AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mitoz geciren hucrenin bitki hucresi olmadiginin kaniti nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mitoz geçiren hücrenin bitki hücresi olmadığının kanıtı nedir?​

Hayvan ve bitki hücrelerinde mitoz bölünme farklılıkları Hayvan hücrelerinde sitoplazma boğumlanarak bölündüğü halde bitki hücresinde orta lamel (ara lamel) oluşumuyla gerçekleşir. Bitki hücresinde iğ ipliklerini sitoplazmada bulunan mikrotübüller hazırlarken hayvan hücrelerinde bunu sentrozomlar yapar.

Bitki hücresinde bölünme nasıl olur?​

Bitki hücresindeki sitoplazma bölünmesi: Bitki hücresinde hücre çeperi bulunduğundan boğumlanma görülmez. Hücrenin ortasında orta lamel denilen ara plak oluşumu başlar. Orta lamel hücrenin çeperine ulaşıncaya kadar büyür ve kalınlaşır. Böylece sitoplazma içindeki yapılar hemem hemen eşit olacak şekilde ikiye ayrılır.

Bitki hücreleri bölünür mü?​

Bitki hücreleri bölünür mü?
Bitkilerin kök, gövde, yaprak ve çiçek gibi organları dokular tarafından oluşur. Bitkisel dokular hücrelerin çoğalma yeteneğine göre bölünür ve bölünmez doku olmak üzere iki kısımda incelenir. Meristem Doku (Bölünür,sürekli,sürgen,değişken doku) : Hücreleri sürekli olarak bölünen doku çeşididir.

Mitoz geçiren bitki hücresinde neler olur?​

Mitoz geçiren bitki hücresinde neler olur?
Bitki hücresinde ise, mitoz bölünmede iğ iplikleri oluşurken, sitoplazmadaki proteinler kullanılır. Hayvan hücresinde, sitoplazma bölünmesi (sitokinez) gerçekleşirken ortadan boğumlanma gözükür. Bitki hücresinde ise boğumlanma gerçekleşmez. Çünkü bitki hücresi selüloz yapıda olan ölü hücre duvarına sahiptir.

Hücre plağı ne demek?​

Bitki hücrelerinde hücre bölünmesi sırasında iki oğul hücre çekirdeği oluştuktan sonra Golgi kesecikleri ve endoplâzmik retikulum parçacıklarının hücrenin ortasında dizilmesi ile oluşan ve ileriki safhalarda hücre duvarını verecek olan yapı.

Bitki hücresinde mitoz bölünme nasıl olur?​

Hücre plağı hangi hücrede gerçekleşir?​

Hücre plağı hangi hücrede gerçekleşir?
Sahip oldukları bazı yapısal farklılıklardan dolayı hayvan ve bitki hücrelerinde sitokinez farklı mekanizmalarla gerçekleşir. Bu olay hayvan hücrelerinde bölünme oluğu, bitki hücrelerinde ise hücre plağı oluşumuyla gerçekleşir.

Hücre plağı hayvanlarda oluşur mu?​

Hücre plağı hayvanlarda oluşur mu?
Sitokinez hayvan ve bitki hücrelerinde farklı gerçekleşmektedir. Hayvan hücrelerinde sitokinez bölünme oluğu adı verilen bir yapının giderek derinleşmesi ve oluğun hücreyi ikiye bölmesi ile meydana gelirken , bitki hücrelerinde sitokinez yeni bir hücre plağı ve duvar oluşumu ile gerçekleşmektedir.
 
Mitoz geçiren hücrenin bitki hücresi olmadığının kanıtı, bitki hücresinde ve hayvan hücresinde mitoz bölünme süreçlerinin farklı olmasıyla desteklenir. Bitki hücrelerinde mitoz bölünme sırasında orta lamel adı verilen bir yapı oluşurken, hayvan hücrelerinde sitoplazma bölünmesi ile hücreler bölünür. Bitki hücrelerinde iğ ipliklerini oluştururken sitoplazmada bulunan mikrotübüller hazırlanırken, hayvan hücrelerinde bunu sentrozomlar yapar. Bu farklılıklar, mitoz geçiren hücrenin bitki hücresi olmadığının bir kanıtıdır.

Bitki hücresinde bölünme süreci ise şu şekilde olur: Bitki hücresinde hücre çeperi bulunduğundan boğumlanma görülmez. Hücre içinde orta lamel denilen ara plak oluşumu başlar ve bu plak hücrenin çeperine ulaşana kadar büyür ve kalınlaşır. Böylece sitoplazma içindeki yapılar eşit şekilde ikiye ayrılır.

Bitki hücrelerinin çoğalması ise dokular tarafından kontrol edilir. Bitkilerin kök, gövde, yaprak ve çiçek gibi organları dokular tarafından oluşurken, bu dokular bölünür ve bölünmez dokular olmak üzere ikiye ayrılır. Meristem Doku sürekli olarak bölünen bir doku çeşididir ve bitki hücrelerinin çoğalma yeteneğini sağlar.

Mitoz geçiren bitki hücresinde ise mitoz bölünme sürecinde iğ iplikleri oluşurken, sitoplazmadaki proteinler kullanılır. Hayvan hücrelerinde sitoplazma bölünmesi gerçekleşirken ortadan boğumlanma görülürken, bitki hücresinde boğumlanma gerçekleşmez çünkü bitki hücresi selüloz yapıda olan ölü hücre duvarına sahiptir.

Hücre plağı, bitki hücrelerinde hücre bölünmesi sırasında iki oğul hücre çekirdeği oluştuktan sonra Golgi kesecikleri ve endoplazmik retikulum parçacıklarının hücrenin ortasında dizilmesi ile oluşan ve ileriki safhalarda hücre duvarını verecek olan bir yapıdır. Hayvan hücrelerinde bu yapı yerine sitoplazma boğumlanma gerçekleşir.

Son olarak, hücre plağı bitki hücrelerinde oluşurken, hayvan hücrelerinde bu yapı bulunmamaktadır. Bitki hücrelerinde sitokinez süreci, hücre plağı ve duvar oluşumuyla gerçekleşirken, hayvan hücrelerinde bölünme oluğu adı verilen bir yapı hücreyi ikiye böler. Bu farklılık da mitoz geçiren hücrenin bitki hücresi olmadığının bir kanıtını oluşturur.
 
Geri
Üst