki boş pozisyonlara terfi olabilmek için bireyler arası acımasızca mücadeleler gösterilebilir.

Kimler mobbinge maruz kalır?​

Mobbinge Kimler Maruz Kalır? Mağdur; ekonomik, kültürel, fiziksel veya herhangi yönden daha zayıf olan çalışandır ve psikolojik tacizi yapan ise bazen işveren, bazen amir bazen de başka bir işçi olmaktadır. Örneğin; bir iş yerinde uzun süredir çalışan işçi, işe yeni başlayan bir çalışanı mobbinge maruz bırakabiliyor.
Mobbingin sonuçları nelerdir?
Mobbing uygulamalarına maruz kalan kişilerin depresyon, anksiyete ve stres bozukluğu, yüksek intihar riski, uykusuzluk, psikosomatik sağlık şikayetleri, kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları ve fibromiyalji (yumuşak doku romatizması) konularında sağlık sorunları yaşadıkları yapılan araştırmalarda ortaya koyulmuştur.
Aşağıdakilerden hangisi mobbingin 3 türüdür?
Mobbingin (iş yerinde duygusal, psikolojik taciz, zorbalık) dikey, yatay ve düşey olmak üzere 3 türü olduğunu söyleyen Mobbing ile Mücadele Derneği (MOB-DER) Antalya Temsilcisi Dr.
Mobbinge uğrayanların genel özellikleri nelerdir?
Mobbing’e uğrayanların genel özellikleri neler oluyor? Mobbinge uğrayan kişiler genellikle iş yaşamında ve psikolojik olarak sağlıklı kişiler oluyor, hatta bu sebeple de kurban olarak seçiliyorlar. Mobbing yapan kişi için tehdit olarak algılanıyor ve bu saldırıya maruz bırakılmaya başlanıyor.
Mobbinge uğradığını ispatlayan çalışanların hukuki açıdan hakları nelerdir?
Yukarıda yer alan bilgiler paralelinde mobbing’e maruz kaldığını düşünen çalışan; iş sözleşmesini haklı nedene dayanarak feshedebilme, Borçlar Kanunu ve Türk Medeni Kanunu’na göre tazminat isteme, şartları sağladığı takdirde ayrımcılık tazminatı isteyebilme ve mobbing yapan yöneticiyi dava edebilme ve manevi tazminat …

Mobbingin hukuki sonucu nedir?​

Tüm dünyada görülen ve ciddi etkileri olan mobbing karşısında hukuki birçok yaptırım öngörülmüştür. Mobbinge uğrayan kişi iş sözleşmesini haklı sebeple feshedebilir, şartları mevcutsa maddi/manevi tazminat talep edebilir.
İşçi hakları nelerdir?
İşçi hakları arasında önemli bir yer tutan fazla çalışma ücretinin ödenmemesi halinde işçi iş akdini haklı nedenle feshedebilir.
Türkiye’de işçi hakları nelerdir?

Bir çalışan işten nasıl çıkarılır?​

İşçi çıkarmak için kendisine başvurulan iş mahkemesi, haklı feshe ilişkin işverenin gösterdiği fesih nedenleriyle iş sözleşmesinin sona ermesi arasında uygun illiyet bağının bulunduğuna ilişkin kuvvetli belirtilerin olduğuna karar verirse haklı fesih için izin vermelidir.
5 ay çalışan işçi tazminat alabilir mi?
BİLDİRİM SÜRESİNE DİKKAT İşten ayrılan işçiler için ikinci bir tazminat ödemesi daha gerçekleşiyor. Buna da ihbar tazminatı deniliyor. İhbar tazminatı alabilmek için kıdem tazminatını hak etme şartı da bulunmuyor. Üstelik 1 yıl değil 6 ay çalışmak yeterli oluyor.

Mobbing’e maruz kalanlar ÇSGB, TBMM, Anayasa Mahkemesi, BİMER, Alo 170, Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Kamu Denetçiliği Kurumu, Türkiye İnsan Hakları Kurumu ve İl, İlçe İnsan Hakları Kurulları’na başvuru yapabilirler.
Mobbinge uğradığını nasıl anlarız?
Diğer bir önemli kriter ise mobbing olduğu düşünülen davranış biçiminin en az 6 ay boyunca kesintisiz ve sistematik şekilde devam ediyor olmasıdır. Yani birkaç defaya mahsus karşılaşılan psikolojik açıdan zorlayıcı davranışları mobbing olarak tanımlamak çok da doğru bir yaklaşım olmayacaktır.
Fazla saatlerle çalışmak için işçinin onayının alınması gerekir. Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda ikiyüzyetmiş saatten fazla olamaz. Bu Kanunun 42 nci ve 43 üncü maddelerinde sayılan hâller dışında yer altında maden işlerinde çalışan işçilere fazla çalışma yaptırılamaz.
Fazla çalışma sebepleri nelerdir?
Maddesi’nde; Madde 41 – Ülkenin genel yararları yahut işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle fazla çalışma yapılabilir. Fazla çalışma, Kanunda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık kırkbeş saati aşan çalışmalardır.
Işyerinde en çok kimler mobbinge maruz kalmaktadırlar?
Bu araştırmaya göre mobbing, bürokrasinin yoğun olduğu ve kadın ayırımcılığının bulunduğu özellikle kamu sektöründe daha yaygındır. İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre çalışanların %53’ü mobbinge maruz kalmış; %78’i ise buna tanık olmuştur.

Fazla calismaya ne denir?​

Fazla Çalışma (Mesai) Ücreti Nedir?* Ancak, taraflar arasında her gün için ayrı mesai süreleri de kararlaştırılabilir. Çalışma biçimi ne şekilde olursa olsun, işçinin haftalık 45 saati aşan çalışması, fazla çalışma (fazla mesai) olarak adlandırılır.
Fazla çalışma yaptırılmayacak işçiler kimlerdir?
Kanun ve ilgili yönetmelikle uyarınca aşağıda belirtilen işçilere fazla mesai yaptırılamaz. – 18 yaşını doldurmamış işçilere fazla çalışma yaptırılamaz. – Gebe, yeni doğum yapmış ve çocuk emziren işçilere fazla çalışma yaptırılamaz. – Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalıştırılan işçilere fazla çalışma yaptırılamaz.
4857 sayılı İş Kanunu 44 maddesi nedir?
Madde 44 – Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir.
 
Geri
Üst