Mitoz bolunmede ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
134.382
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Mitoz bölünmede ne olur?​

Mitoz ya da mitoz bölünme, ana hücrenin bölünerek iki yeni hücre oluşturmasına denir. Çok hücreli canlılarda büyüme gelişme ve yaraların onarılmasını sağlar. Genellikle ardından sitoplazma ve hücre zarının bölünmesi olan, sitokinez gelir.

DNA hücreyi kontrol eder mi?​

Hücrelerde DNA, kromozom olarak adlandırılan yapıların içinde yer alır. Hücre bölünmesinden evvel kromozomlar eşlenir, bu sırada DNA ikileşmesi gerçekleşir. Bu sıkışık yapılar DNA ile diğer proteinler arasındaki etkileşimleri düzenleyerek DNA’nın hangi kısımlarının okunacağını kontrol eder.
DNA ne zaman iki katına çıkar?
S evresi: G1 evresinin bitişini izler. Normal hücrelerde 6 saat kadar sürer. Bu evrede hücrenin DNA miktarı iki katına çıkarak (duplikasyon), her kromozomun eksiksiz bir eşinin yapılması sağlanır.

Mitoz bölünme sırasında organellere ne olur?​

Mitozdan doğan hücreler bu organelleri kendi kendilerine üretirler. Bu organel grubu sıfırdan üretilemez. Mitoz öncesi evrelerden interfazın G2 evresinde organellerin bölünmeye hazırlık değişiklikleri gerçekleşir. Öncelikle zara bağlı olmayan organel grubu yıkılarak imha olur.

DNA’nın kendini nasıl Eşlediğini ifade eder?​

Sitoplâzmada serbest biçimde yer alan nükleotidler çekirdeğin içine girer. Nükleotidler birbiri ile eşlenir. Eşlenme esnasında adeninin karşı tarafına timin, guaninin karşı tarafına sitozin gelir. Son olarak ise, başlangıçta DNA ile aynı türde bir DNA daha meydana gelir.
DNA eşlenmesi ne zaman olur?
G1 evresinde gerekli hazırlıkların yapılmasından sonra hücre S evresine geçer ve DNA’nın eşlenmesi sağlanır.
Hücrede bölünme zamanının dışındaki dönemlerde DNA uzun ve ipliksi şekil alır. Bu şekle “kromatin ağ” denir. Bölünme esnasında kromatin ağ kısalır ve kalınlaşır. Böylece kromozomu oluşturur.
Kromozomlar son halini aldığında çekirdekçik kaybolur ve çekirdek zarı da parçalanır. Anafaz-1: Karşılıklı olarak dizili halde bulunan kromozomlar, birbirinden ayrılır ve zıt kutuplara doğru çekilirler. Burada kromozomlar birbirinden rastgele ayrıldığı için bölünme sonunda gen çeşitliliği meydana gelir.
 
Geri
Üst