AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Misir ne ihrac ediyor?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.714
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mısır ne ihraç ediyor?​

Başlıca ihracat kalemleri: Mineral yakıtlar, inci ve değerli taşlar, elektrikli-elektronik aletler, plastik ve mamulleri.

Mısır en fazla nerede yetişir Tüik?​

Mısır en fazla nerede yetişir Tüik?
Geleneksel mısır üretim bölgesi olan Doğu Akdeniz ve sulamanın etkisiyle önemli gelişimin olduğu Güneydoğu Anadolu en önemli paya sahip bölgelerdir. Konya ve Manisa ise, son yıllarda alan genişlemesinin olduğu önemli illerdir.

Mısır ekonomisi iyi mi?​

Mısır ekonomisi iyi mi?
MISIR EKONOMİSİ Antik çağların en büyük medeniyeti olan Mısır günümüzde de Modern Mısır olarak Ortadoğu’nun önemli oyuncularındandır. Arap ülkeleri içinde Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin ardından üçüncü, Afrika kıtasında ise Güney Afrika’dan sonra ikinci büyük ekonomiye sahiptir.

Mısır nereden ithal ediliyor?​

Mısır ithal eden ülkelerin başında Japonya, Meksika, Kore, İran ve İspanya gelmektedir. 2018/19 üretim sezonunda Türkiye 438.015 $ değerinde ithalat ile %1,18’lik bir pay ile dünya sıralamasında 23. sıradadır.

Mısır en çok hangi ilde yetişir 2020?​

Mısır en çok hangi ilde yetişir 2020?
Mısır; ağırlıklı olarak Adana, Konya, Karaman, Sakarya, Osmaniye, Manisa, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Eskişehir, Denizli, Bursa, Mersin, İzmir, Hatay, Aydın, Samsun ve Balıkesir’de birinci ürün olarak; en fazla Şanlıurfa ve Mardin illerinde ise ikinci ürün olarak üretilmektedir (Tablo 1).

Mısır en çok hangi ilde yetişir?​

Mısır en çok hangi ilde yetişir?
Mısır, ülkemizde en çok Karadeniz Bölgesi’nde yetiştirilmektedir. Mardin, Adana, Şanlıurfa, Sakarya ve Manisa ise mısır üretiminde ön plana çıkan şehirlerimizdir.

Neden mısır ithal ediyoruz?​

Atalık, “2017 yılında ithalatımız 2 milyon tonun biraz üzerine çıktı. 2018 yılında ise ilk 11 ayda mısır ithalatımız 2.1 milyon tona ulaştı. Hayvan sayısındaki artış, kaba yem eksiği, fabrika yemi hammaddesinin mısır olması gibi etkenler ithalata etki eden faktörlerin başında geliyor” diye konuştu.

Mısır hangi yöreye aittir?​

Mısır hangi yöreye aittir?
Üretimi ise özellikle; Mardin, Adana, Şanlıurfa, Sakarya, Manisa, Osmaniye, Mersin, Konya, Kahramanmaraş, Aydın, Bursa, İzmir, Samsun, Hatay ve Diyarbakır illerinde yoğundur. Türkiye’de mısır ekim alanları % 68 tanelik, % 32 silajlık mısır ekim alanları olarak karşımıza çıkar.
 
Mısır, dünya genelinde birçok ülke tarafından hem ihracat ürünü olarak hem de yerel tüketim için üretilen önemli bir tarım ürünüdür. Mısır, farklı iklim ve toprak koşullarında yetiştirilebilen bir bitki olduğundan birçok farklı bölgede üretimi yapılmaktadır.

Mısırın başlıca ihracat kalemleri arasında mineral yakıtlar, inci ve değerli taşlar, elektrikli-elektronik aletler, plastik ve mamulleri bulunmaktadır. Bu ürünler Mısır ekonomisi için önemli gelir kaynakları oluşturmaktadır.

Mısır, Türkiye'de de önemli bir tarım ürünüdür. Ülkemizde mısır üretimi genellikle Adana, Konya, Karaman, Sakarya, Osmaniye, Manisa, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Eskişehir, Denizli, Bursa, Mersin, İzmir, Hatay, Aydın, Samsun ve Balıkesir gibi illerde birinci ürün olarak yetiştirilmektedir. Şanlıurfa ve Mardin illerinde ise ikinci ürün olarak mısır üretimi yapılmaktadır.

Mısır, genellikle Karadeniz Bölgesi'nde Türkiye'de en çok yetiştirilen bitki türlerinden biridir. Mardin, Adana, Şanlıurfa, Sakarya ve Manisa gibi illerimizde de mısır üretimi yoğun olarak yapılmaktadır.

Türkiye, mısır ithalatı yaparken genellikle Japonya, Meksika, Kore, İran ve İspanya gibi ülkelerden ithalat gerçekleştirmektedir. Hayvan sayısındaki artış, kaba yem eksikliği ve fabrika yemi hammaddesinin mısır olması gibi nedenlerle Türkiye mısır ithal etmektedir.

Sonuç olarak, mısır hem Türkiye'de hem de dünya genelinde önemli bir tarım ürünüdür. Hem yerel tüketim hem de uluslararası ticaret açısından büyük öneme sahip olan mısırın üretimi ve ticareti, ekonomik açıdan önemli bir role sahiptir.
 
Geri
Üst