AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mirasin paylastirilmasi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mirasın paylaştırılması nedir?​

Miras paylaşımı, ölmüş olan yada gaipliğine karar verilmiş kişinin bırakmış olduğu mal varlığının mirasçıları arasında paylaştırılmasıdır. Miras bırakan tarafından herhangi bir mirasçı atanmamış olması halinde mirasın tamamı yasal mirasçılar arasında paylaştırılır.

Neler mirastır?​

Mirasın TDK’ da sözlük anlamı; Bir neslin kendinden sonra gelen nesle bıraktıkları ya da birine, ölen bir yakınından kalan mal mülk, para veya servet, tereke olarak belirtilmiştir. Hukuksal açıdan bu terimi açıklamak ise oldukça detaylı ve incelikli olacaktır.
Miras ortaklığına temsilci atanması ne demek?
Miras ortaklığına temsilci atanması, birden çok mirasçı bulunması halinde mirasın geçmesiyle birlikte paylaşmaya kadar mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklığın meydana gelmesi ve bu ortaklığın yönetimi için bir temsilcinin atanması anlamına gelir.

Vefat eden kişinin mal varlığı kime kalır?​

Miras paylaşımı kapsamında; miras bırakan kişinin alt soyu yani çocukları mirastan eşit pay alır. Eğer miras bırakan kişinin çocuğu kendisinden önce vefat etmiş ise burada ölen çocuğun miras payı, çocuklarına geçer. Yani, miras bırakan kişinin torunlarına geçer.

Miras ortaklığına kimler temsilci olabilir?​

Fıkraya göre: Mirasçılardan birinin istemi üzerine sulh mahkemesi, miras ortaklığına paylaşmaya kadar bir temsilci atayabilir. Yasa metninden açıkça görüleceği üzere mirasçılardan herhangi birinin başvurması, miras ortaklığına temsilci atanması için yeterlidir.
Veraset ilamı ne yazar?
Veraset İlamı Örneği Hüküm kısmında mirasçılar ve payları açıkça gösterilmektedir. Mirasçıların tamamını ve pay oranlarını göstermesi sebebiyle veraset ilamı çıkarılması gerekir. Bu belge ile birlikte mirasçılar paylarını öğrenir ve o oranda miras paylaşımı gerçekleştirilmeye çalışılır.
Ölen eşle evliyken bir konut alınmış ise evin yüzde 50’lik payı hayatta olan eşe kalır. (Çocuklar ölen eşten kendilerine düşen 3/4’lük mirası almıştır) Yeni eş ise alacak hakkı doğduğu için eşine kalan yüzde 50’lik payın yarısına sahip olur. Sonuç olarak ölen eşin mirasının 1/4’lük oranı yeni eşe kalır.
 
Geri
Üst