AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Mirascilardan biri intikali kabul etmezse ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mirascilardan biri intikali kabul etmezse ne olur?​

Mirasçılardan biri imza vermezse, mirasçılara verilen taşınmazların değerleri arasındaki fark para ödenmesi yoluyla giderilerek miras payları arasında denkleştirme sağlanır.
Asabe kime denir?
Ashâb-ı furûz, terekedeki payları nas ile belirlenen kişiler iken asabe; alacağı pay nas yoluyla belirtilmeyen, belli pay sahiplerinden kalanı alan veya hiç almayan ve kendi içinde birkaç gruba ayrılan mirasçılardır.
Zevil Erham kim?
Zevi’l-erham grubunu dört kısma ayırmak mümkündür: 1. Sınıf: Ölen kişiyle arasında kadın bulunan ölenin füruu, yani kızı ve kızının oğlunun kızı (kızının torunu) vb. 2. Sınıf: Ölen kişiyle arasında kadın bulunan ölünün usulü, yani büyük anne ve dedeler. Söz konusu fasit büyükanne ve dededir.

Mirasımı nasıl alabilirim?​

Bunu ister sulh hukuk mahkemelerine ya da bir notere başvurarak alabilirsiniz. Veraset ilamının dilekçesinin sulh hukk mahkemesine verilmiş olması gerekiyor. Bu dilekçenin verilmesi sırasında mirastan hak sahibi olan diğer kişilerinde mutlaka orada olmaları gibi zorlayıcı bir durum yoktur.
Paylaşılan mirasa itiraz edilir mi?
Miras paylaşımına itiraz, sözleşmenin iptal edilmesinin istenmesiyle söz konusu oluyor. Miras paylaşımına itiraz süresi, davacının tasarrufu, iptal sebebini ve kendisinin hak sahibi olduğunu öğrendiği tarihten başlayarak 1 yıl geçmekle düşüyor…

Mirasçılardan biri imza vermezse, anlaşmanın olmaması nedeniyle her bir mirasçının mahkemeye başvurma hakkı bulunmaktadır. Mahkemeye başvuran mirasçı, sözleşme ya da kanun gereğince ortaklığı sürdürmekle yükümlü olmadıkça paylaşma isteyebilecektir.
Islam dininde kardeşler arasında mal mirası nasıl paylaşılır?
Mirasçılar ikiden fazla kadın iseler bıraktığının üçte ikisi onların hakkıdır. Eğer yalnız bir kadınsa yarısı onundur. Ölenin çocuğu varsa anne babasından her birinin mirastan altıda bir hissesi bulunur. Eğer çocuğu yoksa anne babası ona varis olmuşlarsa annesinin hakkı üçte bir kadardır.

Mirasta kadın erkek eşit mi?​

Kız çocukları mirastan eşit oranda pay alma hakkına sahip oldu. Medeni kanun, eğer ölen kişi vasiyetle bir mal paylaşımı yapmadıysa ölen eşten kalan varlığın dörtte birinin kadına, dörtte üçünü de çocuklara eşit olarak kalacağını düzenliyor. Kadının eşini kaybetmesiyle aralarındaki mal rejimi de değişiyor.
Bir kişi malının ne kadarını bağışlayabilir?
Eşin miras payı oranı birlikte mirasçı olduğu zümreye göre değişir. Birinci zümreyle beraber mirasçı ise toplam mirasın dörtte biri, ikinci zümre ile birlikte mirasçı ise dörtte ikisi, üçüncü zümre ile birlikte mirasçı ise mirasın dörtte üçüdür.
Miras paylaşımında anlaşmazlık olursa ne olur?
Miras paylaşımında anlaşmazlık olursa ne olur? Miras paylaşımında her bir mirasçının kendi payına göre dava açma hakkı bulunur. Anlaşmazlık olduğu takdirde de mahkemede dava ile birlikte bu sorun çözümlenir.

Mirasçılardan biri intikal yapabilir mi?​

Hayatını kaybeden kişi tarafından aktarılan mal varlığının intikal işlemleri; bir kişi ya da tüm mirasçılar tarafından yapılabilir. Eğer miras intikal işlemleri ile tek kişi ilgileniyorsa bu durumda mülkiyet el birliği olur.
Dinen mal paylaşımı nasıl olur?
Mirasçılar arasında miras bırakanın annesi ve babası ile birlikte çocukları da bulunuyor ise anne ve babanın her biri terekeden 1/6 oranında miras payı alırlar. Ancak miras bırakanın çocuğu yok ise anne ve babanın miras payı terekenin üçte biridir.
Kardeşler arasında mal paylaşımı nasıl yapılır?
Kardeşler arasında miras paylaşımı eşit şekilde yapılır. Kardeşlere miras bırakan anne ve baba hayatını kaybettiyse tüm mal varlıkları kardeşler arasında eşit şekilde, kardeşlerden biri hayatta değilse sağ kalan kardeşler ve hayatını kaybeden kardeşin altsoyu içinde eşit olarak paylaştırılır.

Neden kadına 1 erkeğe 2?​

Erkek, ailesinin resmî hamişidir ve bütün maiyetinden sorumludur. Bu sebepledir ki, “Nimet, mesuliyete göredir.” kaidesine uygun olarak, eşinin, kızlarının, annesinin ve gerektiğinde kız kardeşinin nafakasını sağlamakla mesul olan erkeğe, böyle bir sorumluluğu olmayan kadının payının iki misli pay verilmiştir.
Mirası eşit bölmek günah mı?
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, mal varlığının evlatlar arasında kız-erkek ayrımı yapmadan eşit olarak paylaştırılmasının dinin ruhuna daha uygun olduğunu bildirdi.
Noterden yapılan vasiyet geçerli mi?
Noterden Yapılan Vasiyetname Geçerli Midir? Noterde yapılan vasiyetname tür olarak resmi vasiyete örnektir ve geçerlik şartlarına tabidir. Resmi memur tarafından iki tanığın huzurunda düzenlenmelidir.

Vefat eden kişinin mirası için ne yapılmalı?​

Ölüm vuku bulduğunda veraset ilamı almak gerekmektedir,Bu belgede yasal mirasçılar belirlenir. Miras işlemlerinde bir sulh hukuk mahkemesine giderek veraset belgesi alınır. Şahsın mal varlığı varsa malvarlığını beyan ederler. Veraset oranlarına göre miras paylaşımı yapılır.
Mirasta zaman aşımı süresi ne kadar?
Miras sebebiyle istihkak davası, davacının kendisinin mirasçı olduğunu ve iyi niyetli davalının terekeyi veya tereke malını elinde bulundurduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl ve her halde miras bırakanın ölümünün veya vasiyetnamenin açılmasının üzerinden on yıl geçmesiyle zamanaşımına uğrar.
Miras haksızlığı da ne yapılmalı?
Miras Paylaşımı ve Miras Hukuku, mirasçılar arasında en fazla tartışmaya ve anlaşmazlığa yol açan bir durumdur ve mirasçılar mirası kendi aralarında adaletli bir şekilde paylaşamadıkları zaman sulh ceza mahkemesine başvurarak miras paylaşımı davası açmakta ve böylece haksızlık yaşanmasını önlemektedir.

Miras yoluyla intikal nedir?​

Eğer tapu sicilinde kayıtlı olan bir taşınmazın sahibi ölürse, mirasın veraset ilamı ya da mahkemeden çıkan veraset belgesinde bulunan mirasçılara intikaline miras intikali denmektedir. Miras intikali bedelsiz bir iktisap olarak adlandırılır. İntikal vergisi kapsamına girer.
 
Geri
Üst