AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Misir sulama kac gunde bir sulanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mısır sulama kaç günde bir sulanır?​

Mısır yetiştiriciliği sırasında en az 4 kez sulama yapılıyor. İlk sulama, birinci ara çapası sonrası, ekin boyu 10-15 cm’ye geldiğinde yapılıyor. İkinci sulama boğaz doldurmanın ardından, üçüncü sulama tepe püskülü çıkmadan 4-5 gün önce, dördüncü sulama ise süt olum devresinde gerçekleştiriliyor.

Mısır çok su ister mi?​

Mısır çok su ister mi?
Bitki gelişimi için gerekli olan ve doğal yollarla karşılanamayan suyun sulama suyu ile toprağa verilmesi gerekir. Mısır bitkisi, suyu seven bir bitki olmasının yanında ayrıca suyu en ekonomik şekilde kullanan bitkilerdendir. Sadece 270 gramlık su tüketimi ile 1 gram kuru madde oluşturabilir.

Mısır’ın ilk suyu ne zaman verilir?​

Mısır’ın ilk suyu ne zaman verilir?
Birinci ara çapası ve seyreltmeden sonra bitki boyu 10-15 cm olduğunda, 2. İkinci azotlu gübrenin verilmesinden sonra, 3. Tepe püskülü çıkarmadan 4-5 gün önce, 4. Süt olum devresinde tane doldurmayı sağlamak için sulama mutlaka yapılmalıdır.

Mısır kaç günde püskül çıkarır?​

Dişi Çiçekler (Koçan) : Koçan püskülü çıkışı, tepe püskülünün görünmesinden 4-8 gün sonra olur. Bir koçanda püsküllerin çıkışı, hava koşullarına da bağlı olarak, 2-4 günde tamamlanır. Her koçanda 300-1000 püskül oluşur ve polen tozu alıncaya kadar 10-15 gün canlı kalabilir.

Buğday ne kadar su ister?​

Buğday ne kadar su ister?
Orta Anadolunun ekiliş alanı yönünden baş ürün olan buğdayın üretimi büyük ölçüde yılın iklim gidişine özellikle yağış durumuna bağlıdır. Yıllık su tüketimi 690 mm olan buğday bitkisi ortalama 315 mm yıllık yağışla su ihtiyacının yarısından daha azını karşılayabilmektedir.

Mısır damlama sulama kaç saat sürer?​

Mısır damlama sulama kaç saat sürer?
Toprak altı damla sulama sistemi tüm bu özellikleri sayesinde özellikle işçi bulmanın zor olduğu bölgeler için daha fazla uygunluk gösteriyor. 1 dekar arazide 20-25 dakika süren kurulumu sırasında dikkat edilecek en önemli noktalardan biri, hat çekme mesafesine göre doğru sulama borusu seçimi.
Mısır’ın dünyada en yaygın kullanım şekli nedir?​
50.1 Hayvan Yemi – Büyük ve küçükbaş hayvanların, tavuk ve kanatlıların besi ihtiyacını karşılayan yem sektörü mısırın en çok kullanıldığı sektördür.

Dane mısırda su ne zaman kesilir?​

Dane mısırda su ne zaman kesilir?
Silaj hasadında, dane süt çizgisi %30-50 aralığına gelmeden önce son su verilmesi hasat sırasındaki kuru madde oranını dolayısıyla silaj kalitenizi arttıracaktır. Danelik hasatta ise danedeki siyah nokta oluşumuna bakarak karar verebilirsiniz.

Mısırın dünyada en yaygın kullanım şekli nedir?​

Mısırın dünyada en yaygın kullanım şekli nedir?
Dünyada üretilen mısırların yaklaşık % 90′ ı insan beslenmesinde ve hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Bunun % 65-70’i hayvan yemi olarak, % 20’si ise direkt olarak insanlar tarafından tüketilmektedir.

1 mısırda kaç koçan olur?​

Genel olarak melez çeşitlerde koçan boyu 20-30 cm’dir. Koçan çapı da 3-6 cm arasındadır. Koçanda tane sayısı 300-1000 arasında ise de 500-600 tane çoğunlukla yeterli sayılmaktadır. Koçan : Bir bitkide iyi tane bağlayan koçan sayısı genellikle 1-2 dir.

Mısır kaç günde kurur?​

Mısır kaç günde kurur?
Bu değerler ürünün yığın miktarına bağlı olarak değismektedir. Mısır örneklerinin koçan halinde günes altında kurutmada ortalama olarak 70 gün olarak, gölge altında kurutmada ortalama olarak 90 gün olarak tespit edilmistir. Bu değerlerde koçan mısırın yığın miktarına bağlı olarak değismektedir.
 
Mısır bitkisinin sulama zamanlaması hakkında paylaşılan bilgiler oldukça detaylı ve önemlidir. Mısır yetiştiriciliği sırasında en az 4 kez sulama yapılması gerektiği belirtilmiştir. İlk sulamanın birinci ara çapası sonrası, ekin boyu 10-15 cm olduğunda yapıldığı, ikinci sulamanın boğaz doldurulduktan sonra gerçekleştirildiği, üçüncü sulamanın tepe püskülü çıkmadan 4-5 gün önce yapıldığı ve dördüncü sulamanın süt olum devresinde gerçekleştirildiği belirtilmiştir.

Mısırın sulama ihtiyacı ve su tüketimi de önemli bir konudur. Mısır bitkisi suyu seven bir bitki olup suyu ekonomik şekilde kullanan bitkilerden biridir. Sadece 270 gram su tüketerek 1 gram kuru madde oluşturabilir. Bu nedenle mısırın doğru sulama zamanlarında ve miktarlarında sulanması büyük önem taşımaktadır.

Mısır bitkisinin gelişim süreçlerine ilişkin de bilgiler verilmiştir. Dişi çiçeklerde (koçan) püskül çıkışının, tepe püskülünün görünmesinden 4-8 gün sonra gerçekleştiği ve her koçanda 300-1000 püskül oluştuğu belirtilmiştir.

Mısırın dünyada en yaygın kullanım şeklinin hayvan yemi sektörü olduğu ve mısırın bu sektörde en çok kullanıldığı bilgisi verilmiştir. Ayrıca mısırın dünyada genellikle insan beslenmesi ve hayvan yemi olarak kullanıldığını, hayvan yemi olarak kullanım oranının %65-70, insan beslenmesi olarak kullanım oranının ise %20 olduğu belirtilmiştir.

Mısırın hasat süreçleri hakkında da bilgi verilmiştir. Dane mısırda suyun kesilmesi gereken zamanların silaj hasadı ve danelik hasat için farklılık gösterdiği açıklanmıştır. Silaj hasadında dane süt çizgisinin %30-50 aralığına gelmeden önce son su verilmesinin önemli olduğu vurgulanmıştır.

Son olarak mısırın dünya genelinde kaç koçan oluşturduğu bilgisi ve mısırın kuruma süreleri hakkında bilgiler verilmiştir. Mısırın koçan halinde güneş altında ortalama 70 gün, gölge altında ise ortalama 90 gün kuruduğu belirtilmiştir. Bu sürelerin yığın miktarına bağlı olarak değişebileceği vurgulanmıştır.
 
Geri
Üst