AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mobbinge ugrayan hemsire ne yapmali?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mobbinge uğrayan hemşire ne yapmalı?​

Birincisi, doğrudan doğruya mobbing uygulayan kamu görevlisine karşı adli yargıda tazminat davası açılabilir. İkincisi ise hizmet kusuru nedeniyle idareye karşı tam yargı davası açılabilir. Diğer yandan, idarenin denetim yükümlülüğü kapsamında, kamu görevlilerini denetlemesi gerekmektedir.

Işyerinde psikolojik baskı görüyorum ne yapmalıyım?​

Mobbing’e maruz kalanlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına, Anayasa Mahkemesi, CİMER, Alo 170, Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Kamu Denetçiliği Kurumu, Türkiye İnsan Hakları Kurumu ve İl, İlçe İnsan Hakları Kurulları’na başvuru yapabilirler.

Okul müdürü öğretmene nasıl soruşturma açar?​

Okul müdürü öğretmene nasıl soruşturma açar?
Öğretmenin vereceği ifade yazılı yada sözlü olarak ta olabilir. Disiplin kurulu başkanın çağrısı üzerine disiplin kurulu toplanır ve disipline konu olan olay yada şikayetin araştırılması yapılarak bir karar verilir. Disiplin kurulunda alınan karar öğretmene tebliğ edilir. Daha sonra işleme alınır.

Müdür Yardımcısı öğretmene emir verebilir mi?​

Müdür Yardımcısı öğretmene emir verebilir mi?
Yine, Okul Öncesi ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği ile Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin ilgili maddelerine göre müdür başyardımcıları ve yardımcılarının görevleri sıralanmıştır ve bu görevler arasında öğretmenlerin amiri durumunda olmalarını gerektiren herhangi bir madde yoktur.

Türk Hemşireler Derneği Başkanı kimdir?​

Yönetim Kurulu
Başkan Azize Atlı Özbaş Özgeçmiş | Başkan Yardımcısı Hülya Bulut Özgeçmiş | Genel Sekreter Canberk Akdeniz Özgeçmiş
Genel Sekreter Yardımcısı Merve Erener Erdoğan Özgeçmiş | Sayman Gülten Koç Özgeçmiş | Üye Sevilay Şenol Çelik Özgeçmiş
Üye Hümeyra Zengin Özgeçmiş | Üye Rana Gümüş Özgeçmiş | Üye Emine Satılmış Özgeçmiş

Mobbingin hukuki sonucu nedir?​

Tüm dünyada görülen ve ciddi etkileri olan mobbing karşısında hukuki birçok yaptırım öngörülmüştür. Mobbinge uğrayan kişi iş sözleşmesini haklı sebeple feshedebilir, şartları mevcutsa maddi/manevi tazminat talep edebilir.

İş yerinde psikolojik baskı ne demek?​

İş yerinde psikolojik baskı ne demek?
Mobbing kısaca, çalışma ortamında amirler ya da iş arkadaşları tarafından tek bir kişiye ya da bir grup çalışana karşı uygulanan sistemli bir yıldırma ve değersizleştirme politikasıdır.

Psikolojik baskı yapmanın cezası nedir?​

Psikolojik baskı yapmanın cezası nedir?
Türk Ceza Kanunu madde 125’e göre fiili hareketlerle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi üç aydan iki yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılır.
Okul müdürü öğretmene nasıl ceza verir?​
Okul Müdürü Öğretmene Ne Cezası Verebilir? Okul müdürünün öğretmene verebileceği cezalar uyarı, kınama, aylıktan kesme cezaları olmaktadır. Aynı zamanda ağır disiplin suçu gerektiren durumlarda kurul kapsamında kademe ilerlemesinin durdurulması cezası da verilmektedir.
 
Mobbinge uğrayan bir hemşirenin yapabileceği adımlar arasında doğrudan doğruya mobbing uygulayan kamu görevlisi hakkında adli yargıda tazminat davası açmak ve idareye karşı tam yargı davası açmak yer alıyor. Ayrıca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına, Anayasa Mahkemesi, CİMER, Alo 170, Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Kamu Denetçiliği Kurumu, Türkiye İnsan Hakları Kurumu ve İl, İlçe İnsan Hakları Kurulları gibi kurumlara başvurarak destek alabilirler.

İşyerinde psikolojik baskı görüldüğünde ise mobbinge maruz kalanlar yine belirtilen kurum ve kuruluşlara başvurabilirler. Bu sayede, durumla ilgili kayıtlar tutularak gerekli hukuki süreçler başlatılabilir.

Okul müdürünün öğretmene soruşturma açması durumunda, olayın araştırılması için disiplin kurulunun toplanması gerekmektedir. Öğretmenin ifadesi alınarak, disiplin kurulunda yapılan değerlendirme sonucunda bir karar verilir ve bu karar öğretmene tebliğ edilir.

Müdür Yardımcısı ise genel olarak öğretmenlere emir vermez. Yönetmeliklerde belirtilen görevleri yerine getirirken koordinasyon sağlar ve destek olur. Ancak öğretmenlerin amiri durumunda olmalarını gerektiren bir maddenin bulunmadığı belirtilmektedir.

Türk Hemşireler Derneği Başkanı, Azize Atlı'dır. Yönetim kurulunda Başkan Yardımcısı, Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcısı, Sayman ve Üyeler gibi diğer görevliler de bulunmaktadır.

Mobbingin hukuki sonuçları arasında iş sözleşmesini haklı sebeple feshetme ve maddi/manevi tazminat talep etme gibi yaptırımlar yer alır. Ayrıca, mobbinge uğrayan kişiler hukuksal süreçler başlatarak haklarını arayabilirler.

Son olarak, psikolojik baskı iş yerinde sistemli bir yıldırma ve değersizleştirme politikası olarak tanımlanmaktadır. Bu tür davranışlar Türk Ceza Kanunu'na göre cezalandırılabilir ve fiili hareketlerle kişinin onuruna saldıranlar hapis veya para cezası ile cezalandırılabilir.
 
Geri
Üst