AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Misvak Kullanmak Orucu bozar Mı?

SoruCevap

Yeni Üye
Misvaf Gün İçinde Hangi Vakte Dek Kullanılabilir?

Oruçlu kimse için su ile ıslatılmış misvak ve fırça uygulamak, İmam Ebû Yûsuf'a göre mekruhtur İmamı A'zam ile İmamı Muhammed'e kadar ise oruçlunun su ile ıslatılmış misvak veya fırça kullanmasında hiç bir kerahet yoktur Oruçlu iken diş macunu sürülmüş fırça kullanmakta ise, mutlak anlamda kerahet vardır Kaçınmak gerekir Fakat oruç bozulmaz

Hadislerden anlaşıldığı üzere oruçluyken misvak uygulamak Efendimizin sünnetinde olan bir davranıştı r Fakat bu konuda sünnet sarrafı olan mezhep imamlarımızın, tüm rivayetleri nazara alarak, bazı ayrıntı için de içtihat yaptıklarını görüyoruz

Oruçlu kimse için su ile ıslatılmış misvak ve fırça göstermek, İmam Ebû Yûsuf'a göre mekruhtur İmamı A'zam ile İmamı Muhammed'e göre ise oruçlunun su ile ıslatılmış misvak ya da fırça kullanmasında hiç bir kerahet yoktur Oruçlu iken diş macunu sürülmüş fırça kullanmakta ise, mutlak mânada kerahet vardır Sakınılması icabeder Lakin oruç bozulmaz

Ben Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellemi, oruçlu iken misvak kullandığını sayamayacağım dek çok gördüm
(Buhari, Savm: 27; Ebu Dâvud, Savm: 26; Tirmizî, Savm: 29)

İbni Ömer Radiyallâhu Anhümâ şöyle demiştir:

“Oruçlu, günün başında ve sonunda misvak kullanır (Buhari, Savm 25)

Misvak uygulamak orucu bozar mı? Eğer bozmuyor ise gün içinde hangi zamanlarda misvak kullanılabilir?

Oruçlu iken misvak kullanılabilir

Amir ibnu Rebia (ra) anlatıyor:

Ben Resulullah'ı (asm) oruçluyken misvaklandığını sayamayacağım kadar çok gördüm(Ebu Davud, Tirmizi)

Oruçlu günün başında ve sonunda misvak kullanır(Buhari)

Bu iki rivayet oruçlunun misvak kullanmasının caiz olduğunu gösterir

Misvak sana ikindiye kadardır İkindiyi kıldın mı artık onu bırak

Efendimiz (asm) buyurmuştur ki:

Misvak sana ikindiye kadardır İkindiyi kıldın mı bundan böyle onu bırak(Kütübü Sitte)

Hattabî, bir takım alimlerin günün sonuna içten misvak kullanmanın mekruh olduğuna hükmettiğini belirtir Onların mekruh demedeki maksatları, oruçlunun haluf denen ağız kokusunun iftar anına kadar devamını temenni etmelerinden ileri gelmektedir

Oruçlunun halufu (ağzındaki koku) Allah indinde, misk kokusundan daha hoştur(Buhari, Müslim)

Bu rivayetlerden anlaşılıyor oysa oruçlu iken (elbette suyunu yutmamak şartıyla) misvak kullanılabilir Süre olarak da sabah ve ikindi öncesi kullanılması tavsiye edilmiştir

Peygamber Efendimiz (sav), ağız temizliğine ve diş bakımına da fazla tartı vermişlerdir Bunun için misvakla dişlerini fırçalamışlar, ümmetine bu konuda tavsiyelerde bulunmuşlardır

Misvak sıcak bölgelerde yetişen erakağacının kökleridir Lifli bir yapışı vardır Biraz ıslatılıp ezilince fırçamsı bir hal alır Hem mekanik hem de kimyevî olarak böylece fazla faydaları vardır *

Geri