AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mitokondriyal hastalik hangi organlara zarar verir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mitokondriyal hastalık hangi organlara zarar verir?​

Yüksek aerobik enerji ihtiyacı olan sinir sistemi, retina, kalp ve iskelet kası, karaciğer ile böbrekler mitokondriyal bozukluklarda en çok etkilenen organlardır. Bunlardan beyin ve iskelet kasları istisnasız olarak her durumda değişen düzeylerde etkilenirler.

Mitokondriyal hastalıklar neden olur?​

Mitokondriyal bozukluklar, sıklıkla mitokondriyal DNA’daki mutasyonlar (genetik değişiklikler) nedeniyle olur. Ancak çoğu hastalık vakasında hala normal mitokondriyal DNA kopyaları hastalarda bulunur. Bu nedenle, mutasyona uğramış ve normal mitokondriyal DNA aynı anda hastada var olabilir.
Mitokondriyal bozuklukların neden olduğu hastalıklar?
Mitokondrial hastalıklar
Mitokondriyal hastalıklar ne demek?
Mitokondriyal hastalıkla doğanlarda enerji eksikliği nedeniyle vücut fonksiyonlarını yerine getiremiyor. Bu da kas güçsüzlüğü, körlük, kalp yetmezliği hatta ölüme yol açabiliyor. Hastalık, hücrelerde hareketi ileten kısımların zarar görmesi nedeniyle ortaya çıkıyor. Mitokondriya, yalnızca annelerden çocuklara geçiyor.

Mitokondri hasarı hangi hastalık risklerini artırır?​

Mitokondriyal hasar oksidatif/nitrozatif stress oluşumuna yol açarak immüno-inflamatuar yolakları aktive eder ve böylece şizofreni hastalığının gelişiminde rol oynamaktadır. Nörodejeneratif hastalıklar, nörolojik hasar ve nöronal kayıplarla karakterize progresif hastalıklardır.

Mitokondrinin sayıca artışını ne sağlar?​

Sayıları hücrenin enerji ihtiyacına göre değişir. Özellikle kas ve sinir hücreleri gibi enerji ihtiyacı fazla olan hücrelerde çok sayıda mitokondri bulunur. Bir karaciğer hücresinde sayıları 2500 civarına ulaşabilir. Bölünüp çoğalma özelliğine sahiptirler.
Mitokondri hastalanınca ne olur?
Mitokondriler hastalanınca ne oluyor? Mitokondrilerimiz hastalanıp yorgun düştüğünde biz de yorgun, bitkin, halsiz, isteksiz biri haline geliyoruz. Kaslarımızın gücü, kuvveti azalıyor, kas kaybı gündeme geliyor. Kilo almamız kolaylaşıyor, vücudumuzda ödem dahil pek çok sorun ortaya çıkıyor.
Mitokondri sayısı nasıl artar?
Araştırmalar gösteriyor ki, mitokondri sayısını artırmanın tek bir yolu var: Hareket. Eğer motorunuzu güçlü ve çok kullanır, vitesini yüksek tutarsanız motorun kapasitesi artar. Mitokondri size ek motorlar kazandırır ve bu da ancak egzersizle mümkündür.
Mitokondriyal miyopati hastalığının şu an bulunan kesin bir tedavisi, ameliyatı ya da ilacı bulunmamaktadır. Doktorlar mitokondriyal miyopati için elbette ki ilaç tedavisi uygulamaktadır, fakat bu ilaç tedavisi çoğunlukla kortizon içerdiği için hastanın sağlık kalitesinin az biraz yüksek olmasına özen gösterilmektedir.
Mitokondri nasıl arttırılır?
 
Geri
Üst