- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 224.555
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
miRNA ve siRNA nedir?
miRNA mRNA yıkımı, translasyonun baskılanmasından sorumludur, siRNA ise DNA metilasyonu, histonların modifikasyonu ve mRNA yıkımından sorumludur.siRNA görevi nedir?
siRNA’lar doğrudan mRNA’yı parçalayarak gen susturulması işlevini yerine getirirken miRNA’lar çoğunlukla mRNA degradasyonuna sebep olmadan translasyonel baskılama yaparlar [14]. RISC, bu işlemlerin sonucunda geri dönüştürülür ve başka bir gen susturulması aktivitesi için kullanılır.Kodlamayan RNA ne işe yarar?
Yüksek ökaryotlarda mikroRNA’lar (miRNA’lar) gen ifadesini düzenler. Tek bir miRNA yüzlerce genin ifade düzeyini azaltabilir.
Intronlar ne işe yarar?
İntronların işlevleri üzerine pek çok varsayım öne sürüldü. İntronlar genlerin bilgi içeren bölgelerinin tıpkı tren vagonları gibi değişik biçimlerde sıralanmasını sağlayabilirler. Böylece ulakRNA dizilimlerini değiştirerek bir genden birden çok protein üretilebilmesini sağlayabilirler.
RNAi ne işe yarar?
RNA interferaz veya RNA girişimi (RNAi) , canlı hücreler içinde yer alan ve hangi genlerin aktif olacağını ve nasıl aktif olacaklarını belirleyen ve kontrol eden bir sistemin ismi. Küçük RNA moleküllerinin iki tipi, -mikroRNA (miRNA) ve küçük interferans RNA’sı (siRNA)- RNA interferaz için büyük önem taşır.Kodlamayan Genomların görevleri nelerdir?
Örneğin bazı kodlamayan DNA kısımları, protein sentezi için hangi genlerin etkinleşeceğini belirleyen anahtarlardır. Bunun yanı sıra kodlamayan DNA kısımları, aktif genlerin arasında büyük boşluklar oluşmasını sağlar. Böylece bir gende meydana gelen mutasyonun diğer genleri etkilemesinin önüne geçilir.RNA müdahalesi nedir?
RNA interferans, transkripsiyon sonrası gen ekspresyonunun susturulması/baskılanması için etkili bir metoddur. Bu mekanizma doğada var olan bir mekanizma olup, aynı zamanda moleküler biyolojide gen-protein işlevi analizinde, fonksiyonel genomik araştırmalarında ve gen tedavisinde geniş bir uygulama alanına sahiptir.
Kodlamayan gen nedir?
Genetikte kodlamayan DNA bir proteindeki amino asit dizisine karşılık gelen bilgi içermeyen DNA’dır. Çoğu ökaryotta genomun büyük bir kısmı kodlamayan DNA’dan oluşur (bu C değeri muamması olarak adlandırılır). İnsanda genomun %5’i protein kodlayan dizilerden oluşur.