- Konu Yazar
- #1
Miş ne zaman kullanılır?
Öğrenilen geçmiş zaman, Türkçede fiil sonuna “-miş” ekinin ses uyumlarına uyacak şekilde (-miş, -mış, -muş veya -müş haliyle) eklenmesi ile oluşturulan geçmiş zaman yapısı. Ayrıca rivayet geçmiş zaman, duyulan geçmiş zaman ve miş’li geçmiş zaman olarak da bilinir.Duyulan geçmiş zaman nerede kullanılır?
Duyulan geçmiş zaman ekleri fiile gelmektedir. Duyulan geçmiş zaman ekleri -mış, -muş, -miş, -müş ekleridir. Duyulan geçmiş zaman ekleri kişisel görüş, farkında olunmayan eylemin anlatılması ve kısa zaman geçmiş eylemlerin anlatılmasında kullanılmaktadır.Miş eki nedir?
Miş eki nedir?Fiile “-mış/-miş-/-muş/-müş” eki getirilerek yapılır. » Bu ek ve bu çekim, yapılan işin görülmediğini, duyulduğunu, öğrenildiğini ifade eder. Depremzedelere gönderilen yardımları engellemişler. Atalarımız bizlere güvenmiş de bu vatanı emanet etmişler.
Dı di eki hangi zaman?
Dı di eki hangi zaman?Ayrıca görülen geçmiş zaman ve hikâye geçmiş zaman olarak da bilinir. -di eki; -dı, -du, -dü, -ti, -tı, -tu veya -tü şekillerinden birini alabilir. -di ekinden sonra -varsa- ilgili şahıs eki gelir.
Miş eki nasıl yazılır?
Ek fiilin çekimli biçimleri (idi, imiş, ise) ayrı yazılabildiği gibi bitişik olarak da yazılabilir. Ünsüzle biten kelimelere bitişik olarak yazıldığında i ünlüsü düşer, ayrıca büyük ünlü uyumuna uyar: yorgun-du (yorgun idi), güzel-miş (güzel imiş), gelir-se (gelir ise) vb.Mış mış yapım eki mi?
Yapım ekleri, mevcut kelimelerden (isim ve fiil köklerinden) farklı ve yeni anlamlı kelimeler türetmeye yarayan eklerdir. Nesneleri karşılayan isimlerle hareketleri karşılayan fillerin kökleri farklıdır: Gel-(-mek,-dim, -miş…)Dı di hangi fiilimsi?
Dı di hangi fiilimsi?Zarf fiiller, birleşik cümlelerde bağlaç işlevi görmektedirler. Zarf fiil yapmak için kullanılan ekler “-ken, -alı, -madan, -ince, -ip, -arak, -dıkça, -e, -r… -maz, -casına, -meksizin, -dığında” olarak sıralanmaktadır. Bu fiilimsiler cümlede zarf olarak kullanılmaktadır.
Dı di nedir?
Dı di nedir?Eki: Fiile (kök veya gövde) “-dı/di/-du/-dü ; -tı/-ti/-tu/-tü” eki getirilerek yapılır. Bu ek bilinen, görülen geçmiş zamanı ifade eder. » Uzak ya da yakın geçmişte yapılan ve tamamlanan işleri kesinliğe bağlayarak anlatır.