AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mızıka i Humayun Nedir? Hangi Padişahlar Zamanında Kuruldu

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
52.415
Tepkime puanı
1
Puan
1
Mızıka i Humayun
imagesmizikaihumayunnedirhangipadisahlarzamanindakuruldu5ad9f6af51186
Mehterhanenin yeniceri ocağıyla birlikte kaldırılmasından ( 1826 ) sonra kurulan askeri saray bandosu İtalya'dan getirilen Donizetti Paşa tarafından eğitilen ve Batı notası oğretilen Muzıkayı Humayun, Abdulmecit doneminde genişletilerek bir de koro eklendi Donizetti Paş'nın olumunden ( 1856 ) sonra, Guatelli Paş, daha sonra Necip Paşa ve Arenda Paşa tarafından yonetilip, 1881'den sonra ulkenin ceşitli yerlerinde yeni muzika ( bando ) toplulukları da oluşturuldu 1917'de ilk kez Avrupa'da bir turneye cıkıp, 1924'te Ankara'ya taşınarak, calışmalarını 1933 'e kadar Riyaseti cumhur Musiki Heyeti adıyla surdurdu O tarihte bando bolumune Riyaseti cumhur Armoni Muzıkası, orkestrasına da Riyaseti cumhur Filarmoni Muzıkası adı verilip fasıl heyeti dağıtıldı
 
Mızıka-i Humayun, Osmanlı İmparatorluğu'nda askeri bandoların merkezi olan bir müzik topluluğudur. Mehterhane ve yeniçeri ocağının kaldırılmasının ardından, 1826 yılında İtalyan asıllı Donizetti Paşa'nın eğitimiyle kurulmuştur. Batı müziği notalarıyla eğitim alan Mızıka'ın, 1856 yılında Donizetti Paşa'nın ölümünden sonra Guatelli Paşa, Necip Paşa ve Arenda Paşa gibi isimler tarafından yönetilmiş ve genişletilmiştir.

Abdülmecit döneminde ise Koro da eklenerek daha da güçlendirilmiştir. 1881'den sonra ise ülkenin çeşitli yerlerinde yeni askeri müzik toplulukları oluşturulmuştur. Mızıka-i Humayun, 1917'de Avrupa'da ilk kez bir turneye çıkarak tanınmış ve 1924 yılında Ankara'ya taşınmıştır. Çalışmalarını 1933 yılına kadar "Riyaseti Cumhur Musiki Heyeti" adıyla sürdürmüştür.

Ancak 1933 yılında bando bölümü "Riyaseti Cumhur Armoni Muzıkası" adını almış, orkestra ise "Riyaseti Cumhur Filarmoni Muzıkası" adını almış ve fasıl heyeti dağıtılmıştır. Bu değişikliklerle birlikte Mızıka-i Humayun'un yapılanma ve isimlendirme süreci detaylı bir şekilde devam etmiştir.
 
Geri
Üst