AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mirasin reddi iptali davasini kimler acabilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mirasın reddi iptali davasını kimler açabilir?​

Yani mirasın reddinin iptali davası mirasbırakanın alacaklısına karşı açılır. Alacaklı gerçek kişi olabileceği gibi tüzel kişi (örn. şirketler, dernek, vakıf, kooperatif, devlet ve diğer kamu tüzel kişileri) de olabilir.

Tasarrufun iptali iik 277 ve devamı ne demek?​

Tasarrufun iptali iik 277 ve devamı ne demek?
Tasarrufun iptali davası; alacağını icra takibi yoluyla borçludan tahsil edemeyen alacaklının, borçlunun son 5 yıl içerisinde gayrimenkul veya menkul mallarına ilişkin mal kaçırmak saiki ile yapmış olduğu tasarruflarını iptal etmek amacıyla, borçluya ve malı devralan üçüncü kişiye karşı açtığı bir dava türüdür.

Reddi miras yaptıktan sonra iptal olur mu?​

Reddi Miras Beyanı İptal Edilebilir Mi? Kural olarak miras reddedildikten sonra bundan dönmek mümkün değildir. Ancak Borçlar kanunu m. 23 vd. çerçevesinde yanılma, aldatma, korkutma sonucu mirasçının ret beyanında bulunması halinde yapılan ret işlemi için iptal talebinde bulunulabilir.

Reddi miras nasil iptal olur?​

Reddi miras nasil iptal olur?
Mirasın reddinin iptali TMK’nın 617. maddesinde düzenlenmiştir. Bu hükme göre, malvarlığı borcunu karşılamaya yetmeyen mirasçı, alacaklılarına zarar verme kastıyla mirası reddederse ve yeterli bir güvence göstermezse, ala- caklıları veya iflas idaresi, mirasın reddini iptal ettirebilirler.
Alacaklıdan mal kaçırma davası ne kadar sürer?​
Alacaklıdan mal kaçırma davası zamanaşımı süresi bulunmaktadır. Alacaklının zarar uğratılması amacı ile yapılan bu harekette, süre 5 yıl olarak belirlenmiştir. Zaman aşımı süresinin başlangıcı suçun işlendiği tarihtir.

Tasarrufun iptali davası sonucunda ne olur?​

Tasarrufun iptali davası sonucunda ne olur?
Mahkeme tarafından tasarrufun iptali davasının kabul edilmesi halinde, dava konusu tasarrufun tümünün değil; takip konusu alacak miktarı ile sınırlı olarak (ya da takip konusu alacak ve eklentilerine -faiz, masraf gibi- yetecek oranda) iptaline karar verilmesi gerekir.

Tasarrufun iptali davası kazanılırsa ne olur?​

Tasarrufun iptali davasında ihtiyati haciz mi ihtiyati tedbir mi?​

Tasarrufun iptali davasında ihtiyati haciz mi ihtiyati tedbir mi?
Yargıtay tasarrufun iptali davalarında mahkemece konulmuş ihtiyati tedbirlerin ihtiyati haciz hükmünde olduğu görüşündedir. Nitekim İİK’nın 281. Maddesi gereği; hakim, iptale tabi tasarrufların konusu olan mallar hakkında alacaklının talebi üzerine ihtiyati haciz kararı verebilir.

Reddi miras süresi nasıl iptal edilir?​

Reddi miras nasıl iptal edilir?​

Reddi miras nasıl iptal edilir?
Mirasın reddinin iptali davası asliye hukuk mahkemesinde açılır. İptal davası ret tarihinden itibaren altı ay içinde açılmalıdır. Mirasın reddinin iptaline karar verilirse, tereke resmen tasfiye edilir. Önce dava açan alacaklılara, daha sonra diğer alacaklılara ödeme yapılır.
Borcu olan biri reddi miras yapabilir mi?​
Mal varlığı borçlardan az ise mirasçılar reddi miras yoluna gidebilir. Mirasın borçlardan fazla olması durumunda bu sonuç olumsuz bir duruma dönüşmezken borçlar mirastan daha fazlaysa mirasçılar genelde reddi mirası tercih etmektedirler.

Reddi miras için mahkemeye çıkılır mı?​

Reddi miras için mahkemeye çıkılır mı?
Mirasın Reddi Davası Duruşmalı Mı? Reddi miras dilekçesi, sözlü veya yazılı bir şekilde gerçekleştirildikten sonra sulh hakimi gerekli araştırmaları gerçekleştirir ve kararı tescil eder. Bu aşamada mirasçının duruşmaya gelmesi zorunlu değildir. Mirasçının duruşmaya gelmediği takdirde davası geçersiz sayılamaz.
 
Mirasın reddi iptali davası, mirasbırakanın alacaklısına karşı açılabilir. Bu alacaklılar gerçek kişiler olduğu gibi tüzel kişiler de olabilir, örneğin şirketler, dernekler, vakıflar, kooperatifler, devlet ve diğer kamu tüzel kişileri. Mirasın reddinin iptali TMK'nın 617. maddesinde düzenlenmiştir ve borçlarını ödemeye yetmeyen mirasçı, mal varlığını koruma amacıyla mirası reddederse, alacaklılar veya iflas idaresi mirasın reddini iptal ettirebilirler.

Reddi miras yaptıktan sonra iptalinin olabilmesi için Borçlar Kanunu'nun ilgili maddeleri çerçevesinde yanılma, aldatma, korkutma gibi durumlar söz konusu olmalıdır. Miras reddedildikten sonra genellikle bu işlemi geri almak mümkün değildir.

Tasarrufun iptali davası ise, alacağını icra takibi yoluyla tahsil edemeyen alacaklının borçlunun gayrimenkul veya menkul mallarına ilişkin mal kaçırma işlemlerini iptal ettirmek amacıyla borçlu ve malı devralan üçüncü kişiye karşı açtığı bir davadır. Mahkeme tarafından kabul edilmesi durumunda, dava konusu tasarrufun belirli miktarla sınırlı olarak iptaline karar verilebilir.

Tasarrufun iptali davası kazanıldığında, dava konusu tasarrufun belirli miktar ile sınırlı olarak iptal edilmesi sağlanabilir. Bu durumda alacak miktarı ve eklentilerine yetecek kadar iptal kararı verilebilir.

Tasarrufun iptali davalarında mahkemece konulmuş ihtiyati tedbirler genellikle ihtiyati haciz hükmünde kabul edilir. Yani hakim, iptale tabi tasarrufların konusu olan mallar üzerine alacaklının talebi doğrultusunda ihtiyati haciz kararı verebilir.

Reddi mirasın iptal edilmesi durumunda, asliye hukuk mahkemesinde açılan dava sonucunda mirasın reddinin iptaline karar verilmişse, tereke resmen tasfiye edilir ve alacaklılara ödemeler yapılır. Dava, ret beyanından itibaren altı ay içinde açılmalıdır ve iptale karar verildiğinde tereke resmen tasfiye edilir.

Borcu olan biri mirası reddedebilir, özellikle mal varlığının borçlardan az olduğu durumlarda mirasçılar reddi miras yoluna gidebilirler. Ancak borçlar mirastan fazlaysa genellikle reddi miras tercih edilir.

Reddi miras için genellikle mahkemeye çıkılması gerekmez. Reddi miras dilekçesi genellikle yazılı olarak gerçekleştirilir ve sulh hakimi gerekli araştırmaları yaparak kararı tescil eder. Duruşmaya katılma zorunluluğu genellikle söz konusu değildir ve mirasçının duruşmaya katılmaması durumunda dava geçerliliğini yitirmez.
 
Geri
Üst