AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Miras sozlesmesi olume bagli tasarruf mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Miras sözleşmesi ölüme bağlı tasarruf mu?​

Genellikle tek taraflı kurulan miras sözleşmelerinde, sadece bir taraf ölüme bağlı tasarruf yaparken, diğer taraf mirasçı atanan veya lehine mal vasiyet edilen şahıs, bu miras sözleşmesi ile herhangi bir ölüme bağlı tasarruf yapmamaktadır.

Miras sözleşmelerinin geçerlilik şartları nelerdir?​

Vasiyetname yapabilmek için 15 yaşını doldurmak ve ayırt etme gücüne sahip olmak yeterliyken, miras sözleşmesinde kişinin ayırt etme gücüne sahip, ergin ve kısıtlı olmaması gerekir. İkinci olarak, vasiyetname el yazılı, resmi ve sözlü olarak yapılabilirken miras sözleşmesi ancak resmi şekilde yapılabilir.

Miras mukavelenamesi nedir?​

Miras mukavelenamesi nedir?
Miras sözleşmesi miras bırakan kişi ile karşı taraf arasında yapılmaktadır. İki taraflı gerçekleşen bir hukuki süreçtir. Mirasa bağlı olan bir işlem olduğu için borç doğurmamaktadır. Sözleşme sayesinde kişi miras bırakanın ölümünden sonra hak elde eder.

Ölüme bağlı tasarruf sözleşmesi nedir?​

Ölüme bağlı tasarruf sözleşmesi nedir?
Ölüme bağlı tasarruf, miras bırakanın isteğine göre mirasçılığın ve mirasçılıkla ilgili düzenlemelerin sonuçlarını doğurabilmesi için yapılan hukuki işleme denir. Yani ölüme bağlı tasarruf, miras bırakanın ölümünden sonraki talimatlarını, arzularını içeren bir hukuki işlemdir.

Mirasta ölüme bağlı tasarruflar nedir?​

Ölüme bağlı tasarruf, miras bırakanın sağlığında yapmış olduğu iki taraflı ve tek taraflı işlemlerle tereke üzerindeki tasarruf işlemleridir. Miras bırakan, tasarruf özgürlüğünün sınırları içinde, malvarlığının tamamında veya bir kısmında vasiyetname ya da miras sözleşmesiyle tasarrufta bulunabilir.

Ölüme bağlı tasarruf nasıl yapılır?​

Ölüme bağlı tasarruflar, hukuk sistemimiz içerisinde iki ayrı şekilde düzenlenmiştir. Miras sözleşmesi ve vasiyetname olmak üzere ölüme bağlı tasarruflar gerçekleşir. Vasiyetname düzenlemesi ile tek taraflı şekilde tasarruf yapılırken miras sözleşmesinde ise iki tarafın bulunduğu bir hukuki işlem bulunur.

Miras sözleşmesi nasıl iptal edilir?​

Miras sözleşmesi nasıl iptal edilir?
İptal davası miras bırakanın son ikametgahındaki asliye hukuk mahkemesinde açılmalıdır. İptal davasının davalısı iptal ettirilmek istenen ölüme bağlı tasarruf ile miras hukuku bakımından doğrudan doğruya menfaat sağlayan (atanmış mirasçı, musaleh) kişilerdir. İptal davası açılması süreye tabidir.

Vasiyetin geçerliliği nedir?​

Vasiyetin geçerliliği nedir?
Vasiyetname okunduktan sonra uygun bulunursa vasiyet eden tarafından imzalanır. Resmi memur da tarih koyarak kendisi imzalar (MK m.533). Tarih, vasiyetnamenin geçerlilik şartıdır. İmzalanmadan önce vasiyet eden tarafından okunması da vasiyetnamenin geçerlilik şartıdır.

Mirasta saklı pay ne demektir?​

Miras hukukunda saklı pay, miras bırakanın miras hakkına tecavüz eden bazı tasarruflarına karşı korunan, yasal miras payının belirli bir oranıdır. Miras bırakan (muris) bu oranlar üzerinde tasarruf edemez. Saklı pay sahibi mirasçının saklı pay üzerindeki miras hakkı hiçbir şekilde ortadan kaldırılamaz.

Miras sözleşmesi kimler yapar?​

Miras sözleşmesi, miras bırakan ve miras bırakılan kişinin aynı anda noter huzurunda isteklerini belirterek sözleşme imzalamasıyla gerçekleşiyor. Kendisine miras bırakılan kişi, miras bırakan kişi hayatta iken vefat eder ise yapılan anlaşma iptal oluyor.

Ölüme bağlı tasarruf da bulunan kimseye ne denir?​

Ölüme bağlı tasarruf da bulunan kimseye ne denir?
ÖLÜME BAĞLI TASARRUFLAR Atanmış Mirasçı; Miras bırakanın ölümünden önce yaptığı bir hukuki işlemle belirleyebildiği mirasçılarına atanmış mirasçı denilmektedir. Miras bırakanın yapmış olduğu bu hukuki işlemin adı ölüme bağlı tasarruflardır, diğer bir şekliyle ölüme bağlı hukuki işlemlerdir.

Ölüme bağlı tasarruf yolları nelerdir?​

Ölüme bağlı tasarruf yolları nelerdir?

Tenkise tabi tasarruflar nelerdir?​

Miras bırakanın sağlararası tasarrufun denkleştirmeye tabi olmadığını emretmesi, açıkça belirtmiş olması halinde bu tasarruflar da tenkise tabi olacaktır. Altsoya yapılan mal devri, borçtan kurtarma, kuruluş sermayesi ve alışılmışın dışındaki çeyiz vb. gibi kazandırmalar bu kapsamdadır.

Ölüme bağlı tasarruf ehliyeti nedir?​

Kişi, ölümünden sonra hukuki sonuç doğurmak üzere bir hukuki işlem yapmış ise, bu işleme ölüme bağlı tasarruf denir. Kişinin miras sözleşmesi veya vasiyetname düzenlemesi bir ölüme bağlı tasarruftur.
 
Miras sözleşmesi ölüme bağlı tasarruf içeren bir hukuki işlem olmayıp genellikle iki taraflı olarak gerçekleşir. Bu sözleşmede miras bırakan ile karşı taraf arasında yapılan anlaşma çerçevesinde haklar ve sorumluluklar belirlenir. Sadece miras bırakan değil, karşı taraf da taahhütlerde bulunabilir veya haklar elde edebilir. Miras sözleşmelerinin geçerlilik şartları, vasiyetnamelerden farklıdır. Ayırt etme gücüne sahip, ergin ve kısıtlılığı olmayan kişilerce resmi şekilde yapılması gerekir.

Öte yandan, ölüme bağlı tasarruf, bir kişinin vefatından sonra mirasçılık ve diğer düzenlemelerin gerçekleşmesi amacıyla yapılan hukuki işlemi ifade eder. Ölen kişinin talimatlarını ve arzularını yansıtan bir sözleşmedir. Ölüme bağlı tasarruflar, vasiyetname veya miras sözleşmesi şeklinde gerçekleşebilir. Vasiyetnamede tek taraflı olarak tasarruf edilirken miras sözleşmesinde iki taraf arasında hukuki bir ilişki bulunur.

Miras sözleşmesi iptal edilmesi durumunda, iptal davası miras bırakanın son ikametgahındaki asliye hukuk mahkemesinde açılmalıdır. İptal davasının davalısı, iptal ettirilmek istenen ölüme bağlı tasarruf ile doğrudan menfaat sağlayan kişilerdir. Miras sözleşmesi davalısı, onun miras haklarına doğrudan etki eden kişilerdir.

Saklı pay ise miras hukukunda belirli oranda korunan yasal miras payını ifade eder. Miras bırakan saklı pay oranları üzerinde tasarruf edemez ve saklı pay sahibi mirasçının hakları korunur. Miras sözleşmesi ise, miras bırakan ile miras bırakılan arasında noter huzurunda yapılan anlaşma ile gerçekleşir.

Ölüme bağlı tasarrufa konu olan kişilere atanmış mirasçı denir. Ölüme bağlı tasarruflar, miras bırakanın yaşarken belirlediği mirasçılarına verdiği talimatlardır. Bu talimatlar, miras bırakanın ölümünden sonra etkili olur ve mirasçıların haklarını belirler. Ölüme bağlı tasarrufların yolları farklı olabilir ve tenkise tabi olan tasarruflar, belirli durumlarda denkleştirilmeye tabi olabilir. Bu tasarrufların detayları dikkate alınarak ölüme bağlı tasarrufların mevzuattaki ehliyet şartlarına uygun olup olmadığı değerlendirilmelidir.
 
Geri
Üst