AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mirasin reddi halinde miras Altsoya gecer mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.150
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mirasın reddi halinde miras Altsoya geçer mi?​

Miras, mirası reddetmiş olan mirasçı miras bırakandan önce ölmüş gibi paylaştırılır. Mirası reddedenin altsoyu varsa miras payı onlara geçer, yoksa bu durumda onunla aynı zümrede mirasçı olanların miras payı artar.

Kardeşlerden biri reddi miras yaparsa ne olur?​

Miras kalan yasal mirasçıların birinin mirası reddetmesi durumunda onun payı, sanki o hayatta değilmiş gibi düşünülerek diğer yasal hak sahiplerine geçer. Mirası bırakan kişi aksini belirtir bir belge bırakmadığı sürece reddi miras yapan kişinin payı kendisine en yakın yasal hak sahibine pay edilir.

Temsil yetkisi hangi hallerde sona erer?​

Temsil yetkisi hangi hallerde sona erer?
Buna göre; aksi taraflarca kararlaştırılmadıkça veya işin özelliğinden anlaşılmadıkça hukuki işlemden doğan temsil yetkisi, temsil olunanın veya temsilcinin (i) ölümü, (ii) gaipliğine karar verilmesi, (iii) fiil ehliyetini kaybetmesi veya (iv) iflas etmesi durumlarında sona erer.

Reddi miras kimler yapamaz?​

Kimler Reddi Miras Yapamaz? Reddi miras yapamayacak kişiler genellikle mirası saklayan ve miras payına zarar veren kişilerdir. Miras bırakan vefat eden kişinin, mirasından fazla borcu olması, bu durumda yasal mirasçıların borçlardan kurtulmak istemesi sebebiyle reddi miras davası açılabilmektedir.

Reddedilen miras toruna geçer mi?​

Maddeleri birlikte yorumlandığında, mirasın reddi ile hısımlık ilişkisi sona ermeyeceği için büyükanne ve büyükbabaya mirasçı olma ihtimali ortaya çıkacaktır. Madde 611- Yasal mirasçılardan biri mirası reddederse onun payı, miras açıldığı zaman kendisi sağ değilmiş gibi, hak sahiplerine geçer.

Reddi miras toruna kalır mı?​

Reddi miras toruna kalır mı?
mriası reddeden mirasçı, mirasbırakandan daha önce ölmüş gibi kabul edilir. MK. m.611/I; EskiMK. m.551/I. bu suretle murisin çocuğu ölmüş olarak değerlendirileceğinden tereke murisin torununa kalır.

Mirasın reddinden sonra miras kime kalır?​

Mirasın reddi halinde miras kime kalır?​

“Borç miras kalır mı?” sorusuna verilecek cevap ne yazık ki evettir. Ölenin mirası reddetmeyen mirasçıları miras bırakanın borçlarından müteselsilen sorumludur. Yani alacaklı kimse bütün borcu diğerlerine göre daha varlıklı bir mirasçıdan tahsil edebilir.

Borcu sona erdiren durumlar nelerdir?​

Borcu sona erdiren durumlar nelerdir?
Buna karşılık dar anlamda borcu sona erdiren sebepler; ifa, ifa imkânsızlığı, ibra, süreli sözleşmelerde sürenin dolması, yenilme, takas, zamanaşımı ve borçlu ve alacaklı sıfatlarının birleşmesidir.

Temsil yetkisi kimlere verilir?​

Bir kimse, diğer bir kimse adına hukuksal işlem yapma yetkisini kanundan veya temsil olunanın irade beyanından alır. Bir kimsenin kendisini temsil etmesi için, diğer bir kimseye (temsilciye) verdiği yetkiye, iradi temsil yetkisi denmektedir.

Reddi miras hangi durumlarda kabul edilmez?​

Miras kısmen reddedilemez. Aksi halde mirasçı mirası iktisap eder. Mirasın reddi işlemi yanılma, aldatma, korkutma sonucu olmamışsa ret beyanının Sulh Hakimince tescil işlemi yapıldıktan sonra tek taraflı olarak dönmek mümkün değildir.

Reddi miras yapan kişinin hakkı kime kalır?​

Reddi miras yapan kişinin hakkı kime kalır?
 
Mirasın reddi halinde miras altsoya geçebilir ve mirası reddedenin altsoyu varsa miras payı onlara geçer. Eğer mirası reddedenin altsoyu yoksa, bu durumda o zümrede bulunan diğer mirasçıların payı artabilir. Bu durum, mirasçıların ölümü, gaipliğine karar verilmesi, fiil ehliyetini kaybetmesi veya iflas etmesi gibi durumlarda gerçekleşebilir.

Reddi miras yapan bir kardeşin payı, diğer mirasçılara geçer. Reddi miras yapan kardeşin payı, sanki o hayatta değilmiş gibi diğer yasal hak sahipleri arasında paylaştırılır. Bu durumda mirası bırakan kişi açıkça aksi belirtilmediği sürece reddi miras yapan kişinin payı diğer yasal hak sahiplerine dağıtılır.

Reddi miras genellikle mirası saklayan ve miras payına zarar veren kişiler tarafından yapılabilir. Ancak, mirası bırakanın fazla borcu olduğu durumlarda yasal mirasçılar borçlarından kurtulmak için reddi miras davası açabilirler.

Reddedilen mirasın toruna geçmesi, mirasın reddi ile hısımlık ilişkisinin sona ermeyeceğini gösterir. Bu durumda büyükanne ve büyükbabaya mirasçı olma ihtimali ortaya çıkabilir. Yasal mirasçılardan biri mirası reddederse, onun payı diğer hak sahiplerine geçer.

Reddi miras yapan bir mirasçı, mirasbırakandan daha önce ölmüş gibi kabul edilir. Buna göre, murisin çocuğu ölmüş olarak değerlendirilir ve tereke murisin torununa kalabilir.

Mirasın reddinden sonra miras kalan borçlar, mirası reddetmeyen mirasçılar arasında müteselsilen paylaştırılır. Bu durumda mirası reddemeyen mirasçılar, miras bırakanın borçlarından sorumlu olabilirler. Alacaklı kimse, bütün borcu diğer mirasçılardan tahsil edebilir.

Borcu sona erdiren durumlar arasında ifa, ifa imkansızlığı, ibra, süreli sözleşmelerde sürenin dolması, yenilme, takas, zamanaşımı ve borçlu ile alacaklı sıfatlarının birleşmesi gibi durumlar yer alabilir.

Temsil yetkisi, kanundan veya temsil olunanın irade beyanından kaynaklanabilir. Bir kişinin kendisini temsil etmesi için diğer kişiye yetki vermesi gerekmektedir. Bu duruma iradi temsil yetkisi denir.

Reddi miras işlemi, yanılma, aldatma veya korkutma sonucu olmadığı sürece tek taraflı olarak geri dönülemez. Bu nedenle, ret beyanı sulh hakimince tescil edildikten sonra dönüşü mümkün olmayabilir.

Reddi miras yapan kişinin hakkı, mirası reddettiği için genellikle diğer mirasçılara veya yasal hak sahiplerine geçebilir. Bu durum, mirası reddeden kişinin payının diğer hak sahipleri arasında paylaştırılması şeklinde gerçekleşebilir.
 
Geri
Üst