AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Misir neden beyaz olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mısır neden beyaz olur?​

Öz halindeki mısır taneciği ısıtıldığında, içeriğindeki su da buhar haline dönüşüp basınç yaratıyor ve bu basınç taneciğin kabuğunu zorlamaya başladığında da mısırı patlatıyor. Bu gerçekleştiğinde dışarı çıkan kabarık beyazlık ise tane içeriğindeki nişastadır.

Sarı mısır nedir?​

Mısır rengi veya Mısır sarı tonu olan bir renktir. Aynı adı taşıyan tahıl mısırına Amerika’da ‘corn’ denir. Kamu kullanımında, mısır, açık sarıdan turuncu ile sınırlanmış koyu tonlara kadar çeşitli tonlarda olabilir, çünkü mısır rengi değişebilir.
Tatlı mısır nasıl anlaşılır?
Mısırın sütlü olup olmadığını anlamak için elinize almanız gerekir. Eğer elinize aldığınız mısır, ağırsa sütlü ve taze bir mısırdır. Ancak mısırlar hafifse bu bayat ve sütsüz bir mısır olduğunu gösterir. İyi bir mısır almak için püsküllerine de bakmak gerekir.

Mısır neden beyaz patlar?​

Mısır tanesi ısınmaya devam ettikçe suyun da buharlaşmasıyla kabuğun iç kısmındaki basınç giderek artar ve kabuk basınç karşında dayanamaz. Böylece mısır patlar ve içindeki nişastalı kısmın dışarı çıkmasıyla beyaz rengini alarak hacminin 30-50 katı büyüklüğe ulaşır.

Sarı mısır neden beyaz olur?​

Öz halindeki mısır taneciğin ısıtıldığında, içeriğindeki su da buhar haline dönüşüp basınç yaratır ve bu basınç taneciğin kabuğunu zorlamaya başladığında da mısırı patlatır. Bu gerçekleştiğinde dışarı çıkan kabarık beyazlık ise tane içeriğindeki nişastasıdır. Rengi de nişasta içeriğinden dolayı beyaz olur.
Cin mısır adı nereden gelir?
Cin mısır (Zea mays everta), mısır patlağı (patlamış mısır) yapımında kullanılan ve en çok tanınan mısır alt türü. Tanesi küçük yapılıdır. Adı da bu küçük olmasından kaynaklanır.
Mısır bitkisi hasat zamanı geldiğinde bitkinin sap, yaprak ve tablaları tamamen kuruyup kahverengileşir. Danelik ürün için mısırda hasat zamanının geldiği koçan kavuzlarının kuruyup, danenin sertleşip normal görünen rengini alması, danenin sömeğe bağlandığı yerde siyah noktanın oluşması ile anlaşılır.
Sofralık mısır için “sh-2” genini içeren süper tatlı mısır tohumlarının seçilmesi sonucu da, artık nereye gitsek tatlı mısırla karşılaşıyoruz. Bardaktaki mısır da bu, konservedeki de. Çünkü talep bu yönde. Şekeri de çeşidin doğal yapısından kaynaklanıyor.
Patlamış mısır nasil olusur?
Her bir mısır tanesinin içerisinde az miktarda su bulunur. Çekirdekler ısıtıldığında su buharlaşır ve içerisindeki nişanta yapışkan bir hal alır. Yüksek baskı altındayken nişasta bir anda kabuğu deler ve mısır tanesinin kabuğundan dışarı fışkırır. Ardından hızlıca soğuduğunda bildiğimiz patlamış mısır şeklini alır.
 
Geri
Üst