AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Miras ortakliginin bir alacagindan oturu butun mirascilarin birlikte hareket etmesine ne ad verilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.913
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Miras ortaklığının bir alacağından ötürü bütün mirasçıların birlikte hareket etmesine ne ad verilir?​

Maddenin ikinci fıkra hükmüne göre de miras ortaklığında mirasçılar arasında elbirliği ilkesi hâ- kimdir. Bu ilke gereğince mirasçılar -sözleşme veya kanundan doğan yönetim ve temsil hakkı saklı kalmak kaydıyla- terekeye ait bütün haklar uzerinde birlikte tasarruf edebilirler.

Tereke temsilcisi nasıl atanır?​

Mirasçılar terekeye elbirliğiyle sahip olurlar ve sözleşme veya kanundan doğan temsil ya da yönetim yetkisi saklı kalmak üzere terekeye ait bütün haklar üzerinde birlikte tasarruf ederler. Mirasçılardan birinin istemi üzerine Sulh Mahkemesi miras ortaklığına paylaşmaya kadar bir temsilci atayabilir ( T.M.K.md.640 ).

Alacaklı terekeye temsilci atanmasını isteyebilir mi?​

Alacaklı terekeye temsilci atanmasını isteyebilir mi?
Fakat genellikle terekenin yönetimi konusunda mutabık kalamayan taraflar temsilci konusunda da mutabakat sağlayamamaktadırlar. Bu nedenle kanun koyucu Türk Medeni Kanunun 640. Maddesinin 3. Fıkrası ile terekeye temsilci atanmasını isteme hakkını düzenlemiştir.

Miras ortaklığı ne demek?​

Miras ortaklığı ne demek?
4721 Sayılı Türk Medeni Kanun’unun 640. maddesinde düzenleme altına alınan miras ortaklığı hükümleri şöyledir; “Birden çok mirasçı bulunması halinde, mirasın geçmesiyle birlikte paylaşmaya kadar, mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana gelir.

Terekeye temsilci atanması çekişmeli mi?​

MİRASÇILAR ARASINDA UYUŞMAZLIK VARSA VEYA OYBİRLİĞİ YOKSA; TEREKE TEMSİLCİSİNİN MİRASÇILAR ARASINDAN DEĞİL, MAHKEMECE RE’SEN BELİRLENEREK ATANMASI GEREKMEKTEDİR. Mirasçılar arasında niza varsa mirasçılar, kendi aralarından birinin tereke temsilcisi olarak atanmasına oybirliği ile karar vermeleri imkansızdır.

Tereke temsilcisi ücretini kim öder?​

Tereke temsilcisinin ücretini kim öder? Sulh Hukuk Hakimi, tereke temsilcisine istemi halinde terekeden karşılanmak üzere uygun bir ücret ödenmesine karar vermelidir. Yani tereke temsilcisinin ücreti terekeden karşılanacaktır.

Terekeye temsilci olarak kim atanır?​

Terekeye temsilci olarak kim atanır?
Tereke temsilcisi atanmasına ilişkin şartların gerçekleştiğine kanaat getiren mahkeme, mirasçıları dinleyerek ve onların önerilerini de dikkate alarak uygun bir kişiyi – bu kişi mirasçı da olabilir- tereke temsilcisi olarak atar. Tereke temsilcisi olarak gerçek kişiler atanabileceği gibi, tüzel kişiler de atanabilir.

Tereke temsilcisi vekalet verebilir mi?​

Tereke temsilcisi vekalet verebilir mi?
TEREKE TEMSİLCİSİ AVUKAT BİLE OLSA VEKİLLE TEMSİL EDİLMEDİĞİNDEN LEHİNE VEKALET ÜCRETİ HÜKMEDİLEMEZ. | Karamercan Hukuk Bürosu.
Miras ortaklığı nasıl yapılır?​
Başkaca bir hukuksal işlem gerekmez. Mirasbırakanın birden çok mirasçısı yoksa, tek mirasçısı varsa terekenin tümü bu mirasçıya ait olur. Mirasbırakanın birden çok mirasçısı varsa mirasın geçmesiyle birlikte paylaşıma kadar mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık oluşur.
 
Miras ortaklığının bir alacağından ötürü bütün mirasçıların birlikte hareket etmesine "elbirliği" adı verilmektedir. Elbirliği ilkesi gereğince mirasçılar, terekeye ait bütün haklar üzerinde birlikte tasarruf edebilirler, ancak sözleşme veya kanundan doğan yönetim ve temsil hakkı saklı kalmaktadır.

Tereke temsilcisi genellikle mirasçılardan birinin isteği üzerine Sulh Mahkemesi tarafından atanır. Mirasçılar arasında terekeye elbirliğiyle sahip olunduğu için, temsil ya da yönetim yetkisi saklı kalırken terekeye ait bütün haklar üzerinde birlikte tasarruf edilir. Tereke temsilcisi atanması konusunda taraflar genellikle anlaşamazlar, bu durumda Türk Medeni Kanunu'nun 640. Maddesi gereğince mahkeme terekeye temsilci atanmasını talep edebilir.

Miras ortaklığı, birden fazla mirasçının bulunduğu durumlarda mirasın geçmesiyle birlikte paylaşıma kadar mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana gelmesidir. Bu durum Türk Medeni Kanunu'nun 640. maddesinde detaylı olarak açıklanmıştır.

Tereke temsilcisine ilişkin olarak, mirasçılar arasında anlaşmazlık varsa veya oybirliği sağlanamıyorsa mahkeme tarafından temsilci atanması gerektiği belirtilmektedir. Tereke temsilcisine ödenecek ücret ise tereke tarafından karşılanacaktır.

Tereke temsilcisi atanması durumunda, mahkeme mirasçıları dinleyerek ve önerilerini dikkate alarak uygun bir kişiyi (bu kişi mirasçı da olabilir) tereke temsilcisi olarak atayabilir. Tereke temsilcisi olarak gerçek kişilerin yanı sıra tüzel kişiler de atanabilir.

Tereke temsilcisi terekeyi vekil ile temsil edemez, dolayısıyla vekalet ücreti hükmedilemez. Bu durum hakkında Karamercan Hukuk Bürosu da bilgi vermektedir.

Miras ortaklığı genel olarak, birden fazla mirasçının bulunduğu durumlarda mirasın geçmesiyle birlikte paylaşıma kadar tereke içerisindeki hak ve borçları kapsayan bir ortaklık oluşturulur. Bu yolla mirasçılar arasında mirasın paylaşımına kadar ortak bir mülkiyet ilişkisi doğar.
 
Geri
Üst