AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Miras ortakliginin hukuki niteligi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Miras ortaklığının hukuki niteliği nedir?​

Miras ortaklığı, mirasın taksiminden önce mirasçılar arasındaki ilişkinin hukuki niteliğini ifade eder. Mirasın taksiminden önce mirasçılar tereke üzerinde iştirak halinde (el birliği ile) mülkiyet hakkına sahiptir. İşte bu iştirak halinde hak sahipliği miras ortaklığını ifade etmektedir.

Reddi miras nasıl iptal edilir?​

Mirasın reddinin iptali davası asliye hukuk mahkemesinde açılır. İptal davası ret tarihinden itibaren altı ay içinde açılmalıdır. Mirasın reddinin iptaline karar verilirse, tereke resmen tasfiye edilir. Önce dava açan alacaklılara, daha sonra diğer alacaklılara ödeme yapılır.
Mirasçı hakları nelerdir?
Miras bırakanın birden fazla mirasçısının olması halinde mirasçılar tereke malları üzerinde iştirak halinde mülkiyet hakkı sahibi olmaktadır. Her mirasçının hakkı tereke malvarlığının bütünü üzerinde olmaktadır. Bu malların idaresi ve üzerindeki tasarruf işlemleri mirasçılar tarafından birlikte yapılmaktadır.
Terekeye dahil olan mallar nelerdir?
Miras bırakanın ölümüyle mirasçılara geçen, miras bırakanın şahsına bağlı bulunmayan mal varlığı ile borçlarının tümüne “Tereke” denir. Tereke, bir diğer deyişle ölen kişinin mirasıdır. Bu anlamda tereke para, araç, alacak hakkı, işletme, menkul ve gayrimenkul maddi mal varlığı değerlerinin tümünü kapsar.

Mirası reddeden mirasçının payı kime kalır?​

Atanmış mirasçının mirası reddetmesi durumunda, ölüme bağlı tasarrufta halefiyet ilkesi işlerlik kazanmayacağı için atanmış mirasçının altsoyu, onun miras payına halef olamayacaktır. Dolayısıyla, atanmış mirasçının mirası reddetmesi halinde, reddeden mirasçının payı miras bırakanın yasal mirasçılarına geçer.

Reddi miras davası iptal edilebilir mi?​

Reddi Miras Beyanı İptal Edilebilir Mi? Kural olarak miras reddedildikten sonra bundan dönmek mümkün değildir. Ancak Borçlar kanunu m. 23 vd. çerçevesinde yanılma, aldatma, korkutma sonucu mirasçının ret beyanında bulunması halinde yapılan ret işlemi için iptal talebinde bulunulabilir.
 
Geri
Üst