AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mirasin reddinde miras kime gecer?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mirasın reddinde miras kime geçer?​

Atanmış mirasçının mirası reddetmesi durumunda, ölüme bağlı tasarrufta halefiyet ilkesi işlerlik kazanmayacağı için atanmış mirasçının altsoyu, onun miras payına halef olamayacaktır. Dolayısıyla, atanmış mirasçının mirası reddetmesi halinde, reddeden mirasçının payı miras bırakanın yasal mirasçılarına geçer.

Miras hakkı ne zaman başlar?​

Süre, yasal mirasçılar için, ölüm ve kendi mirasçılığını öğrendiği andan itibaren başlar. Vasiyetname ile atanan mirasçının süresi ise, tasarrufun kendisine bildirilmesiyle başlar. Süresi içinde mirası reddetmeyen mirasçı, kayıtsız şartsız mirası kabul etmiş olur.

Mirasta köklerde eşitlik nedir?​

Mirasta köklerde eşitlik nedir?
Eşitlik ilkesi, yasadaki hükümlerin uygulanırken herkese eşit olarak uygulanması ve uygulanacak kişiler arasında herhangi bir ayrım yapılmaması anlamına gelmektedir. Mirasın paylaşımı, mirasçılar arasındaki miras ortaklığının son bulması ve mirasın miras paylarına göre mirasçılara özgülenmesidir.

Mirasın reddi Altsoya geçer mi?​

Mirasın reddi Altsoya geçer mi?
Yasal Mirasçılar Açısından Reddi Mirasın Hukuki Sonuçları Miras, mirası reddetmiş olan mirasçı miras bırakandan önce ölmüş gibi paylaştırılır. Mirası reddedenin altsoyu varsa miras payı onlara geçer, yoksa bu durumda onunla aynı zümrede mirasçı olanların miras payı artar.

Çocuklar reddi miras yaparsa miras kime kalır?​

Örneğin iki çocuğu olan bir kişinin vefatı halinde bir çocuk miras reddi davası açıp diğeri açmazsa dava sonucunda mirasın tamamı dava açmayan kişiye geçmektedir. Şayet çocukların hepsi mirası reddederse miras kişinin eşine geçer.

Mirasta 1 4 ne demek?​

Eşin Birinci Derece ile Birlikte Mirasçı Olması ve Mal Paylaşımı Eş, birinci derece mirasçılar ile birlikte mirasçı olduğunda mirasta mal paylaşımına esas alınacak terekede miras payı 1/4’dür (MK m.499) . Örneğin miras bırakanın iki çocuğu var ise bu durumda sağ kalan eş bunlarla beraber mirasçı olacaktır.

Kardeş yasal mirasçı mı?​

Kardeş yasal mirasçı mı?
Yasal mirasçılar sırası ile; Ölenin çocukları ve torunlarıdır. Ölenin ana ve babası ve bunların çocuklarıdır.(ana,baba,kardeşler,yeğenler..) Ölenin büyükana ve büyükbabası ve bunların çocuklarıdır.
 
Atanmış mirasçının mirası reddetmesi durumunda, ölüme bağlı tasarrufta halefiyet ilkesi işlerlik kazanmayacağı için atanmış mirasçının altsoyu, onun miras payına halef olamayacaktır. Dolayısıyla, atanmış mirasçının mirası reddetmesi halinde, reddeden mirasçının payı miras bırakanın yasal mirasçılarına geçer.

Miras hakkı süresi, yasal mirasçılar için, ölüm ve kendi mirasçılığını öğrendiği andan itibaren başlar. Vasiyetname ile atanan mirasçının süresi ise, tasarrufun kendisine bildirilmesiyle başlar. Süresi içinde mirası reddetmeyen mirasçı, kayıtsız şartsız mirası kabul etmiş olur.

Mirasın paylaşımında köklerde eşitlik ilkesi, yasadaki hükümlerin herkese eşit olarak uygulanması ve uygulanacak kişiler arasında herhangi bir ayrım yapılmamasını ifade eder. Mirasın paylaşımı, mirasçılar arasındaki miras ortaklığının son bulması ve mirasın miras paylarına göre mirasçılara özgülenmesi anlamına gelir.

Yasal Mirasçılar Açısından Reddi Mirasın Hukuki Sonuçlarına göre, mirası reddeden mirasçının payı miras bırakandan önce ölmüş gibi paylaştırılır. Eğer mirası reddedenin altsoyu varsa, miras payı onlara geçer; yoksa aynı zümrede olan mirasçıların payı artar.

Çocukların mirası reddetmesi durumunda, açılan dava sonucunda mirasın tamamı dava açmayan çocuğa geçer. Eğer tüm çocuklar mirası reddederse, miras kişinin eşine kalır.

"Mirasta 1/4" ifadesi, eşin birinci derece mirasçılarla birlikte mirasçı olduğunda mirastan alacağı payın büyüklüğünü ifade eder. Örneğin, iki çocuğu olan birinin vefatı durumunda, sağ kalan eş bu çocuklarla birlikte mirasçı olursa alacağı pay 1/4 olacaktır.

Yasal mirasçılar sırası, ölenin mirasçılarıdır ve sırasıyla şu şekildedir: Ölenin çocukları ve torunları, ölenin ana ve babası ve onların çocukları (ana, baba, kardeşler, yeğenler), ölenin büyükana ve büyükbabası ve onların çocuklarıdır. Kardeşler, yasal mirasçılar arasında yer almaktadır.
 
Geri
Üst