AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Miras ortakligina temsilci Atanmasi ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Miras ortaklığına temsilci atanması ne demek?​

Miras ortaklığına temsilci atanması, birden çok mirasçı bulunması halinde mirasın geçmesiyle birlikte paylaşmaya kadar mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklığın meydana gelmesi ve bu ortaklığın yönetimi için bir temsilcinin atanması anlamına gelir.

Tereke temsilcisi hangi durumlarda atanır?​

Terekeye Temsilci Atanaması davaları ”birlikte hareket ilkesi”nin işlemediği durumlarda gündeme gelmektedir. Miras ortaklığı mirasçıların tam bir bütünlükle hareket edememeleri nedeniyle işlemez duruma geldiğinde Sulh Hukuk Mahkemesince kanununun amir hükmü mucibince terekeye temsilci atanabilir.
Miras ortaklığına tayin olunan bir temsilci varsa dava temsilci tarafından da açılabilir. Tereke alacaklarının icra yolu ile takibi için de bütün mirasçıların rızası aranır.
Miras ortaklığına kimler temsilci olabilir?
Fıkraya göre: Mirasçılardan birinin istemi üzerine sulh mahkemesi, miras ortaklığına paylaşmaya kadar bir temsilci atayabilir. Yasa metninden açıkça görüleceği üzere mirasçılardan herhangi birinin başvurması, miras ortaklığına temsilci atanması için yeterlidir.
Tereke temsilcisi ücretini kim öder?
Tereke temsilcisinin ücretini kim öder? Sulh Hukuk Hakimi, tereke temsilcisine istemi halinde terekeden karşılanmak üzere uygun bir ücret ödenmesine karar vermelidir. Yani tereke temsilcisinin ücreti terekeden karşılanacaktır.

Tereke temsilcisi avukata vekalet verebilir mi?​

TEREKE TEMSİLCİSİ AVUKAT BİLE OLSA VEKİLLE TEMSİL EDİLMEDİĞİNDEN LEHİNE VEKALET ÜCRETİ HÜKMEDİLEMEZ. | Karamercan Hukuk Bürosu.

Terekeye temsilci atanması zorunlu mu?​

MK 640/III’den çıkan anlama göre, mirasçılardan birisinin sulh mahkemesine başvurması, tereke temsilcisi atanması için yeterli ve gereklidir. Böylelikle kanun, her bir mirasçıya bağımsız ve bireysel bir hak tanımıştır.
MİRASÇILAR ARASINDA UYUŞMAZLIK VARSA VEYA OYBİRLİĞİ YOKSA; TEREKE TEMSİLCİSİNİN MİRASÇILAR ARASINDAN DEĞİL, MAHKEMECE RE’SEN BELİRLENEREK ATANMASI GEREKMEKTEDİR. Mirasçılar arasında niza varsa mirasçılar, kendi aralarından birinin tereke temsilcisi olarak atanmasına oybirliği ile karar vermeleri imkansızdır.
Tereke temsilcisi kiraya verebilir mi?
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun bu kararında da açıkça ifade edildiği üzere; miras ortaklığına yani terekeye ait olan taşınmazları kiraya verme işleminin tereke temsilcisi tarafından yapılması gerekmektedir.
Mirasçı birinin tereke temsilcisi olabilir mi?
Tereke temsilcisi atanmasına ilişkin şartların gerçekleştiğine kanaat getiren mahkeme, mirasçıları dinleyerek ve onların önerilerini de dikkate alarak uygun bir kişiyi – bu kişi mirasçı da olabilir- tereke temsilcisi olarak atar. Tereke temsilcisi olarak gerçek kişiler atanabileceği gibi, tüzel kişiler de atanabilir.

Tereke temsilcisi ücret alır mı?​

Tereke Temsilcisi Ücreti Tereke temsilcisinin ücretini kim öder? Sulh Hukuk Hakimi, tereke temsilcisine istemi halinde terekeden karşılanmak üzere uygun bir ücret ödenmesine karar vermelidir. Yani tereke temsilcisinin ücreti terekeden karşılanacaktır.

Görevi sona eren şirket temsilcisinin verdiği vekaletname ne kadar geçerli?​

Vekaletnameler süresiz dokümanlardır ve vekalet verenin(burada şirket) tüzel kişiliği sona ermedikçe vekilin görevi sona ermez.
Vekalet geçerlilik süresi ne kadardır?
Vekaletname herhangi bir şekle bağlı değildir. Ancak taraflar aralarında anlaşarak vekaletnameyi belli bir süre ile sınırlayabilirler. Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir.
Vekalet ne zaman geçersiz olur?
Bir vekaletnamenin geçerliği, verenin sağlığı açısından bakıldığında verildiği tarihteki sağlık durumuna bağlıdır. Şayet verildiği tarihte akıl sağlığı yerinde değil ise geçersizdir, verildiği tarihte akıl sağlığı yerinde ise geçerlidir.
 
Geri
Üst