AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Misir silaji kuru madde orani nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mısır silajı kuru madde oranı nedir?​

Eğer silaj paket yapılacaksa en iyi kuru madde miktarı 0-40, eğer çukura basılacaksa en iyi kuru madde miktarı 0-35 arasında olmalıdır.

Silaja tuz katılır mı?​

Özellikle yaygın yapılan hatalardan biri silaja tuz atılmasıdır. Tuz, bakteri faaliyetini engelleyerek fermantasyonu geciktirmekte ve silajın olgunlaşmasını engellemektedir. Bu açıdan silajda tuz kullanımı tavsiye edilmemektedir.
Mısır silajı et ve süt sığırları için olduğu kadar koyun ve atlar için de kaba yem kaynağıdır. Mısır silajının kalitesini, mısırın çeşidi, hasat zamanı, koçan oranı, silonun durumu, doğru sıkıştırma gibi özellikler belirlemektedir.
Silaj analizlerinde kaliteli bir mısır silajı için NDF nin kaç olması önerilmektedir?
Diğer taraftan kaliteli bir kaba yem de ADF oranının % 30 ve altında, NDF oranının ise % 40 ve altında bir değer olması istenilmektedir (Ateş, 2012).
Mısır Silajına ne katılır?
Arpa, buğday, yulaf, sorgum ve mısır gibi tahıl daneleri kırılarak veya ezilerek 1 ton silajlık materyale 50-100 kg hesabıyla katılır. Peynir suyu tozu, bir ton silaj için 10- 20 kg, melaslı kuru pancar posası da bir ton silaja 25-50 kg hesabıyla katılabilir.

Kaba yemler kaça ayrılır?​

Bunlar sırası ile tane yemler, endüstri kalıntıları, yemlik yağlar, hayvansal kökenli yemler, mineral yemler ve yem katkı maddeleridir. Tane yemler buğdaygil ve baklagil bitkilerinin tohumlarını kapsamaktadır. Tane yemlere örnek olarak mısır, soya fasülyesi küspesi verilebilir.

Silaj bozulmaması için ne yapmalı?​

Mısır Silajı Silo (Silaj Çukuru) Yönetimi Silajın bozulmaması ve yem değerini kaybetmemesi için, mısır hasadı sonrasında silolama adı verilen 4 aşamalı bir fermantasyon sürecinden geçirilerek sıkıştırılmalı ve saklanmalıdır. Mısır hasat edilir edilmez başlayan silolama ve fermantasyon süreci 2 ila 3 hafta devam eder.
Silaj, sığır, koyun ve keçi gibi gevişgetiren memeli hayvanların yem ihtiyacını karşılayan ve silolarda saklanan yüksek nem içeren fermente edilmiş yemlerdir.
Silaj hangi bitkilerden yapılır?
Silaj amacıyla en fazla yulaf, arpa, tritikale ve buğday kullanılmaktadır. Tritikale baklagillerle karışım yapılarak ekildiğinde bu karışımından elde edilen yemin protein ve sindirilebilir kuru madde oranı artmaktadır.
Kaliteli Silaj nasıl anlaşılır?
Silajı oluşturan bitkilerin yaprak ve sap kısımları bozulmamış kalmalı, yapışkan, sümüksü bir görünümde olmamalıdır. Silajın içinde toprak zerreleri bulunmamalıdır. Silo içi sıcaklığı da optimal 15-25 °C olmalıdır.
 
Geri
Üst