AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mitokondriyal hastaliklar neyi etkiler?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mitokondriyal hastaliklar neyi etkiler?​

Disfonksiyonel mitokondri, beyin, iskelet kası ve kalp gibi yüksek enerji ihtiyacı olan dokuları etkileyen noktalarda ciddi hastalıklara neden olabilir. Bugüne kadar, bu hastalıklar hala etkili tedavilerden yoksundur ve klinik tedaviler çoğunlukla semptomları tedavi etmeye yöneliktir.
Mitokondriyal hastalıklar hangi organları etkiler?
Yüksek aerobik enerji ihtiyacı olan sinir sistemi, retina, kalp ve iskelet kası, karaciğer ile böbrekler mitokondriyal bozukluklarda en çok etkilenen organlardır. Bunlardan beyin ve iskelet kasları istisnasız olarak her durumda değişen düzeylerde etkilenirler.

Mitokondriyal hastalıkların tedavisi var mı?​

Aynı zamanda mitokondriyal bozukluklar maternal yani X’e bağlı kalıtım gösterebilir. Biliyoruz ki canlılar mtDNA’sını anneden alır ve buna maternal kalıtım denmektedir. Bugün itibari ile mitokondriyal hastalıkların tedavisi neredeyse imkansızdır ve genel olarak semptomlara yönelik müdahaleler yapılır.
Mitokondriyal yetmezlik nedir?
Mitokondriyal yetmezlik, mitokondrilerdeki hasar nedeniyle bu fonksiyonları tam olarak yerine getirememesidir. Mitokondriyal yetmezlik diabet, alzheimer, parkinson, ALS, kalp hastalıkları, otizm, tiroid ve karaciğer hastalıkları gibi birçok hastalığın ana nedenini oluştururken, yaşlanma sürecini de artırır.
Mitokondrial hastalıklar
Mitokondriyal bozukluklar nedir?
Mitokondriyal hastalıkla doğanlarda enerji eksikliği nedeniyle vücut fonksiyonlarını yerine getiremiyor. Bu da kas güçsüzlüğü, körlük, kalp yetmezliği hatta ölüme yol açabiliyor. Hastalık, hücrelerde hareketi ileten kısımların zarar görmesi nedeniyle ortaya çıkıyor. Mitokondriya, yalnızca annelerden çocuklara geçiyor.

Mitokondriyal hastalıklar neler?​

Mitokondriyal ne işe yarar?
Mitokondriler hücrelerimizin enerji üretim merkezleri. Her hücre enerjisini mitokondrilerinden sağlıyor. Bir hücre ne kadar çok enerji tüketiyorsa o kadar çok mitokondriye yani enerji santraline sahip oluyor. Zaten böyle olduğu için de kalp kası hücrelerinin neredeyse yarısını mitokondri organcıkları oluşturuyor.

Mitokondriyal fonksiyonlar nelerdir?​

Mitokondriler ayrıca, steroid ve yağ asidi sentezi, aminoasit, karbonhidrat ve protein metabolizması ile kalsiyum homeostasinin düzenlenmesini kapsayan diğer metabolik fonksiyonları da yürütür. Bunlara ek olarak apoptotik hücre ölümünün de merkezi düzenleyicisidir.
 
Geri
Üst